Skocz do zawartości
IGNORED

składam zestaw do małego pokoju...

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich po dłuższej nieobecności na tym forum.

STEREO kontra KINO jak to ze sobą pogodzić i to w pokoju o wymiarach 3 m na 3,75 m (?).

Wszystko da się zrobić. To zależy tylko od tego na jakie kompromisy Cię stać.

Ale, zanim przejdę do meritum zrobię kilka założeń, bo od tego trzeba zacząć.

Zakładam więc, że:

1. Pokój, który przedstawiłeś będzie służył tylko do celów audiowizualnych.

2. Priorytet dla Ciebie to muzyka (70%) a potem dopiero kino (30%) co już sam zakładasz z góry.

3. Sprzęt audio/video, który wymieniłeś jest konfiguracją docelową i przynajmniej na razie nic nie będziesz zmieniał.

4. Możesz sobie pozwolić na wszelkie przeróbki, oczywiście bez wyburzania ścian nośnych i zmiany wymiarów pokoju.

5. O wystroju wnętrza decydujesz tylko ty i nikt inny.

6. Natężenie dźwięku ma dla Ciebie mniejsze znaczenie niż jego jakość. Lubisz słuchać uszami a nie kręgosłupem.

7. Możesz sobie pozwolić na dawanie czadu i nie musisz przejmować się innymi domownikami (sąsiadami).

8. Jakość i komfort oglądania wizji ma dla Ciebie jakąkolwiek wartość.

9. Efekty akustyczne zapisane na ścieżce dźwiękowej filmu są dla Ciebie równie ważne jak jego treść.

10. Nie stać Cię na wyrzucanie pieniędzy i wiesz że kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje.

Od razu powiem że nie jestem teoretykiem a rady opieram na doświadczeniu zdobytym podczas budowy instalacji KD w małym pokoju (blok mieszkalny) oraz dużym pomieszczeniu w domku wolnostojacym (poddasze). Obecnie przygotowuję się do instalacji KD w pokoju o wymiarach 2,6 m x 4,1 m a więc ten wątek jest obecnie bliski moim zainteresowaniom.

A teraz kilka rad dotyczących w/w założeniom.

1. Od razu odrzuć myśli o ewentualnym wykorzystaniu tego pokoju do spotkań towarzyskich bo to się po prostu nie uda. Jeżeli naprawdę zależy Ci na osiągnięciu przyzwoitych efektów to ten pokój będzie służył najwyżej dwóm osobom i nic więcej. Reszta ewentualnego towarzystwa znajdzie miejsce na podłodze u twoich ewentualnie waszych nóg - a dlaczego? o tym będzie troszkę dalej.

2. Pomimo, że z góry zakładasz słuchanie muzyki przede wszystkim, nie sugeruj się wypowiedziami stereomaniaków (np. sattik na tym forum) i nie sprowadzaj od razu na drugi plan wartości płynących z dźwięku dookólnego, który zapewnia niesamowite wrażenia i to nie tylko w kinie domowym jak się okazuje.

