Skocz do zawartości
IGNORED

składam zestaw do małego pokoju...

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ze względu na zastrzyk pieniędzy staram się złożyć coś w miare sensownego do pokoju 11m2. Jeszcze nigdy chyba nie udało mi się uzyskać tu sensownej odpowiedzi na moje pytania wiec teraz wyszczególniam wszystko chyba co moze byc potrzebne.

1. Samsung DVD-HD860 - jest już, dzwięk do ampli będzie podawany kablem optycznym 1,5m firmy Vivanco

2. Marantz 3001 - na Boże Narodzenie (NA BANK BEDZIE TO TEN AMPLITUNER)

3. LCD Panasonic 26LX60P do DVD podlaczony kablem HDMI

4. pokoj tylko 11m2

5. Subwoofer JAMO E5SUB2 - jest już

6. proporcje muzyka/film to około 70/30

7. i tu się pojawia problem, korci mnie 4x Jamo E600 + Jamo E6CEN.5 ale nie wiem czy E600 sprawią się jako tako w tym pokoju jako przednie, a na nic innego nie mam miejsca raczej, a optycznie ta seria bardzo mi pasuje.

Czy ktos moglby mi poradzic, powiedziec cos na ich temat?

Łącznie kosztowałby mnie taki zestaw (4x E600 + E6CEN.5) =1147zł

Mialem dla ciebie odpowiedz, dosc dluga zreszta (20 min pisalem), ale zawiesila mi sie przegladarka i ja stracilem. Moze to i lepiej bo raczej by ci sie nie spodobala - glownie traktowala o tym, ze w tak malym pomieszczeniu i przy ograniczonych funduszach inwestowanie w KD jest mocno nierozsadne. Mialem to pieknie uargumentowane, z obrazowymi przykladami (typu: 6 glosnikow w 10m2, to identycznie jakbys 4 subwoofery wpakowal do malucha; przy szesciu glosnikach w tak malym metrazu bedziesz mial je wszystkie na wyciagniecie reki), niestety przepadlo. Raczej i tak bym cie nie przekonal, wiec potraktuj moja wypowiedz jako kolejna rade pozbawiona sensu. Nawiasem mowiac, zdanie bylo mocno nieuprzejme - mimo, ze nigdy nie wypowiadalem sie w watkach przez ciebie zalozonych, to jakos nie spodobalo mi sie...

sattik

nie przesądzajmy sprawy.................wszystko się przecież da zrobić.

Axl2000

podaj dokładne wymiary pokoju, i opisz gdzie to wszystko chciałbyś mieć zainstalowane..........może twój pokój jest mały, ale za to jego proporcje są idealne...........Mój pokój dla przykładu jest 2 razy większy ale ma za to w 1/3 długości wredny filar który wszystko psuje.........

"Always Look On the Bright Side of Life"

>>jesko: wszystko się przecież da zrobić

Jasne, mozna tez wstawic projektor albo lcd 40" do takiego pomieszczenia, tyle ze efekt, pomimo sporych nakladow finansowych, bedzie rownie mizerny. Mozna byc optymistą lub pesymistą, ale chyba najlepiej byc realistą.

Myslisz, ze dlaczego Axl od trzech lat probuje i nic mu nie wychodzi, rzucajac co chwile nowe pomysly? Dlaczego rady uzyskane w ponad trzydziestu watkach sa "malo sensowne"? Bo chcialby pojsc za moda i uzyskac wymarzony efekt, ale wszystkie czynniki obiektywne sa przeciw. Jego decyzje mozna sparafrazowadc tak: "Mam malo kasy i tyci pokoj, kupie sobie kino!"

Niestety, ale, zeby KD mialo sens trzeba:

1. miec gdzie rozmiescic 6 glosnikow i dac im warunki do poprawnej pracy - sam zreszta pisze

2. miec za co je kupic - dobre kino to spory wydatek

3. miec inne proporcje muzyka / film - 30 / 70 - zagracasz maly pokoj sprzetem, ktory przez wiekszosc czasu nie bedzie wykorzystywany, i gdzie tu sens?

Zanim sie zacznie gromadzic (kosztowny przeciez) sprzet, trzeba troche pomyslec i mierzyc sily na zamiary.

