Skocz do zawartości
IGNORED

budżetowy projektor - prezentacja a kino

fobi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie wyboru taniego sprzętu. Projektor ma służyć 1-2 razy w tygodniu do obejrzenia filmu(DVD/DViX) i pooglądania zdjęć z kompa.

Nie będę doszukiwał się na siłę wad obrazu ani testował obrazu programami aby dostrzeć błąd czerni, potrzebuję przyzwoitego sprzętu do podstawowego użytkowania.

Otoczenie - normalny pokój, ściany jasne, możliwość zaciemnienia to żaluzje czyli słabe, odległość zarówno projektora jak i siedzenia to ok. 3m

No i pytania :

mp610 czy w100 ?

jeden niby uniwersalny drugi kinowy, co bardziej będzie pasowało do moich potrzeb i dlaczego ?

w 100- odpowiedź jest prosta...to projektor z przeznacczeniem `do KD` a MP610 to uniwersalny projektor..do prezentacji i KD...użyj wyszukiwarki jesli ta odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje...

pozdrawiam

Michał

Jesli nie zamierzasz kupic rolet lub cos podobnego do dobrego zaciemnienia pokoju to lepiej daj sobie spokoj z projektorami.

Jesli faktycznie uprzesz się sie na projektor i jesli nie interesuje cie zbytnio dobra jakosc obrazu itp. to lepiej cos do prezentacji np. 610

W przyszłości będzie ci taki projektor prezentacyjny gorzej sprzedać na allegro.

Kolegom już sie nie pochwalisz dobrym obrazem z projektora w jasnym pomieszczeniu. Żadnego światła, żadnych lamp, żadnych latarek, żadnych żaluzji, żadnych kolegów :)

Nawet 2000 ASNI nie pomoże

Dzięki za odpowiedzi, założenia rolet nie wykluczam.

Co do jakości obrazu - przerobiłem ten temat już z audio, po roku zabawy zrozumiałem że znacznie większą przyjemność sprawia mi słuchanie muzyki w pzryzwoitej jakości niż porównywanie dźwięków i gonitwa za dźwiękiem idealnym. To samo chciałbym odnieść do kina.

Wyszukiwarka przestudiowana dawno przed zadaniem pytania ale nie ma odpowiedzi na :

który projektor będzie lepszy i DLACZEGO ?

co/czy stracę inwestująć w mp610 przy zastosowaniu jakie opisałem ?

co/czy zyskam inwestując w w100 ?

ps. Meloman > wyluzuj, trochę taktu nikomu nie zaszkodziło

Odpisze ci na to pytanie bo chyba tylko ja znam 100% odpowiedz.

Przypuszczam ,ze bedzie podłączony do komputera za pomocą DVI

Projektor 800x600 jesli nie ma DVI to lepiej podłacz do DVD kablem component(ale w tym wypadku bedziesz musial za kazdym razem nagrywac zdjecia na płyte i wrzucac do stacjonarnego DVD to samo dotyczy sie filmow Dvix)

Jesli faktycznie chcesz urzywac stacjonare DVD to lepiej kup kinowy projektor. Juz nie pamietam jak otworzy obraz 854x480 ale nie powinno byc problemu.

Komputer lepiej przyjmuje obraz 800x600 i bedziesz zadowolony z filmow i zdjec.

W kinowym 854x480 jesli uda ci sie ustawic taka rozdzielczosc to obraz bezdie rozszezony i bedzie wychodzil po za ekran. Myszka bedziesz musial przesówac albo w dół albo w górę. W filmach to nie przeszkadza poniewaz zawsze są zwęrzone (panorama)

Jakosc obraz hmmm. Osobiscie na pewno bym odczół zmany pomiedzy tymi dwoma projektorami jesli byly by podłaczone w tym samym czasie. Ale wiecej nie powiem bo nie wiem.

I jak nazwa wskazuje kinowy bedzie zawsze lepszy od prezentacyjnego w filmach. Ale w czym to nie wiem bo osobiscie nie testowałem w tym samym czasie. Miałem Benq 6100 i Benq5120 i nie widzialem roznicy po podłaczeniu do odtwarzacza DVD.

Aaa sobie przypomnialem. Moj benq 6100 mial wiecej Ansi 2000 a Benq 5120 chyba 1100ANSI. podczas ogladania filmow 2000Ansi to troche za duzo i przy projektorze 6100 musialem stosowac tryb ECONOMY ktora obniza sile światła. Mimo ,ze obniza siłe światła to zpada delikatnie jakosc obrazu wszystkich kolorów. Takze 5120 bedzie na pewno bogatrzy w kolory w filmach.

Najwazniejsze to:

wejscia DVI, HDMI !!! - najwazniejsze

cena projektora

I czy w przyszłosci bedziesz go sprzedawał? za 1-3 lata?

jesli tak to jak wpsomnialem bedzie ciezej sprzedac prezentacyjny.

A tak po za tym to czy projektor kupuje sie do ogladania zdjęć czy filmów ???!!!!

Bo jesli jestes fotografem to zauwarzysz ,ze projektor nie jest najlepszy w te kloski. A najlepszy bedzie dobry monitor CRT albo LCD z matrycą PVA

Jeżeli nie będziesz zaciemniał pomieszczenia, a rolety przy jasnych ścianach to może być za mało, to najważniejszym parametrem - żeby cokolwiek widzieć, jest ilość ansi-lumenów. I przy takim założeniu, niestety tym powinieneś się kierować. Nie znam parametrów tych projektorów, ale żeby używać projektora w sposób, jaki opisałeś, pozostaje CI raczej tylko wybór spośród prezentacyjnych.

a czegoś takiego jak "tryb kinowy" projektory budżetowe nie mają...?, piszę o tym ponieważ w pracy mamy tylko projektory do prezentacji i mają taką opcje (Acery).

pzdr

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.