3. Sprzęt już wiesz jaki będzie i pewnie w tym temacie już się nic nie zmieni (przynajmniej narazie). Moja rada - szkoda byłoby nie wykorzystać wszystkich końcówek mocy Marantza PS3001. Przecież drzemie w nim 7.1 a nie tylko 5.1. Zapewniam Cię a wiem to z praktyki że 7.1 na materiale w DDEx albo DTS ES to jest istne Porsche Carrera 911 turbo w porównaniu ze zwykłym 5.1, które odtwarzane przez te dekodery również nabiera nowego blasku. Zaraz pewnie padną wypowiedzi, że 7.1 w tak małym pokoju to tak jakby jeździć tym Porsche w zamkniętym garażu. Nie przejmuj się tym. Przecież w dźwieku dookólnym nie chodzi o osiąganie potężnych ciśnień akustycznych burzących ściany tylko o odtworzenie informacji zapisanej we wszystkich kanałach zapisanych na ścieżce filmowej reprodukującej wrażenia przestrzenne, których żadne, absolutnie żadne stereo nie jest w stanie przekazać i właśnie na tym polega sens instalowania nagłośnienia dookólnego. Bardzo często spotykam się z taką opinią: Po co mi subwofer jak mam doskonałe kolumny podlogowe o takim basie że mi kurz spod mebli wymiata ? Pytam się wtedy czy podajesz sygnał z kanału LFE amplitunera na te kolumny czy tylko zasilasz je z wyjść głośnikowych (wysokoprądowych) na końcówkach mocy przeznaczonych dla głośników frontowych? No jak to? Pada odpowiedź, przecież fronty muszę podpiąć pod wyjścia frontowe, przecież inaczej to wszystko jest bez sensu. Pytam w takim razie gdzie podajesz sygnał LFE (nie ważne czy nisko czy wysokopradowy)? Nigdzie pada odpowiedź, przecież to mi jest niepotrzebne jak mam takie kolumny frontowe, że nogawkami od spodni szamocze jak flagami na wietrze. W takim razie mówie klientowi, że prowadzi odsłuch 5.0 a nie 5.1 i traci to co najlepszego realizatorzy dźwieku chcieli przekazać. Dowodzi to zwykle o niezrozumieniu istoty dźwieku dookólnego, dlatego lansowane wypowiedzi o tym że komuś lepiej słucha się filmy ze ścieżką dźwiekową zapisaną w 5.1 tylko na dwóch frontowych kolumnach i ewentualnie "wspomaganych" (bo tak to ujmują stereomaniacy) subwoferem, wprawja mnie w zdumienie. Dlaczego ludzie (stereomaniacy), którzy z reguły cenią sobie jakość odsłuchu i inwestują potężne pieniądze w sprzęt stereo i porządne kolumny frontowe, tak łatwo i bezmyślnie obcinają sobie tyle informacji przekazywanej przez system 5.1 sprowadzając odsłuch do systemu 2.1. Jeżeli masz jakieś wątpliwości co do mojej opinii proszę zrobić takie doświadczenie. Idź do jakiegoś salonu audio/video, zabierz jakiś film, w którym jest z dźwiekiem zapisanym w 5.1 a jeszcze lepiej 6.1 albo 7.1. Ja proponuję np "Mroczne widmo" albo "Atak klonów" ale żebyś nie myślal że lubię tylko bajki to zabierz np taki stary film jak "Gniew oceanu". Poproś w salonie o demonstrację i nie ważne na jakim to będzie sprzęcie byleby był podpięty pod pełne 5.1 a najlepiej pod 7.1. Słuchają poproś o odpiecie wszystkich kolumn i subwofera oprócz frontowych. Zapewniam cię że to Ci wystarczy. Po takim doświadczeniu sam stwierdzisz co jest grane i wypowiedzi gości że im sie lepiej słucha filmów w stereo potraktujesz conajmniej pobłażliwie. Specjalnie użyłem słowa że ludzie SŁUCHAJĄ filmów ale o tym wiecej przy omówieniu punktu 9. moich założeń. Reansumując: zestaw Jamo, na którego masz ochotę jest bardzo fajnym wyborem i jeszcze jak kiedyś a może teraz dołożysz 2 kolumienki E600 czyli razem będzie ich 6 sztuk plus centralny i subwofer to masz taki koplecik że nic dodać i nic ująć. No tak ale co ze stereo. Przykro mi ale E600 na końcówkach mocy Marantza to niestety trochę mało jak na stereo i dlatego ja proponował bym taki układ - fronty 2xE680 , surrondy 4xe600, centralny E6CEN5 i subwofer, ktory już masz. Podobno teraz są promocje na taki zestaw. Podaję link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście zawsze stereo możesz posłuchać na porządnych słuchawkach, których nie brakuje a ja szczególnie polecam ze względu na punkt 7 moich założeń, bo nie sądzę abyś na niego odpowiedział twierdząco. To tyle jeżeli chodzi o głośniki, acha, jeszcze jedno, jeżeli chodzi o instalacje w układzie 7.1 to jak najbardziej jest to u ciebie możliwe i omówię to w punkcie 4 moich założeń. Teraz jeszcze kilka słów na temat telewizora. Dlaczego akurat wybrałeś ten model nie wiem i nie będę w to wnikał. Mnie bardziej interesuje dlaczego jest to przekątna "tylko" 26 cali. Myślę że zdecydowały pieniądze. Sugerowałbym jednak większy ekran chociaż 26 cali jak najbardziej wystarczy do tego pokoju. Po odpowiednim rozstawieniu sprzętu w pokoju, który również Ci podpowiem (sposób poparty doświadczeniem z robionych przeze mnie instalacji) ale w punkcie 4 moich założen, ekran będziesz oglądał z odległości około 2 do 2,5 metra co dla 26 cali jest odpowiednią (czytaj wystarczającą odległością). Sugeruję większy ekran 32, 37 a nawet 42 albo 50 cali, dlaczego?. Dlatego że prawdopodobnie w niedługim czasie kupisz odtwarzacz DVD ze skalerem do rozdzielczości HDTV i wtedy obraz wyświetlany na panelu telewizora, który najlepiej żeby był full HDTV (1920x1080 linii) będzie spokojnie umożliwiał jego oglądanie z tej właśnie odległości. Wiem, wiem, to pewnie melodia przyszłości ale wiedz, że to na pewno nie raz będzie zaprzątało twoje myśli tym bardziej że ceny idą w dół i kto wie czy za parę lat poważnie podejdziesz do tego tematu. Ok! tyle o sprzęcie, ponieważ nie mam juz dzisiaj czasu resztę porad podam wkrótce.

