Skocz do zawartości
IGNORED

Narty, jakie kupić

panerai_47

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Chcę kupić narty na nadchodzący sezon. Nie chcę wydać więcej niż 1500-1600 pln-ów na narty z wiązaniami

mój wybór padł na Atomic: SL-9, GS-9 lub SL-12. Wiązania Device 311 lub Neox 412. Może macie inne propozycje?

https://www.audiostereo.pl/topic/29233-narty-jakie-kupi%C4%87/

Na roznych nartach ze stajni Atomic smigam juz dobrych pare lat.

Dziwi mnie, ze podales dosc zroznicowane modele z wyzszej polki.

Skoro potrzebujesz '''wyzszej'' narty to i powinines wiedziec do czego sluza poszczegolne modele (podane przez Ciebie maja mocno rozne wlasciwosci)

wiesz, może się zdecyduj JAKĄ nartę chcesz

GS9 a SL12 to "lekka" różnica.

Godne polecenia są Rossignole Oversize,ale seria 8 albo RPM

a w ogóle to polecam Kneisll TEndon SUper MOto, świetna narta

Witaj panerai_47,

po pierwsze musisz zdecydowac sie 'jak' chcesz jezdzic. Tzn. dlugi/krotki skret. Moze oba? Stoki przygotowane czy tez moze narciarstwo pozatrasowe. Twoj stopien zaawansowania. Przydatne bede troche waga i wzrost (chociaz ten drugi juz coraz mniej).

Jak podasz kilka informacji to mozna zaczac sie zastanawiac. Podales typy, ktore roznia sie zdecydowanie. Dwie rozne slalomki i latwiejsza narta do giganta?

Po cichu mam taka teorie, ktora nie chwale sie zbyt glosno, bo zostalbym zjedzony przez GURU. Generalnie na podstawie odpowiedzi na pytania podane wyzej mozna wybrac narte o konkretnym profilu tzn. taliowanie, dlugosc i 'twardosc'. A pozniej idziesz na www.skionline.pl i wybierasz KTORAKOLWIEK z markowych. Bo nie wieze, ze dla narciarza rekreacyjnego roznice miedzy modelami poszczegolnych producentow bede bardzo istotne.

Wez pod uwage, ze na topowych slalomkach jak np. Fischer RC4 WC (jezdzilem) nie jezdzi sie komfortowo przez caly dzien. To samo dotyczy topowych nart do giganta. Oba typy wymagaja nienagannej techniki, duzo sily i butow o wysokim flexie.

Obecnie jezdze na Elanie CRX Cross o sredniej dlugosci. Jezeli szukasz narty w miare uniwersalnej, ktora poradzi sobie na np. polskich stokach nie zawsze dobrze przygotowanych, w roznych warunkach sniegowych to zroc wlasnie uwage na modna obecnie grupe nart z serri supercross. Ma ja Atomic (supercross), Fischer (X-Sport), Salomon (Skier-X) - w zasadzie wszyscy. Rdzen drewniany, porzadne krawedzie i mozna smigac.

Ja osobiscie polecam wlasnie Elana, Salomona i Fischera.

T.

Polecam Atomici, świetne narty.

Z dobrego komisu używki będą super, choć w twoim budżecie znajdziesz tez dobre nówki.

Nie sugeruj się tym, że któreś są ciężki czy lekkie. Na stoku jest zupełnie inaczej.

Moje ważą ok.4kg sztuka, a jazda jest niesamowita, nie ukrywam, że po długim łuku - tak jak lubię.

Bardzo dobre narty to też Salomony i Fischery - z tym, że niższe modele Salomonów to zwyczajna kiszka, w wyższej klasie pozwalają na niesamowite wręcz manewry. Kup też dobre wiązania, a jeśli dopiero zaczynasz - wygodne i ciepłe buty to podstawa, niestety ceny są czasami po prostu horrendalne. Ja szczerze mówiąc już nie mogę się doczekać, żeby pojeździć sobie w czeskich Pasekach :-)

->panerai47

a może jednak crossa?

Jednąz najlepszych crossówek ostatnich lat jest Rossignol Bandit, ja bym polecał B1 lub B2,

w zależnosci od numeru są odpowiednio przystosowane procentowo do jazdy trasa/freeride np. 80/20 dla B1

(tutaj jako przykłąd, musiałbyśsprawdzić, ale generalnie do jazdy po trasach to B1 lbo B2, inne to typowy freeride)

Albo któryś z Volkli Superstar.

Jakkolwiek z tego co piszesz myślę żę Kneissl by Ci sięspodobał.

twarda, w miarę uniwersalna ( w sensie czy gigant czy slalom), szybka i wymagająca

i jedzie jak po szynach

panerai_47;;;

moim skromnym zdaniem dobór nart jest to indywidualna sprawa,ale jesli szukasz pomocy na forum musisz sie określić jakie są twoje umiejętności w tej materii.tzn czy jesteś zaawansowany czy stawiasz pierwsze kroki,jaki styl preferujesz, tradycyjny czy carving,krótki skręt czy długi i ile godzin spędzasz na stoku (to jest bardzo ważne).Pamiętaj dobieraj zawsze narty do swoich umiejętności.I najważniejsze,jeśli chcesz miec radośc z jazdy nie kupuj nart dla szpanu.Z narciarstwem jestem związany zawodowo od 21 lat i widziałem różne rzeczy na stokach.