Dobrze będzie... amplitunery KD, mają tak rozbudowany procek do ustawień dla kolumn, nawet w mniejszych pomieszczeniach, że wszystko powinno dać się wyregulować.

ps.

ale z subem to się wstrzymaj... bo może być zbędny jeżeli fronty generują wystarczający bas.

pzdr

123... test

A wiec: kino domowe miałem juz całe, Ampli Pioneer 415 z DVD 380, kolumny zrobione po swojemu, i wszystko grało ok az mnie naszło na cos co przy okazji bedzie wygladało a nie tylko grało.

Co do sensownej odpowiedzi to chodzi mi o to ze zamiast odpowiedziec na pytanie dostaje odpowiedź ze to nie ma sensu, moglby ktos postawic sie w mojej sytuacji i pomyslec a nie obrazac sie :/

A teraz do tych co chcą pomoc: pokoj ma wymiary 3x3,75m i do zagospodarowania mam cały.

Co do subwoofera to on juz jest więc raczej go nie bede sprzedawał a wątpie by E600 z 10cm głośnikami dawały odpowiedni bas.

PS. jesli mielibyscie chęć na KD i pokoj 11m2 byscie rezygnowali bo za mały czy byscie kupili cos nie drogiego co by grało i działało? :/ Jesli byscie woleli nic nie kupowac albo zostawac w stereo widze ze na serio nie mam tu co szukac :)

Pierwszy "lepszy" klocek jaki zakupilem to bylo kinowe ampli (6 lat temu), w planach mialem caly zestaw 6 glosnikow i dvd. Po roku zdalem sobie sprawe, ze to jednak bez sensu, bo pokoj mam dosc podobnych rozmiarow, co twoj i w pore zmienilem koncepcje. Nie zaluje, bo filmy w stereo na lepszym sprzecie oglada mi sie znacznie przyjemniej, anizeli na slabych systemach 5.1 u znajomych. Drogim sprzetem KD w tak malym pomieszczeniu tez niewiele bys zdzialal, bo male pomieszczenie dobrej akustyki nie ma, i miec nie bedzie. Praw fizyki pan nie zmienisz. Uwazam, ze tanie systemy 5.1 w malych pomieszczeniach to nieporozumienie i tyle.

Czy warto kupic zestaw glosnikow, o ktorym pisales? W sumie, czemu nie, zwlaszcza, ze jak twierdzisz inne nie beda sie miescic, wiec jaka jest alternatywa? Kwestia tylko czy w stereo (z subwooferem) bedzie dobrze. Mysle, ze po pol roku znowu bedziesz niezadowolony. Jestes mlodym czlowiekiem (w innych watkach cos wspominales o maturze), wiec nie dziwie sie, ze sie "napalasz" na cos bez wczesniejszej analizy obiektywnych faktow.

Czy jest jakas alternatywa? Gdybym mial ci cos doradzic, to nie podazalbym za modą, tylko:

1. zostawilbym ten sub, skoro juz jest i zalaczalbym go tylko do filmow

2. nie kupowalbym ampli, tylko wzmacniacz, np. marantza z drugiej reki (byle sprawny).

3. odtwarzacz dvd zdaje sie, ze juz masz, wiec super.

4. kupilbym najlepsze kolumny (2) na jakie cie stac.

i cieszylbym sie muzyka i filmami na lepszym poziomie niz ten jaki uzyskasz z zestawu, ktory obecnie probujesz zlozyc.

Sattik

Tylko nie Realizm :)..............wiąże się niestety bardzo często z samolubstwem, taki nurt wyznawała np. moja była dziewczyna, nie będę się rozpisywał dlaczego realiści działają mi czasem na nerwy, zaznacze tylko jeszcze raz że jest to moja była (a naprawdę śliczna i mądra z niej bestia).

Ja jestem zdecydowanie poprawnym optymistą, i uważam tak:

-Pokój jest bardzo mały..........jednak nie tak mały żeby nie można było w nim zbudować dobrego systemu tym bardziej że chociaż proporcje są relatywnie dobre.......potrzebny jest oczywiście duży wkład finansowy i bardzo dobry plan.

