Skocz do zawartości
IGNORED

kondesatory elektrolityczne czy mkt?

mario26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam bardzo budżetową diorkę ws 704, która zakupiłem jakis czas temu w stanie nienaruszonym po jej odsłuchu i opiniach przeczytanych na tym forum. Po pewnym czasie zmieniłem w niej kondesatory elektrolityczne na jamicony i wiele taniej chinszczyzny. Dźwięk był o niebo lepszy w stosunku do oryginału. Znacznie lepsza scena, przestrzeń, dynamika i bardzo dobrze kontrolowany bas. Jednak po pewnym czasie jamicony padły a dźwięk stał się słaby. Obecnie chce znowu wymienic kondesatory. Pewna osoba poleca mi zastosowanie mkt zamiast elektrolitów, które jak wiem stosuje się w lampach i kolumnach,ale nie słyszałem o ich stosowaniu w tradycyjnych wzmacniaczach. Nie wiem czy lepiej kupic elektrolity nichicon muse i inne np. panasonici FC czy spróbować z tymi mkt. Jeśli macie jakieś pomysły i swoje spostrzeżenia apropo tych kondesatorów i tuningu takiej diorki proszę o podzielenie się informacjami. Dziękuje za każdą tematyczną wypowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/29091-kondesatory-elektrolityczne-czy-mkt/

Małe pojemności - do 1-2.2 uF zastąp MKT, większe - elektrolitczne, moga mieć nawet trochę w iększą pojemność, zbocznikowane MKT (0.1-1uF). Przy kondensatorach foliowych ograniczemiem są gabaryty - nie da się raczej zastąpić kondensatorów 100uF i więcej foliowymi - jeśli o to Tobie chodzi. Panasonic - jak najbardziej, te i inne markowe kondensatory, niekoniecznie drogie będą odpowiednie - muszą tylko być na takie samo lub wyższe napięcie co orygialne.

Dzieki za odpowiedź. Co prawda czytałem juz duzo o tuningu diory i zainspirowało mnie to do działan tym bardziej, że przekonałem się ze dużo można jeszcze z niej wycisnąć:) Kolega będzie starał się tam upchać kondy mkt do 10 uF. Obawiałem się tylko czy poza tym, że cięzko będzie je tam zamontować będą jakieś skutki uboczne takiego rozwiązania jeśli chodzi o dżwięk. Czy może to lepiej zagrać na elektrolitach czy właśnie na mkt. Czy są wogóle jakieś wzmacniacze gdzie stosuje się takie kondesatory do filtracji dżwięku poza lampami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.