Skocz do zawartości
IGNORED

rodzaje połączeń DVD-TV i DVD-AMPLI

natek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym w optymalny sposób podłączyć moj sprzęt, na początek wizja z DVD do TV:

Jest kilka sposobów: chinch VIDEO, lepszy S-VIDEO i SCART (EURO), wiem, że najlepszy efekt osiągnie sie używając złącza EURO albo COMPONENT (RGB). W TV mam tylko EURO, nie mam COMPONENTa a zależy mi na jak najlepszym obrazie i żebym nie musiał wyciszać za każdym razem TV jak bede chciałogladać DVD. W przypadku EURO-EURO jakość najlepsza ale musze wyciszać dzwiek a czy jest taka możliwość żeby dostać taki kabel, że z DVD bedzie szedł COMPONENT a na drugim końcu EURO do TV?

Mój sprzet to H/K AVR-235 i DVD-23, może połączyć to EURO-EURO a w ustawieniach DVD jest jakaś opcja żeby przez ten kabel wyłączyć sygnał dzwięku?

Teraz dzwięk z DVD do AMPLI, chyba najlepiej bedzie połączyć to cyfrowo tylko jakim przewodem, optycznym czy coaxial? Ponoć najlepeij połączyćto cyfrowo dla płyt nagranych w formatach 5.1 itd ale czy zwykłe CD też bedą dobrze odtwarzane czy dla nich musze podłączyć analogowo (2x chinch)? Czy w takim przypadku podłączenie na dwa sposoby cyfrowo dla dzwieki DVD i CD nagranych w 5.1 i analogowo dla zwykłych CD ma sens?

Z góry dziękuje za pomoc w rozwianiu wątpliwości.

Pzdr

>Teraz dzwięk z DVD do AMPLI, chyba najlepiej bedzie połączyć to cyfrowo tylko jakim przewodem,

>optycznym czy coaxial? Ponoć najlepeij połączyćto cyfrowo dla płyt nagranych w formatach 5.1 itd ale

>czy zwykłe CD też bedą dobrze odtwarzane czy dla nich musze podłączyć analogowo (2x chinch)? Czy w

>takim przypadku podłączenie na dwa sposoby cyfrowo dla dzwieki DVD i CD nagranych w 5.1 i analogowo

>dla zwykłych CD ma sens?

>

w audio pomoge :)

no wiec oczywiscie coaxial.... optyczne czesto sie brudza ( przyciągają kurz )

to bedze dobre polaczenie dla DVD i dla CD

zapewne ampli ma lepsze przetworniki a/c niz DVD

pozdrawiam Pana

do majmaj

">no wiec oczywiscie coaxial.... optyczne czesto sie brudza ( przyciągają kurz )"

to ja mam zepsute chyba bo optyk przez blisko 6 lat jest jednakowo czysty i niezawodny jak coaxial, nie pisz takich bzdur proszę

Z tym kurzeniem to dobre ;-))))

Nie ma fizycznej przyczyny, dla której optyk miałby się bardziej kurzyż niż półki na ścianie, czy podłoga.

Wracając do tematu, to na pewno połączenie cyfrowe, a jakie to bez różnicy. Dla szpanu możesz użyć optyka. :-).

Co do tv-dvd:

-SCART-SCART powinno być wystarczające Jak Ci nie pasi dźwięk, to możesz odciąć przewód(y) od dźwięku i będzie luzik, albo wyłam odpowiednią nóżkę(i) w złączu. Nie pytaj mnie które. Poszukaj schematu w necie. Nie powinno być z tym jakiś problemów i nic niepożądanego nie powinno się stać.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

>W przypadku EURO-EURO jakość najlepsza ale muszę wyciszać dźwięk a czy jest taka możliwość żeby

>dostać taki kabel, że z DVD bedzie szedł COMPONENT a na drugim końcu EURO do TV?

>Mój sprzet to H/K AVR-235 i DVD-23, może połączyć to EURO-EURO a w ustawieniach DVD jest jakaś opcja

>żeby przez ten kabel wyłączyć sygnał dzwięku?

Mam podobny problem:

- TV nie ma wejścia component

- mam Yamahę RXV659 która ma skaler componentu do s-video

- DVD KOda 640D z progessive scan

Pytanie

1. lepiej dvd podłączyć przez euro do tv

2. czy lepiej podłaczyć componet dvd do amplitunera i stamtąd sygnał przez s-video do TV?

PS. Audio mam tak podłączone:

cześć kina domowego: głośniki wszystkie oprócz frontów podpięte pod Yamahę. Z pre-out frontu puszczone do części stereo (wzmacniacz NAD). DVD coaxialem podpięte pod AV Yamahy

część stereo działa w stanadrdowym podłaczeniu: cd do ampli (wszystko NAD) a kolumny fronty do wzmacniacza stereo.

W ten sposób jak słucham muzyki pracuje tylko część stereo a jak kino domowe działa wszystko czyli fornty napedzane przez NADa a reszta głośników przez Yamahę. Zestrojenie głośności zapewnia system YPAO Yamahy.

W ten sposób nie ma problemu z pytaniem kino czy stereo? Odpowiedź jest prosta: do CD stereo a do filmów kino domowe :))

jesli pominac wersje progresive, to YUV (Component) jest rownowarty RGB (przez SCART) -> czyli smialo mozecie uzywac SCARTa. Musicie tylko pamietac by ustawic w DVD tryb RGB. Sensu blokowania sygnalu Audio w SCARcie nie pojalem - czy nie waystarczy nacisnac guzik "mute" na pilocie by wylaczyc fonie telewizora

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.