Skocz do zawartości
IGNORED

LCD 40/42 cale 5000-6000 zł

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Stoję przed wyborem nowego TV. Salon mam duży - interesuje mnie wielkość 40/42 cale. Czy wybrane przeze mnie modele są godne uwagi?

- Samsung SAMSUNG LE-40R72B (najbardziej mi się podoba)

- LG 42LC2R

Chętnie wysłucham innych propozycji i komentarzy do w/w :)

Przeznaczenie to zdecydowanie oglądanie TV (w planach mam zakup "N") oraz filmy DVD.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/29247-lcd-4042-cale-5000-6000-z%C5%82/

a moze dolozysz 1.500 PLN i kupisz prawdziwego chinczyka AMOI 42" full HD? zakup na dlugie lata bez potrzeby zmian. co wazne, bardzo dobrze wyswietla sygnal SD (konkurencja moze pozazdroscic)

znakomita relacja jakosci do ceny. posiadam go od 2 miesiecy i jestem bardzo zadowolony (2 miesiace temu kosztowal niestety 10.000PLN). Po ostatnim upgrade dash'a w XBOX360 mam 1080p po component.

bardzo dobre recenzje. jeden z dwoch najwiekszych producentow lcd w Chinach.

polecam

Jakew, 2 Lis 2006, 12:28

Wiadmo, że obecnie zakup Full HD to zakup trochę z zapasem. Do zwykłych DVD i normalnej TV oczywiście Full HD nie jest potrzebne.

Mam upskaler zewnętrzny potrafiący skalować i konwertować sygnał do 1080p i niestety mój TV LCD (720p, 1080i) tego nie uciągnie.

Nic innego bym obecnie nie kupił niż FullHD aby nie "pluć sobie w brodę" z pół roku n.p. po podłączeniu blu-reja.

Podpinam sie ciutke do tematu, rozważam zakup LCD z full HD cos miedzy 37-42 cale, co polecacie?? Ma on głownie służyć do grania na X-boxie 360. Samsungi są kuszące bo cenowo wypadaja niezle, a i wizualnie zaskakują, bo kolega ostatnio kupił sobie 32 cale z tym ze HD Ready tylko,ale przesiadka na zwykły Tv po zobaczeniu tych samych gier na LCD jest bolesna;/ pozdrawiam

Gustaw, dziękuję. Jeśli ktoś - tak jak ja - nie ma zamiaru zmieniać posiadanej kolekcji dvds na nowe lepsze nośniki, to jakie pożytki miałby z Full HD LCD - bo przeczuwam że chyba jakieś występują? A może zwykłe HD Ready wystarczy to tych dvds?

NeC,

jezeli do XBOX360 to wg mnie tylko FullHD. Po ostatnim upgrade dash's 360 wyswietla juz obraz w 1080p. Ale tu uwaga - musisz miec LCD, ktory umozliwia 1080p po component lub VGA. Poki co konsola nie posiada HDMI i sie raczej w najblizszej przyszlosci nie zanosi.

VGA jest nawel lepsze bo po tym zlaczu XBOX umozliwia upscale DVD do 1080p!

Gier 1080p co prawda jeszcze nie ma ale za chwle bedzie pierwsza - Gears of War, podobno absolutny hit.

Polecam TV, ktorego sam uzywam - Amoi 42". Bardzo dobry stosunek jakosci do ceny.

jest tylko jeden drobny problem.

Co z tego jak masz FullHD na 40-42" jak tego kompletnie nie widac? Na 37-42" 1080p to pomylenie pojec, roznice widac dopiero z odleglosci 1,5 metra.

Roznice pomiedzy 720p a 1080p widac dopiero na 50"+ jak sie siedzi wygodnie na kanapie.

Na 42" calach kupowanie fullHD to tylko i wylacznie drapanie sie po EGO. 0 zysku.

Pomijam roznice w jakosci matryc, kolorach etc... mowie o samej rozdzielczosci.

Zaden przyszlosciowy zakup, bo nawet jak bys mogl kupic ze standartem 10 tys x 6tys punktow to i tak to jest smiech na sali, bo widzisz max wlasnie w granicach 720p.

Mikmac, respect za wypowiedź. Więcej właśnie takich ocen ergonomicznych i ekonomicznych!, bo przeważają ciasno techniczne nie przekładające się na inteligentną analizę kosztów/korzyści.

mikmac,

sposc powietrze. roznica w odleglosci pomiedzy 42" a 50" w odniesieniu do 1920x1080 wynosi "az 32cm" jesli chcemy dostrzec wszystkie szczegoly. 32cm to blad odchylenia Twojej glowy na kanapie w roznych pozycjach...

Gustaw -->

nigdzie, ale koles w watku sie pyta wyraznie o LCD 40-42, nie o 50 czy 60.

Wiec po co mu doradzac 1080p? Za dwa lata tez doradze nawet 37" w 1080p z prostej przyczyny. Aktualnie wszelkie wysilki producentow sa skierowane na 1080p i poprawa samej jakosci obrazu bedzie sie dokonywala tylko na takich matrycach. Jednak dzis sama jakosc matryc 720p i 1080p (poza oczywista roznica rozdzielczosci) jest mala, badz wrecz zerowa. Dlatego dzis, dla LCD do 42" polecam zakup 720p.

>mikmac, 3 Lis 2006, 10:03

>jest tylko jeden drobny problem.

