Skocz do zawartości
IGNORED

TV - ostatnia próba uzyskania opinii

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Muszę przyznać, że takich dylematów to ja nie miałem przy zakupie żadnego z produktów użytkowych. Mam totalny galimatias w głowie i widzę, że gdziekolwiek się zwrócę o opinie to dostaje diametralnie różną odpowiedź. Mianowicie muszę kupić TV do następujących zastosowań:

1. Filmy z DVD

2. Telewizja z platformy cyfrowej - cyfra+ bądź "n"

3. Odległość - około 5 metrów

4. Budżet - 5-6k PLN

Po rozmowie ze sprzedawcą w sklepie i opiniach na różnych forach, zdecydowałem się na technologię LCD i model LE40R71B Samsunga, gdy zauważyłem na hdtv.pl opinie, że Panasonic TH-42PV60 (plazmowy) jest o niebo lepszy w tym segmencie od LCD, itd. Czytałem różne elaboraty na ten temat, choćby ten na tomshardware i nigdzie nikt nie potrafił wytłumaczyć w czym technologia LCD może być lepsza od plazmowej i odwrotnie...

Co mam robić?

Kal800

Przede wszystkim łączę się w bólu, takiego galimatiasu nigdy w przeszłości nie było w segmencie telewizory. Czy próbowałeś spojrzeć na te dwa ekrany ustawione w jednym sklepie, może wręczyć swoje dvd ulubione do odtworzenia przez uprzejmego sprzedawcę?

Odpowiedź jest prosta.

Wszystko zalezy od tego ile czasu TV będzie słuzył do TV a ile jako ekran do DVD.

Plazmy mają niemiłą przypadłość wypalania się w miejscach gdzie są loga stacji TV. W technologii LCD nie ma takiego problemu.

Gdybym miał kupić ekran do DVD to bym kupił plazmę a tak mam LCD bo moja luba potrafi i 4 godz oglądac jeden kanał w TV. Plazmy w miarę użytkowania tracą swoje walory użytkowe a LCD nie. Cały proces rozkłada się na lata ale jednak. Poza tym plazmy są mniej odorne na padające światło - w nasłonecznionym pokoju mało co widać, za to w nocy extra.

Bierz 40" LCD, nie kombinuj i się ciesz.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja obejrzałme sobie Samsunga LE37R72B. Bardzo mi się podobał. Najnowsza 32 Samsunga prezentowała się nieźle na obrazach testowych i Star Trek 10 Nemesis. Prawdziwy kombajn na dodatek dobrze wyposażony - 2 wyjścia Hadmi, złącze PC- Vga i na dodatek USB czy czytnik kart. Cena jest niewiele mniejsza od 37 ( 300 zł).

Jeśeli pojawi się 37 z takim wyposażeniem i typem folii na matrycy oraz cena będzie na poziomie 5000 zł to skusze się.

Ad vocem, Jacekwacek. Ciekaw jestem dlaczego skłaniasz się właśnie ku 37 calom, a nie 42 lub 40 bo ja również przemyśliwam o 37 calach (czytałem nawet że technologia LCD do tego rozmiaru tylko rozwiązała pewne problemy techniczne, które pojawiają się w wiekszych ekranach).

Plazma - o ile wiem - w swoich rozmiarach czyli od 40 cali w górę jednak dominuje, wyprzedza LCD, jeśli chodzi o liczbę sprzedawanych telewizorów na kluczowym rynku USA>

Po prostu zatrzymałem się na 37". 42 mnie przytłaczała. Bądź co bądź będzie to monitor uniwersalny ( komputer, DVD, M jak miłość, itp.)

Większy nie jest mi potrzebny.

Jeżeli w do oglądanie filmów wybiorę projektor to na pewno będzie 32". Lubicze na całą ścianę - mogę tego nie wytrzymać.

kal800,

Mam dokładnie ten sam problem, jaki masz TV?

u mnie stoi 29" CRT Sonego i narazie jestem bardzo zadowolony, ale do sprawy trzeba podejść projektowo, czyli określić cel i zaprojektować docelowe rozwiązanie ...

weź pod uwagę następujące sprawy;

1. wybierasz cyfrę albo n-kę za 2 miesiące będzie wiadomo o ofercie i formatach HD z tych platform.

2. nie słucham audio przez głośniki w TV, bo na razie cyfrę mam podłączoną do amplitunera, więc może być monitor.

3. czekam na nowy tuner satelitarny dreambox 8000 z DVB-2/MPEG-4, złączem sieciowym i cyfrowym audio RCA, tuner chyba nie będzie miał HDMI ...

4. zmieniam antenę z 70cm i konwerter 0,7dB na 110cm i 0,2dB x 2 + rozdzielacz sygnału na kilka tunerów SAT

5. czekam na DVD-HD bluray albo inne tu będzie złącze HDMI

6. chciałbym mieć wejście usb lub czytnika kart w TV do oglądania zdjęć z aparatu Foto

Podsumowując TV powinien mieć odpowiednią ilość wejść, na pewno FullHD 1080p, jak chcesz oglądać z 5m to niestety minimum 42", za kwotę o której piszesz to chyba nie znajdziesz odpowiedniego TV, więc:

1. Czekasz dalej

2. Kupujesz TV CRT 32" na przetrwanie jak już nie możesz wytrzymać ze swoim obecnym TV.

3. ...

Sęk w tym, że ja nie mam w ogóle TV (jestem świeżo po wyprowadzce z domu rodzinnego) i nie chcę kupować czegoś co praktycznie jest na wymarciu. O co chodzi z tym full HD? Z tego co czytałem, jest to czysty marketing, ponieważ po pierwsze nikt nie nadaje w tym formacie, po drugie różnica jest na tyle subtelna że nikt nie jest w stanie jej zauważyć...

KK

Tego Soniacza kupiłem 8 lat temu, też praktycznie po wyprowadzce z akademika ...

idź do sklepu i porównaj, podłącz sprzęt (SAT, DVD), który będziesz miał u siebie i sprawdź naocznie, jedyne wyjście

porównaj też full wypas TV w technologii schodzącej CRT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.