Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego nie chcą kopie DVD chodzić....

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad roku posiadam nagrywarkę DVD stacjonarną Sony, która miała być alternatywą dla magnetowidu. Swoją funkcję niby spełnia ale nie do końca...

Otóż nagrywając program z telewizji nie każda kopia jest czytana na innych odtwarzaczach, natomiast kopie zrobione z magnetowidu lub kamery wogle nie chodzą na innych odtwarzaczach. Próbowałem różnych płyt od róznych producentów dvd+ i dvd- i nic nie wychodzi. Zaczyna mnie to denerwować, bo tak samo jak mieć magnetowid do którego będzie przyporządkowana kopia.

Pytanie moje co robię nie tak lub czy to jest naturalne :) . Ludzie przeciez kopiją komputerowymi dvd i wszystko działa.

Z góry dzięki za wyjasnienia, bo szkoda byłoby stracić w przyszłości np. pamiatkowe filmy kręcone kamerą (po ukonczeniu zywota) przez tę nagrywarkę.

Może głupie pytanie, ale gdzieś trzeba zacząć - czy zawsze zamykasz sesję płyty? Jeśli tak, a mimo to płyty "nie chodzą" na innych odtwarzaczach, wrzuć ją do kompa i zobacz jej strukturę (czyli czy jest to standardowa struktura DVD, czyli foldery AUDIO_TS i VIDEO_TS). Moja dziewczyna ma stacjonarną nagrywarkę DVD JVC i wszystkie zamknięte płyty są czytane przez inne sprzęty. Czyli jeśli wszystko prawidłowo robisz, a nadal nie działa, to popytaj może w serwisie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tak!

Zawsze po nagraniu zamykam sesję. Początkowo myślałem, że spowodowane jest to wybraniem zbyt długiego czasu do nagrania- skompresowanie, ale zrobiłem kopię na 68 minut i problem ten sam. Kopie sprawdzałem na wielu odtwarzaczach, które czytają praktycznie wszystko prócz moich kopii :)

Sądzisz że może być wadliwa nagrywarka? Płyty kupuję kupuję markowe w hurtowni- Verbatim i TDK.

-> Zydelek

"spowodowane jest to wybraniem zbyt długiego czasu do nagrania- skompresowanie"

U mojej dziewczyny stopień kompresji nic nie zmienia - wszystkie płyty są odczytywane prawidłowo.

"Sądzisz że może być wadliwa nagrywarka?"

Może coś z nią być nie tak, bo nie wydaje mi się, żeby Sony wypuściła w sumie nie tak dawno nagrywarkę niekompatybilną z innymi napędami. Chyba że specyfikacja tego modelu mówi co innego...

A tak dla ścisłości: inne odtwarzacze nie mogą przeczytać płyty (czyli pojawia się np. "No Disc"), czy też odtworzyć jej zawartości (np. "Wrong Disc")?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Pytam, bo kiedys nagrywalem na stacjonarnej nagrywarce Panasonica.Tam sa 4 tryby: XP (najwyzsza jakość), standartowy SP, a poza tym skompresowane:LP i EP. Tylko nagranie w trybie SP zapewnialo kompatybilność z innymi odtwarzaczami DVD (oczywiście po sfinalizowaniu płyty)

Sprawdz w jakim trybie inicjalizowane sa plyty (Video czy VR). Ten drugi pozwala na wieksze mozliwosci edycyjne, ale nie jest (calkowicie) kompatybilny ze stacjonarnymi odtwarzaczami. Powinno sie wiec raczej uzywac trybu Video.

Z odtwarzaniem w komputerze plyt nagranych na nagrywarce bywa roznie...

Poziom kompresji (typowo tryby 1-6h) nie ma zadnego wplywu na mozliwosc odtwarzania na innych odtwarzaczach.

Niektore dvd nie czytaja minusow, inne plusow.

Niektore dvd sa wrazliwe i na plytach z nagrywarki obraz sie rypie.

Starsze nagrywarki moga nie nagrywac poprawnie na najnowszych nosnikach x16.

Wazny jest jakosc nosnika - hawki, mediony, nawet esperanzy, delikatnie mowiac, nie bardzo trzymaja jakosc. Niezle sa plytki Sony, ale zawsze w pudelku 25-plytowym sa 4-5 z wadami powierzchni. Na razie nie zawiodly mnie TDKi -R (niebieskie) - na ok. 90 nagranych 100% skutecznosci na nagrywarce Pioneer i 100% bez wad powierzchni.

Odkryłem "pizdryk" zaklejony fabrycznie taśmą pod klapką w pilocie. Opis tego przełącznika to: DVD I, II, III. Fabryczne ustawienie jest na III- może więc tu coś jest nie tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.