Pozdrawiam Rober

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W temacie wyzszosci jednej opcji nad druga (tak jak obiecywalem) nie bede juz polemizowal, chociaz zostalem w niej wymieniony. Zwroce tylko uwage na kilka błędów / niescislosci w toku myslenia przedmowcy.

1. Obawiam sie, ze juz pierwsze zalozenie Robra: chyba jest zalozeniem błędnym, ale moge sie mylic, tylko Axl moze to zweryfikowac.

2. Kolejne zalozenie: - Hmm, czyli kino bez wlasciwej mu dynamiki i efektow niskotonowych?

3. Kolejne kloci sie z powyrzszym: - 10,5m2 to pewnie nie domek jednorodzinny, tylko jednak blok.

4. - Kazdy, kto zabieral glos w tym watku raczej mial / ma jakies praktyczne doswiadczenia z KD.

5. (powtorzone kilka razy) - Maniakiem bym sie nie nazwal :) Parafrazujac Rozmowy w Tłoku, "Ale Pan masz jazde z tymi stereomaniakami." ;)

6. - Bo jestesmy masochistami i lubimy sie katowac ;)

7. - Doswiadczenie w formie, ktora zaproponowales jest z dwoch powodow bezsensowne:

a) nie czytales uwaznie wczesniejszych wypowiedzi, i proponujesz film w stereo i KD na TYM SAMYM sprzecie, podczas gdy teza byla znaczaco odmienna: "film na dobrym stereo jest lepszy niz na slabym KD"

b) proponujesz doslowne odpiecie glosnikow i sluchanie w 2.0 przy cyfrowym polaczeniu dvd z amplitunerem??? czy ty aby wiesz jak dziala kinowe ampli? Bo jezeli to jest jedyny sposob jaki znasz, zeby przejsc na dwa kanaly... Czy wiesz jak zachowuje sie kinowe ampli w stereo? Nie slyszles, ze nierzadko robi maly kipisz w glosnikach i odcinaniu niskich czestotliwosci?

A co do doswiadczenia, to warto zrobic. Kaz sobie podlaczyc zestaw KD za 2 tys. zl, potem KD za 6 tys. zl, a nastepnie do wzmacniacza i 2 kolumn tez za 6 tys. zl podepnij dvd. Czy bedziej inaczej? Napewno. Ktora opcja by wygrala? No coz, "dla kazdego, cos innego"

8. Ale najbardziej zdumial mnie nastepujacy fragment:

Czyli nie mam prawa do wlasnego zdania, TY wiesz lepiej, co MNIE sie bardziej podoba i czego mi sie lepiej slucha. Super.

Zdziwie cie bardziej, rodzina, czy znajomi (ludzie normalni, nie stereomaniacy :) gdy cos ogladaja u mnie, czasem mowia: "fajne masz kino", a ja im na to, ze: "to nie kino, to stereo" i wtedy robia zdziwiona mine: "naprawde?", co dla mnie potwierdza teze z pkt. 7a.

Pozdr.

a nie masz przypadkiem numeru (HiFi albo audio niepamiętam dokładnie) w którym od kuchni opisywano system kd? Ten artykuł był bodajże podzielony na parę części w paru kolejnych numerach. To było jakiś rok dwa lata temu, niestety ja to komuś pożyczyłem.................takie skany były by znacznie wartościowszym źródłem wiedzy przynajmniej na tej zakładce..........:)

Pozdr.

masz rację rober padną wypowiedzi na temat 7.1 w tak małym pokoju...

7.1 w takim małym pokoju ??? to da taki sam efekt jak słuchawki 5.1 z wbudowanym subbbbbwooooferem... montujcie koledze to kino bez myndrokowania o 7.1...EAXACH...PORSCHE CARRRRERA...