-nie można wszystkich wkładać do jednego worka, po za garstką maniaków, przygniatającą większość społeczeństwa nie obchodzi czysty dźwięk, chcą żeby było głośno, latało nad głowami, i żeby się można było zwyczajnie po ludzku pochwalić, ale dlaczego mielibyśmy im nie pomóc? przynajmniej czasami.............:)

-Wiem że za te pieniądze można kupić stereo (swoją drogą nie zagra lepiej w kinie....bajki) . Ale wtedy zahaczamy już o purystów............a nasz kolega zakładający ten wątek purystą niewątpliwie nie jest.

Axl2000

Twoja sprawa ociera się niestety o sytuacje beznadzejną, jednak powalczyć można. Jeżeli mam Ci w jakiś sposób pomóc, wklej zdjęcia swojego pokoju, wtedy będziemy mogli ocenić czy pakowanie tam systemu KD ma sens........nie ukrywam że pewnie będziesz musiał zrezygnować z jakiś mebli.........no chyba że pokój jest wolny od "gratów" wtedy możemy się zacząć "bawić"

Pozdrawiam

>>jesko

Tego Axlowi zdaje sie brakuje.

A to przepraszam. Myslalem, ze akurat to forum do czegos zobowiazuje. Poza tym, chyba inaczej zrozumialem slowa Myslalem, ze priorytetem jest jakosc, a nie ilosc decybeli.

O tym mialem w wypowiedzi, ktora mi wcielo. Glosno bedzie niewatpliwie, ciekawe co na to reszta rodziny i sasiedzi...

O tym tez mialem :) Tyle, ze jak ktos ze znajomych kupi podobny zestaw i zapusci go w pokoju 20m2, to Axlowi szczeka opadnie i bedzie nie dumny, ale zawstydzony.

Jasne. Tylko nie moge mu odpowiedziec, ze bedzie super, skoro uwazam, ze chyba jednak nie. Bylem w podobnej sytuacji 6 lat temu, wiec chcialem podzielic sie moimi doswiadczeniami i spostrzezeniami. WCALE nie musi jednak przejmowac sie moim zdaniem. Ma pelne prawo isc swoja droga.

Tu sie nie zgodze i powtorze swoja wypowiedz

Zwroc tez uwage, ze w 70% ten system ma sluzyc do muzyki!! Pewnie w ogole bym nie zaczal gdyby nie ten jeden drobny fakt, bo gdyby byl wylacznie maniakiem kinowym, to co innego, wtedy KD bez wzgledu na wszystko.

Ja juz koncze, dalej niech radzą inni.

Nie moge czytac tych bzdor tych pesymistow nie jest tak zle jak pisza bo maja wielkie pokoje do odsluchu a ty musisz sobie kupic np Mante. To nie prawda sam mam pokoj ktory ma tylko 12 m ,i nie jest tak zle jest Yamaha i komplet 5 kolumn B&W 602 i 302 central. i nawet sub i nie porownam tego do malucha jedyny problem to telewizor ja mam 25 cali ale w poniedzialek jade kupic lcd i tutaj mam dylemat bo 27 moze byc ale wolalbym 32 ale razem z obudowa ma prawie 1 m i jeszcze kolumny ktore mam B&W nie naleza do najmniejszych i razem z lcd to juz prawie 160 cm wiec bedzie wszystko w kupie ale moze warto zaszalec zeby potem nie pluc sobie w brode o te 5 cali . POZDRAWIAM

>>dariusz964

Jestes w miare nowy na tym forum i juz chcesz obrazac innych? Mam prawo do wlasnego zdania. Ja wiem, ze czytanie ze zrozumieniem nie jest latwe i pewnie dlatego przeoczyles takie drobne szczegoly jak to, ze 1. Axl ma nie 12m2 tylko 10,5, 2. moj pokoj jest niewiele wiekszy 3. nie jestem pesymista.