Zgadzam sie z przedmówcą co do szpanu. :)

Dwa sezony temu zmienialem sprzet całkowicie, bo moje Heady juz nie dawały rady. Podbudowany moimi "umiejętnościami" rzuciłem sie na pro sprzęt, tzn narty Volkle P60 Gigant Carver, zapiecia Marker Motion 1200 i buty Tecnica TNT ICON Carbon. Wcześniej korzystałem z centrum testowego Blizzarda, objeździłem kilkanascie różnych modeli i gigantówki najbardziej mi podeszły. Ale to co potrafią te Volkle to szok, do tego te buty poprostu beton, pełna kontrola. Pierwsza myśl: "MAMMMAA MIAA!!!REWELACJA!!" Druga myśl: Ała !! Po H kupowałem takie twarde buty. Kolejne mysli to: "JA PIER%&*# jak te buty sie ciezko ubiera" a także: "Ku%#@ jak mnie napie*&^#%@ kolana!!" hehehehe

W pierwszym sezonie przy zakładaniu butów zerwałem język i teraz są jakie są bo nowa skarpeta kosztuje 900 pln :/

A narta przewyzsza moje umiejętności znacznie... potrafi czasem tak chwycic krawędzią stok, ze zastanawiam się jakim cudem moje kolana jeszcze funkcjonują :)

Wniosek z tego taki: jeśli NAPRAWDE dobrze jezdzisz i masz SUPER konndycje... kupuj gigantówki i twarde buty. Bo narta gigantowa + miekkie bity to bezsens.

A najlepiej to kup supercross'y albo jakies allaroundy i poprostu baw sie dobrze :)

Panowie dzięki za rady. Jeżdzę w sumie niedługo, teraz będzie 6 sezon. Mój styl jeżdżenia typowo rekreacyjny, żadne extreem:)))). Ale generalnie chciałbym kupić narty, z którymi nie musiałbym walczyć i miałbym nad nimi dobrą kontrolę. Do tego oczywiście buty ale tu jeszcze nie wiem. Chciałbym kupić narty uniwerslane aby się po prostu dobrze jeździło. A na stoku jak już dojadę w góry ze Szczecina to i 8 godzin spędzam, dziennie. Umiejętności, raczej średnie staram się jeździć dobrze technicznie i ponoć mi to wychodzi. Mam dużą rezerwę do siebie i swoich umiejętności, ciaglę się uczę.

Dzięki i pozdrawiam

A gdzie będziesz zjeżdżał?

Moje ostatnie kalkulacje oparte na doświadczeniach z wyjazdów na narty do Austrii ( corocznie od 1992 ) sprowadzają się do posiadania osobistych butów, a narty wypożycz na miejscu ( zawsze dostaniesz właściwe do swoich umiejetności i mody ).

Pomimo tych kalkulacji - oczywiście posiadam własne narty ( dynastar model 2004 rok wszelkie parametry dostosowane przez producenta do moich oczekiwań - waga, umiejętności, preferencje - lekkie carvingi oczywiście - zamawiałem je kilka miesięcy przed sezonem);

Do zobaczenia na Górze ( np. Kitzsteinhorn ).

Witam! Moja rada taka że jeżeli koniecznie chesz kupić którąś z wymienionych przez ciebie nart to kup SL:9. Jest to w sumie dość łatwa narta na której większość narciarzy sobie poradzi, a jednocześnie tym co coś potrafią daje sporo frajdy. Np. SL:12 to już dla fanatyków. Na nich już z rodziną nie pozjeżdżasz. Je się zapina po to aby jak najszybciej zjechać w dół i nie ma mowy aby na chwile odpóścić.

Osobiście polecam coś z grupy Cross i nie konicznie z Atomiców choć muszę przyznać że są to świetne narty.

Crossy polecam gdyż są wszechstronniejsze i dużo bardziej stabilne na większych prędkościach. I tu z Atomiców polecam SX:12 lub SX:11. Supercrossa B5 trzeba omijać szerokim łukiem gdyż jest to szalenie wymagająca narta o charakterze bardzo zbliżonym do topowych gigantek.

Miałem okazje jeździć na początku tego roku na Atomicach i Fischerach na ten sezon.

Ewentualnie mogę pomóc w zakupie nowych nart, ale o szczegóły pisz na priva.

Generalnie po kilku dniach poszukiwań na necie i rozmów w sklepach zdecydowałem się na atomc sx 9 puls Ti długość 160 cm model 06/07 z wiązaniami 4 tix 310. Na niemieckim ebay-u można je kupić za ca. 1200 pln-ów z dostawą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.