To i ja się podłączę..... Podkreślam jednak, że wyrażam swoją własną opinię....

Jakieś 10 lat temu skompletowałem sobie w miarę dobry sprzęt do odsłuchu stereo. Nie będę podawał jakiej firmy, aby nie prowokować zbędnej dyskusji, napiszę natomiast, że kosztował w granicach 10 tys złotych, więc mam prawo sądzić, że na tamte realia był jako tako średnio dobry. Dźwięk przy odsłuchu płyt był naprawdę wspaniały. Z czasem kupiłem dvd i od tamtej pory zdarzało mi się oglądać filmy z dźwiękiem podłaczonym do tegoż stereo. Niestety, daleko było do pełnej satysfakcji. Oczywiście dźwięk był o niebo lepszy niż z głośników telewiora, ale czegoś mi brakowało. Zakupiłem wtedy subwoofer, tylko na potzreby filmów. Poprawa była zdecydowana. Tak przetrwałem do tego roku. Po prostu nigdy nie byłem maniakiem filmowym. W ramach "próby" postanowiłem kupić plastykowe kino domowe do 1500,-pln, aby potem nie żałować wydanych pieniędzy i ewentualnie móc się po roku przerzucić na coś bardziej pożądnego. Chcialem się wreszcie przekonać, jak to jest z tym dźwiękiem. W moim odczuciu, wyglada to tak. Sprzęt stereo, chociaż dobry, przy filmach gra byle jak. Kino domowe, choć za jedyne 1,5 tys w porównaniu ze stereo gra zdecydowanie o wiele lepiej. Odwrotnie natomiast ma się sytuacja ze stereo na kinie domowym. Tutaj, nawet niema czego porównywać.

Nie trafiają do mnie argumenty Sattika, że jego znajomi byli zachwyceni dźwiękiem i myśleli, że było to 5.1 Moi znajomi również byli wielokrotnie zachwyceni gdy puszczałem dźwięk filmu ze stereo, komentując, że czują sie jak w kinie i chwaląc, jaki to ja mam dobry sprzet.... dopóki nie oberzeli filmu na marnym KD za 1500,-pln....

Tak więc w tej kwestii poprę Robera. Nawet w tak małym pokoju byle jaki zestaw 5.1 zabrzmi lepiej niż dobre stereo. Ale to moje osobiste zdanie.

Sorry, że wyszło tak długo.

pozdrawiam,

Arapaho

Witam i pozdrawiam!

Zwracam się do sattika. Mam nadzieję, że się nie obraziłeś za "stereomaniaka". Ja nie używam tego określenia w pejoratywnym znaczeniu. Wręcz przeciwnie wielce sobie szanuję ludzi, którzy doceniają przekaz stereo i dążą do jego perfekcji. Ludzie przedkładający walory stereo w każdym przypadku i okolicznościach, bez względu na format zapisu dźwięku nazywam właśnie "stereomaniakami".

Spróbuję jeszcze raz wykazać, że dźwięku dookólnego zapisanego w formatach Dolby Digital lub DTS (Digital Theater System) nie można i nie wolno w żadnym przypadku sprowadzać do odsłuchu w formacie STEREO.

To jest dokładnie tak jak ze słoniem i z fortepianem. Znacie?

Jaka jest różnica pomiędzy słoniem a fortepianem?

Taka, że fortepian można zasłonić a słonia nie da się zafortepianić.

Analogicznie: fortepian to STEREO a słoń to DPL (Dolby Prologic) lub DTS

czyli każdy sygnał STEREO (2.0) można odtworzyć nawet na 7.1 kanałach służy do tego dekoder DPLIIx albo NEO:6 (jeden z formatów DTS dedykowany do odtwarzania PCM (stereo). Oczywiście, że są to zabiegi sztucznie wykonywane, ale są i temu chyba nikt nie może zaprzeczyć.

A teraz odwróćmy sytuację. Mamy dźwięk zapisany w formacie DD czyli 5.1 - sześć niezależnych kanałów informacji w tym jeden kanał niskiej częstotliwości oznaczany LFE to ten po kropce (.1)

Pytam się! Jakim cudem można sześć niezależnych kanałów informacji odtworzyć tylko na dwóch kanałach

STEREO. Dlatego właśnie ludzi, którzy nie widzą tej różnicy nazywam "stereomaniakami".