>Co z tego jak masz FullHD na 40-42" jak tego kompletnie nie widac? Na 37-42" 1080p to pomylenie

>pojec, roznice widac dopiero z odleglosci 1,5 metra.

>Roznice pomiedzy 720p a 1080p widac dopiero na 50"+ jak sie siedzi wygodnie na kanapie.

>Na 42" calach kupowanie fullHD to tylko i wylacznie drapanie sie po EGO. 0 zysku.

>Pomijam roznice w jakosci matryc, kolorach etc... mowie o samej rozdzielczosci.

>Zaden przyszlosciowy zakup, bo nawet jak bys mogl kupic ze standartem 10 tys x 6tys punktow to i tak

>to jest smi>ech na sali, bo widzisz max wlasnie w granicach 720p.

Hmm, naprawde? Czyzbys wyprzedawal LCD HD Ready (MediaMarkt?)

Jezeli wezmiemy rozdzielczosc 1920x1080 to max odleglosc z jakiej da sie zauwazyc wszystkie detale jest dla 50" raptem o 30cm wieksza niz dla 42".

Tak naprawde abys mogl wygodnie ze swojej kanapy ogladac 1080p to potrzebujesz 80".

A i jeszcze jedno jestes troche niekonsekwentny bo raz piszesz :

>Na 42" calach kupowanie fullHD to tylko i wylacznie drapanie sie po EGO. 0 zysku.

>Pomijam roznice w jakosci matryc, kolorach etc... mowie o samej rozdzielczosci.

A pozniej :

>Aktualnie wszelkie wysilki producentow sa skierowane na 1080p i poprawa samej jakosci obrazu bedzie

>sie dokonywala tylko na takich matrycach. Jednak dzis sama jakosc matryc 720p i 1080p (poza

>oczywista roznica rozdzielczosci) jest mala, badz wrecz zerowa.

Poczytajcie o n-ce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zadajcie sobie pytanie jakie są już źródła sygnału HD

Ukryta Zawartość

i może jeszcze to, bardzo ciekawa tabelka przedstawia: rozdzielczości kanałów, średni bit-rate, najwyższy bit-rate, najniższy oraz bit-rate dźwięku na SAT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu są argumenty za i przeciw 1080p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qubik,

oczywiste jest, ze lepszy jest 1080p. Wazne jest jaki glownie material bedziesz ogladal.

W tej chwili druzgocaca przewage ma material nagrany w 720p. Jednak to sie bedzie zmieniac. Jak szybko trudno powiedziec. Mam dwa Kill Bill'e jeden w 720p a drugi w 1080p. Ogladam z odleglosci 2m. Roznica jest kolosalna.

Dalej jezeli lubisz grac to w tej chwili XBOX360 podaje juz material w 1080p (component i VGA) i za chwile bedzie pierwsza gra w 1080p Gear of Wars. Sony w 2007 wypusci PS3 z pelnym supportem dla 1080p. Obie konsole wyposazone w czytniki HD (co prawda konkurencyjne).

Przejdzie sie do sklepow (lub lepiej pozycz do domu) i sam zdecyduj.

Warto si rozejzec tutaj (bardzo dobre forum) :

www.hdtvpolska.com

Zalaczam tabelke dla lubiacych cyferki .....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

witam

w tej klasie cenowej co podałeś i wielkościach ekranów

Znacznie lepszym rozwiazanem jest najnowszy model Sharpa 42 Sa1 będzie Cię kosztował ok. 6000 zł

Ukryta Zawartość

No i Twój faworyt 40 R 72. Tyle że ten model z uwagi na błyszczącą obudowę nie nadaje się do nasłonecznionych pokoi.

LG spokojnie mozesz odpuscić , przekotrastowuje obraz , kolory nie naturelne , ucieka w niebieski . W nocy dokuczliwy brak czerni.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Qubik.. Wierzę, że znasz różnicę pomiędzy 1080i a 1080p, ale wracając do tematu..

Miałem się rozwodzić, ale nie będę, jestem w pracy i nie mam czasu.

Według najnowszych sondaży w USA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprzedaż 1080p przewyższyła 720p. Jeśli więc stać Cię na 1080p (jak sam zaznaczyłeś, są droższe) to kup w miarę jak najlepszy. Im większy ekran tym bardziej uwidacznia się wyższość 1080p nad 720p. 1080p to pewniejsza przyszłość, faktem jest, że ekrany LCD/Plazma itp. nadal są w fazie rozwóju - dziś mamy 5-6 generacje.

Przyznam się szczerze, iż na początku myślałem, iż standardem stanie się 720p, a 1080p będzie takim kąskiem dla ambitniejszych/koneserów (jak DVDAudio czy SACD - nie liczę sprzętu umożliwiającego odtwarzanie tych formatów, a sprzęt wart nowej jakości). Obserując jednak wydarzenia (wydania płyt HD-DVD, Blue-Ray, X-360, PS3) 1080p ma szanse ustandaryzować się szybciej niż myśłałem - gorzej już z TV (pomimo, iż nadają już programy 1080p wiąże się to zwiększym wysyłanym do odbiorcy transferem - a zatem ograniczenia ilości odbierających.

Jednymsłowem jesli Cię stać inwestuj w 1080p, z biegem czasu (i wielkością ekranu :-) docenisz wyższość 1920x1080p nad 1280x720p

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.