A tak w ogole, to bzdury pisze sie przez u zwykle, drogi kolego. Milych seansow na lcd 32", chociaz ja bym sobie nie zalowal i zaszalal z 40", albo projektorem.

sattik

Widzę że powoli wkładasz do tego wątku emocje Jeżeli się twoim zdaniem nie da, to nie pomagaj i skup się na czymś innym. Nie staram się być uszczypliwy, to zwykła prośba. Znam twój sposób myślenia, niewątpliwie kłóci się on z propozycją włożenia 6 głośników do takiego pokoju, jesteś realistą, widzisz, myślisz, konfrontujesz możliwe rozwiązania poparte twoimi dotychczasowymi doświadczeniami, i zwyczajnie stwierdzasz że się nie da. Rozumiem, ale oprócz tego że Ty w ten sposób myślisz, muszisz za wszelką cenę przekonać wszystkich że to jedyna "słuszna" racja. I takie zachowanie nazywam samolubnym-egoistycznym......jak kto woli. Nie bierz tego do siebie, ja po obejrzeniu zdjęć bardzo możliwe że też odradze pakowania kd do tego "pokoiku" ale dopiero jak będę miał pewność że nic się nie da zrobić.................narazie sprawa jest otwarta......prosimy o zdjęcia.

>>jesko

Mylisz sie: Nie lubie tylko gdy ktos okresla moja opinie jako i tylko dlatego sie jeszcze wlaczylem, i tylko dlatego bylem uszczypliwy. My jakos potrafilismy dyskutowac bez obrazania sie nawzajem, prawda? Koncze juz definitywnie. Pozdr.

Niestety nie mam czym zrobic fotki wiec zrobilem szkic ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PRZEPRASZAM bardzo jesli kogos obrazilem.Na pewno nie o to mi chodzilo, ale jesli ktos ma malo miejsca to napewno nie powinien rezygnowac z doznan jakie oferuje dobre kino ,przeciez KD to nie hi-end i nawet w malych pokojach przy dobrych kolumnach zagra lepiej niz jakis zestaw pt.TRZY w jednym w duzych pomieszczeniach. POZDRAWIAM OBRAZONYCH

Eh miałeś racje sattik sprawa jest naprawdę beznadziejna...................

Axl2000

Wstydziłbyś się wiesz..............Ja tu o Ciebie walczę................A Ty pokazujesz chyba najgorszy możliwy układ mebli, myśląc poważnie o wstawieniu tam kd.

- jeżeli nie masz innem możliwosci ustawienia gratów daruj sobie. Nie wiem w jak sposób chcesz ustawić głośniki ale max jaki ożesz mieć to jakieś 2.25 cm na przody i 30-50 na tyły..........?? bezsensu

- Jeżeli natomiast możesz przestawić kanapę pod okno mniej więcej 50 cm od okna nie mniej, a szafke rtv i lcd możesz przestawić pod sciane na której znajdują się drzwi, to myśle, że po dobraniu odpowiedniego sprzętu..........może być spoko.

Idziesz na kompromis.........czy nie da rady? wtedy zostaje Ci stereo. Cały czas mówimy oczywiście o relatywnie dobrym dźwięku, bo chały Ci doradzać nie będę.

ps. sattkik jasne że umiemy rozmawiać konstruktywnie, bez obrażania się........

Pozdrawiam

Jesko, wlasnie poprzestawialem wszystko tak ze TV jest na szafce na scianie z drzwiami, kanapa pod oknem a mebliścianka (ktora jest niska, zapomniałem dodac, ma moze 40cm wysokosci) jest po bokach lozka pod oknem...reszta pokoju pusta

Mialem sie wiecej nie wlaczac, ale teraz jest jakby nowy watek (rozstaw mebli i akustyka) wiec moze sie nie pogniewacie :) Nie zgodze sie, ze zaproponowany przez jesko rozstaw jest najlepszy, z dwoch powodow:

1. Nie zapomnijcie, ze drzwi musza sie otwierac, wiec 1m2 w tym miejscu odpada i nic tam sie nie da postawic. Najlepsze bylyby drzwi harmonijkowe.

2. Kolumny skierowane bezposrednio na duze okna, to zly pomysl - odbicia, rezonanse, itp. Troche ratowalyby sytuacje grube kotary, ale bedzie mial je caly dzien zasloniete?? Poza tym siedzac nonstop przy oknie dostanie zapalenia ucha ;) Przy takim ustawieniu dzwiek bedzie ostry i krzykliwy.

