Skocz do zawartości
IGNORED

[WARTO WIEDZIEC] HDMI i HDPC

Pixeel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądając zasoby w sieci, natknąłem się na bardzo ciekawy artykuł traktujący o HDMI i HDPC - myślę, że warto przeczytać, ale to już pozostawiam Waszej opinii :-)

źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam i życzę miłej lektury

Pixeel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/29104-warto-wiedziec-hdmi-i-hdpc/

Dzięki za link!

To właśnie wyjaśnia, dlaczego n-ki nie można podłączyć do tv przez amplituner.

Choć wydaje mi się, że producenci sprzętu powinni jakoś temu zaradzić, czyż nie?

Tutaj nie liczą sie produceni sprzetu tylko właściciele praw do treści.

Brak HDCP umozliwiałby wykonanie "kopii bezpieczeństwa" dowolnego nosnika HD bez straty jakości. Żaden dostawca contentu, czyli Monolith, Sony-Columbia itd nie da Ci prawa do rozpowszechniania ich treści w jakości HD bez zastosowania właśnie HDCP. I do tego musza się dostosowac producenci sprzętu - każda znana mi platoforma satelitrarna oferująca HD ( czyli nka w PL, Premiere w DE i Sky w UK) wymaga HDCP dla pokazania na odbiorniku sygnału HD.

Brak HDCP w nieco starszych odbiornikach oznacza tyle, że obraz nawet po HDMI bedzie w tym wypadku szedł w trybie SD ( i tak jest w n-ce) lub nie bedzie go tam w ogole ( wyszlo to w UK z częscią Plazm Pioneera w Sky, gdzie Pioneer cos skopał po stronie obsługi HDCP).

Dodatkowo czesc odniornikow, w tym settop n nie potrafi dekodowac jednoczesnie strumienia HD i SD. Skutkiem tego podlaczajac settopa po HDMI z HDCP (czyli mowiac mu ze ma urzadzenie HD na koncu) automatycznie wylaczamy sobie jakikolwiek sygnał na eurozłączu ( np do nagrania na megnetowidzie lub podłaczenia drugiegoi TV). Aby cokolwiek pojawilo sie na Euro musimy wymusic na HDMI tryb SD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.