Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka OMB, igła DN 165E, pomocy!!!

cartney

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do miłośników dzwięku analogowego. Mam w moim gramofonie wkładkę OMB z igłą Dual DN 165E. Dziwne zestawienie ale grało na prawdę świetnie. Niestety chyba nadszedł czas na zmianę. Moje pytanie jest następujące. Czy orientujecie się może co to jest za wkładka, konkretnie. Wiem że są różne modele, OMB 10, 20, 30. Wszystkie jednak wyglądają podobnie a ja chciałbym dokupić igłę taką, żeby wszystko ze sobą grało. Mysłałem o dokupieniu igły dn 165 e ale w jej specyfikacji w ogóle nie ma wkładki OMB. Czy orientujecie się w ogóle gdzie takie rzeczy można kupić, jakiś link...Jeszcze przy okazji zapytam o inną kwestię. Zdarza się, że nagle w czasie odsłuchu jeden kanał staje się mocno przytłumiony. Kiedy gwałtownie podgłośnie sprzęt wszystko wraca do normy, ale po jakimś czasie dzieje sie to samo. Bedę bardzo wdzięczny za wszelką poradę. Być może czas zmienić oprócz igły także wkładkę. Czekam na opinie i z góry dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9696-100004063 1170303558_thumb.jpg

post-9696-100004064 1170303557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dual korzystała z wkładek OEM ortofona i montował w swoich gramofonacj. To że jest taka kombinacja igła wkłdka to normalne.Prawdopodobnie to 2-ga igła lub 2-ga wkładka w historii tego gramofonu. .W zamienności igieł należy uważać bo seria OM jest inna od OMB ,LMB LMA. róznica nieweilka ale jest w kwadracie oprawy mocowania igły.O ile pomiędzy OMB LMB LMA jest kompatybilnośc , to w grupie OM i np Conordach lub PRO juz jest trudniej . . Nalezy zwracać uwage OM to OM , Pro top Pro i concorad.uniwersalność nie jest tak prosta.Igła DN 165 to igła Duala i można dostac ale w specyfilacji Duala a nie Ortofona. Przerwy w kanałach najlepiej porównac poprzez podlaczenie innego wzmaka. lub sprawdzenie okablowania headshella i ramienia.Gdybys mial pytania pisz na PW

> Igła DN 165 to igła Duala i można dostac ale w specyfilacji Duala a nie Ortofona

tak? a jak sie ma to stwierdzenie do tej strony ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Wszystko się zgadza. DN 165 to oznaczenie że dla DUALA (Dual Nadel 165E) Robi (ł) Ortofon.dla tej firmy. Jeżeli chcesz kupic w Ortofonie to nie problem -podajesz symbol DN i po sprawie.Natomiast możesz szukać wśród produktów Duala który opatruje swoim logo produkty właśnie ortofona.

Mam właśnie na zbyciu igłę DN 150E i jest firmowana na opakowaniu DUAL

Pasuje do wkładek ULM 50 E i TKS 50E.nacisk 2,5 g

Pozwolicie koledzy ze sie podlacze do watku :).

Mam wkladke DN 163E, ale igla juz zjechana. Czy do tej wkladki moge wlozyc igle DN 165E lub DN 166E ?

Czym sie roznia wkladki DN165E i DN166E oprocz ceny ? Ceny za igly niby nie duze 84-125PLN, ale szkoda

wyrzucic kase w bloto.

W Dualach Ortofonach niuanse są w wymiarach metalowej "skuwki" w samej wkładce. Pozornie takie same ale róznica nie pozwala na swobodę podmianek.Poza tym niektóre modele maja inna długość tej części wkładki na która się nasuwa igłę. Np.ortofonie serii OMB nie da się załozyć np igły od serii PRO. Najbezpieczniej przy zakupie porównać z posiadaną .Albo przesłac do sklepu internetowego z prośbą o odesłanie z nowo zakupionym zamiennikiem.

No wlasnie w tych niuansach rzecz lezy. W sklepie nie potrafia mi odpowiedziec na to pytanie. Do sklepu mam troche daleko, by jechac. Myslalem, ze moze znajdzie sie ktos, kto przerabial ten probelm. Niemniej dzieki za info.

A co do roznicy miedzy 165, a 166 - nadal aktualne ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.