Dla ścisłości mojej poprzedniej wypowiedzi dodam, ze DPL to nie jest format zapisu dźwieku dookólnego ale dekoder. Formatem zapisu jest Pro Logic czyli analogowy system zapisu.

Arapaho:

Jak najbardziej rozumiem i szanuje taka opinie. Nie rozumiem tylko, dlaczego ciezko jest niektorym (np. Robrowi) uszanowac odczucia / potrzeby innych (). Ja nie jestem przeciwnikiem KD, uwazam jedynie, ze nie w kazdych warunkach i nie za kazde (male) pieniadze warto sie w to bawic i tyle.

Arapaho:

Rozne sa gusta, odczucia, na rozne rzeczy zwraca sie uwage. W wakacje przez tydzien mialem do czynienia z zestawem 5.1 Panasonica za jakies 2 czy 3 tys., w duzym pomieszczeniu, chociaz kiepsko zaaranzowanym akustycznie. Najpierw musialem ten zestaw odpowiednio skalibrowac, zeby w ogole dalo sie sluchac, bo wlasciciele byli zieloniutcy w tych kwestiach. Owszem, z poczatku, dwiek mocny, dynamiczny i efektowny. Z czasem zaczal byc meczacy, zaczely mi przeszkadzac nadmierne sybilanty, przejaskrawione wysokie, zimna srednica, jednostajny bas... Po tygodniu wrocilem do domu i wreszcie z przyjemnoscia moglem cos obejrzec. Tak, ze mamy inne doswiadczenia, ale OK, niech kazdy pozostanie przy wlasnym zdaniu.

Rober:

Wiesz co to jest downmix stereo? Informacje z 4 kanalow (C 2E S) nie sa odciete, tylko miksowane do dwoch kanalow. Oczywiscie, ze przy okazji czesc tych informacji jest gubiona, ale nie odcieta! Czujesz roznice? I m.in. z tego powodu zaproponowany przez ciebie test, nie jest obiektywny.

Jakos nie odczuwam braku glosnika centralnego. Ty myslisz, ze u mnie slychac tylko z lewej i z prawej strony, a po srodku mam czarna dziure??? Czy warto inwestowac w dwa lub trzy glosniki z tylu, zeby raz na 5 min uslyszec jakis strzal nad glowa? Pomijam to, ze trzeba miec GDZIE je ustawic i JAK podlaczyc. Dla mnie, niekoniecznie, ale dla ciebie moze to byc kwestia zasadnicza, i potrafie to zrozumiec, (w przeciwienstwie do ciebie, bez zadnej poblazliwosci). Czy potrzebny jest subwoofer? W moim pokoju przynioslby wiecej szkody niz pozytku, w innym moze byc niezbedny. Itp., itd. Demokracja i pluralizm...

Mialem sie juz nie odzywac, przepraszam.

Rober:

:) Eee tam, bardzo obrazalski nie jestem, troche mnie tym rozbawiles, bo za maniaka w czymkolwiek sie nie uwazam i tyle. Ja to mowia za Wielką Wodą: no hard feelings.

W powyzej opisanych wnetrzach instalacja 6-8 glosnikow w obudowach jest polmylka. Wyjatkiem moze byc niedrogi zestaw KD all-in-all z glosnikami o wymiarach pudelka od papierosow + plastikowy sub. Innym, i chyba jedynym rozwiazaniej jest np seria B&W Custom Installation Series, ktora jest bardzo popularnym produktem w np okablowywaniu i pre-instalacji systemow KD w duzych, nowych domach na zachodzie. Nie chodzi tutaj firme, poniewaz sa rozne oferty, ale o koncepcje, ktora jest szczegolnie atrakcyjnym rozwiazaniem w malych pomieszczeniach. Oferowane sa tez wygodne fabryczne box'y do glosnikow, co ulatwia ich prawidlowy montaz i funkcjonalnosc.

Ukryta Zawartość

post-961-100003632 1170304182_thumb.jpg

post-961-100003633 1170304181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale się wątek rozwinął.....................I Jazz :) nawet zajrzał.........witam serdecznie.

Tylko właściciel wątku gdzieś przepadł..............

Apropo ostatnich propozycji. W pełni się z tobą zgadzam. Tak naprawdę to jedyne sposoby na dobre kino, w tym co by tu nie mówić malutkim pokoju.............Niestety takie b&w, czy np. jajowate satelitki kefa...........kosztują tyle że łoooooo jezu.........przynajmniej tak powie axl2000. Ja chciałem zaproponować coś na kształt Elac bs52 razy 5.......