Z akustycznego punktu widzenia najkorzystniejsze jest ustawienie dokladnie przeciwne - sprzet i kolumny na scianie okiennej, kanapa/fotel na scianie z drzwiami (na scianie jakas polka, roslinki, zeby ja troche wytlumic). Takie ustawienie moze zapewnic w miare poprawna rownowage tonalna. Najlepiej sprawdzic to doswiadczalnie.

>> Axl

Niestety, ze wzgledu na niewielkie rozmiary pokoju, oba rozwiazania z sprzetem ustawionym na krotszej scianie (3m) nie wchodza jednak w rachube, gdyz bedziesz mial zbyt waska baze - zakladajac, ze kolumny musza stac min. 0,5m od sciany i mebloscianki, daje ci to baze 1,65m - odpada.

Rozstaw z obrazka jest chyba najlepszym akustycznym kompromisem z komfortem zamieszkiwania. Przednie moga byc rozstawione dostatecznie szeroko, zeby samoloty sie nie zderzaly, a muzycy nie wchodzili na siebie. Mala jest natomiast odleglosc sluchacza od kolumn, ale da sie przezyc. Mam nadzieje, ze nad kanapa nie masz golej sciany. Tylne, to u ciebie raczej boczne...

Szkoda, ze nie zaznaczyles na rysunku gdzie obecnie masz kolumny i suba. Czy przednie i centralny stoja na polkach tej mebloscianki, czy na stendach przed nia? Na jakiej wysokosci od podlogi? A gdzie masz tylne?

Ja obstaje przy swoim........:)

1.jeżeli rozstawi system na dłuższej ścianie, wszystkie kanały się nawzajem przekrzyczą. Kanapę trzeba by odsunąć od ściany(ładnie to nie będzie), wtedy może dało by się znaleźć "złoty środek", ale co z tego, skoro siedziałbym od tv oddalony o jakieś 2m. Nie to nie przejdzie..........

2.Jeżeli chodzi o rozstawienie przy oknie, lub przy drzwiach, ja optuje przy tym drugim. Darujmy sobie przeziębienie, są ważniejsze rzeczy niż przeziębione gardło. Osobiście nie zgodziłbym się by do godziny 5 popołudniu , żeby móc obejrzeć tv musiałbym zasłaniać żaluzje, już wolałbym zasłaniać grubą kotarą okno podczas seansów, tym bardziej że miało by to również wymiar praktyczny o estetyce nie wspominając. Drzwi - jasne może być problem, ale wszystko zależy jak się otwierają, i jaki typ głośników ostatecznie zostanie wybrany. Bo rozwiązań jest kilka...............

poczekajmy na odpowiedz właściciela wątku

sattik, 4 Lis 2006, 17:10

>

>

>Tu sie nie zgodze i powtorze swoja wypowiedz >

Zgadzam się - na słabym 5.1 dźwięk w filmach jest mniej naturalny , czytelny a nawet daje mniejsze wrażenie ( odczucia) i realizm niż na dobrym 2.0

...daje mniejsze wrażenie ( odczucia)...

Miałem na myśli że nawet amatorom się bardziej spodoba dobre 2.0 , oczywiście pod warunkiem że nie są zaślepieni "głupią" modą

>>jesko

Polecam 2 artykuly ("Akustyka pomieszczenia odsluchowego" oraz "Warianty ustawienia kolumn w malym pokoju") z duza iloscia obrazkow pogladowych z Audio 7/2000. Jak dam rade, to wieczorem zrobie skany i zainteresowanym moge przeslac.

Wyprobowac mozna, a nawet rzeba, wszystkie warianty. Z akustycznego pkt. widzenia, ja obstaje za kanapa przy drzwiach (o ile sie tam zmiesci, oczywiscie). Z pkt. widzenia komfortu zamieszkiwania, obecny jest najlepszy i zostal wybrany intuicyjnie. Axl troche sie nadzwiga, ale nie ma to jak sprawdzic wszystko empirycznie.