Pozdrawiam

Realistycznie one sa tanie.....nawet te na pozor sprawiajace wrazenie drogich. Kosztuja ulamek ceny m2 powierzchni uzytkowej niezbednej do prawidlowego ustawienia tradycyjnych glosnikow. Te sama zasade mozna zastosowac przy zakupie plaskich ekranow tlumaczac to praktycznym odzyskiem np 0.5m2 tak drogich dzisiaj nieruchomosci.

W porządku sattik. STEREO to STEREO a KD to KD i nie ma co kruszyć kopii o wyższość jednego nad drugim. Prawda jest taka że jak sie chce mieć coś porządnego to w jedno i w drugie trzeba trochę kasy wyłożyć a jak to mówia z g..na bata nie ukręcisz. Nie wiem, być może jestem już zboczony na punkcie nagłośnienia dookólnego i zrobił sie ze mnie "kinomaniak". Jeżeli chodzi o down mix to jak najbardziej masz rację ale dla mnie to jest profanacja dźwięku. To tak jak bym miał pić zmieszane moje ulubione piwo z ulubioną wódką, niektórzy tak lubią ich sprawa, ja tego nie trawię.

Faktycznie, założyciel wątku gdzieś się przyczaił. Tak sobie myślę, że jemu pewnie chodziło tylko o te głośniki, tak że ja narazie odpuszczę sobie podawanie dalszych rad, tym bardziej że bliższe moim zainteresowaniom jest KD niż STEREO.

Zwracam się do sattika. przyznaję, że słuchanie materiału stereo na marnej jakości sprzęcie KD (amplituner + zestaw głosników) daje gorsze wrażenia niż słuchanie tego samego materiału stereo na dobrym sprzecie stereo. Zauważ jednak, że załozyciel tego wątku zamierza zainstalować w miarę niezły sprzęt i może gdyby tylko na frontach dał kolumny E680 a nie E600 to myślę, że mógł by mieć całkiem niezłe stereo i kino domowe. Stawiane zarzuty, że pokoik jest za mały do takiego nagłośnienia moim zdaniem są niesłuszne. Gdyby nie fakt, że założyciel tego wątku ma już subwofer JAMO, to proponowałbym kupno zestawu Tannoya EFX 6.1, który jest naprawdę świetnym kompletem satelitek plus zdumiewająco dobry subwofer i to za niewiarygodnie małe pieniądze (1149 PLN na allegro). Fakt, że dobrego stereo z tego nie będzie ale KD jak najbardziej.

Zalozyciel watku albo ma nas serdecznie dosyc, albo polamalo go od noszenia sprzetu i przestawiania mebli i nie ma sily ruszac nawet palcami po klawiaturze :) A moze po prostu sprawdza rozne konfiguracje rozstawienia glosnikow...

Gość Przemski

(Konto usunięte)

W tym wypadku stworzenie warunków do uzyskania efektu przestrzennego nie jest nie możliwe, ale trzeba wziąść pod uwagę skalę, w tak małej przestrzeni będzie to dźwięk w mikroskali. Trudne będzie stworzenie dużego pola optymalnego odsłuchu, inaczej mówiąc warunków do odsłuchu dla więcej niż jednej osoby. Myślę że największe znaczenie będzie miała charakterystyka kolumn głośnikowych i takie cechy jak to czy potrafią odtworzyć materiał dźwiękowy przy niskim poziomie głośniki na odpowiednim poziomie detali (a to jest cecha której nie posiada wiele kolumn), jaką mają konstrukcję obudowy i konfigurację głośników, jak zachowują się w bliskiej odległości ścian i jaką mają charakterystykę promieniowania. Są systemy, które grają świetnie w małych przestrzeniach, umieszczone blisko ścian, przy małej odległości kolumny głośnikowej od słuchacza i przy małych poziomach głośności zachowujące odpowiedni poziom detali w przekazie akustycznym, a przykłady to Paradigm Cinema, Infinity Alpha HCS.

Co do kolumn to mam wrażenie że naprawde dobrym kompromisem będą dwie pary starych poczciwych M1. Zarówno w stereo jak i w kinie. Ewentualnie jakieś satelitki na tyły. Uważam że żadne jamo nie dadzą takiej przyjemności ze słuchania jak te kolumienki.

axl2000

Gdzie Cię wcięło...........?

sattik

miałeś racje ten gość nie jest wart tego żeby mu w czymkolwiek pomagać.......niepoważny normalnie.........

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.