Jezzzuuuu skasował się wpis...........zaczne jeszcze raz....:(

Sattik

Jasne nie zaprzeczam z punktu akustycznego ustawienie od strony okna będzie lepsze. Nie można jednak zapominać o estetyce, najlepsze moim zdaniem instalacje to takie które wykorzystują pokój maksymalnie, ale przy tym potrafią zniknąć wkomponować się w wystrój. A tu mamy dwa a właściwie 3 problemy. Kanapa musi być odsunięta od sciany, żeby efektowe można było wogóle gdzieś umieścić, a taka odsunięta kanapa, przy wejściu......ochyda. Do tego to nieszczęsne światło z okna, i nie wiem czy axl ma uchwyt na swój lcd, bo do okna go napewno nie przymocuje. Najrozsądniejszym kompromisem jest zdecydowanie ustawienie przy dzwiach (sprzętu oczywiście)

Jeszcze króciutko na temat stereo w kinie. Sprawa jest oczywista gdy porównamy tanie stereo do satelitek plastikowych lub kolumnowych no name-ów. Jednak w miarę wzrostu ceny szala zwycięstwa przechyla się na korzyść kd. Musimy zdać sobie sprawę z tego że stereo i kd, to inna filozofia, różne priorytety, i przedewszystkim inne oczekiwania...........niepowinno się tych pojęć łączyć. Oczywiście pojawią się głosy, że oglądając ambitne kino, nie potrzebuje drużyny głośników, szanuje to i podzielam zdanie, natomiast uważam że kd ma dużo więcej do zaoferowania. Wszystkie systemy cyfrowego dźwięku nie powstały po to by uprzyjemniać chwile z takimi arcydziełami jak "przemineło z wiatrem" czy "imię róży". Powstało by uprzyjemniać nam czas podczas ulubionych filmów historycznych, sensacyjnych, przygodowych, horrorów, komedii, seriali, dokumentów, relacji sportowych, płyt sacd, koncertów, gier video. Dobre stereo zapewni mi bilet do pierwszych rzędów filcharmoni i zrobi to z takim realizmem że może mi się nawet łezka w oku zakręci, jednak próbując odegrać bitwę czy duże wydarzenia sportowe (w hdtv)pozostawi po sobie dobre wrażenie, ale wiem że nawet jeśli coś świśnie mi nad głową, to jest to zasługa tylko i wyłącznie głośników i ich magii, nie ma to nic wspólnego z tym jak i gdzie to powinno brzmieć naprawdę, tak jak zaplanowali to ludzie w reżyserce. Stereo to kompromis w kinie tak jak kino to kompromis w stereo, i napewno żadne z tych rozwiązań nie jest lepsze na polu przeciwnika (porównując oczywiście)

Pozdrawiam

>>jesko

Tez tak mialem.

O zapaleniu gardla nie mowilem, tylko o zapaleniu ucha - wtedy juz nic nie uslyszy :) A spac przy oknie jesienia czy zimą...

To lepiej jak mu swiatlo bedzie swiecilo prosto na ekran? Do wieczora (np. w weekend) bedzie musial miec zasloniete zaslony, bo pewnie nie tylko bedzie ogladal filmy, ale i zwykla tv. Poza tym, nie zapomninaj, ze 70% czasu bedzie sluchal muzyki, a glosniki skierowane na okna dadza najgorsza mozliwa akustyke. Na skanach bedzie sporo rysunkow pogladowych.

no tak ale na oknach i tak bedą kurtyny. A będąc laikiem i mając kiepskie kolumny wwybierając jeden z kompromisów wolałbym żeby było ładniej w pokoju. Ta kanapa odsunięta jakieś 80 cm od sciany poprostu tak by mnie drażniła nie do wwyttrzzymania. Nie wiem jeszcze co z lcd, bo całkiem mozliwe ze axl2005 wogóle nie ma stojaka do niego a jedynie uchwyty do powieszenia na ścianie. Jeżeli chodzi o światło, to przy filmie i tak musi byc ciemno, a wwogóle znowu zacchaczamy o kompromis. Świattło w oczy czy na tv? wolałbym na tv.......................

gdzie jest wwłaściciel watku......? musisz odpowiedzieć na parę zasadniczych pytań..........:)bo my się tu na darmo produkujemy.........heh

pozdrawiam

Zgodnie z zapowiedzia mam skany. Zamiescilem je na stronie:

Ukryta Zawartość

Jak kogos interesuje, niech sobie pobierze. Nie sa duze (233KB i 190KB). Czy aby nie naruszam praw autorskich? W razie czego, moge natychmiast usunac. Zrodlo: magazyn Audio 7/2000.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.