Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Noo dobry jestes:-) Chodzi mi coś po głowie , coś na dobrych , ale nie bardzo drogich głośnikach. Główny nurt moich wydatków to ISIS , ale mam też smaka na tańszą konstrukcje.

Dlatego tak sobie szukam , pytam...

taa, cos wysokoskutecznego tu magnesik tam magnesik )), swoją droga nie doklejałem jeszcze magnesów ,ciekawe czy to daje zamierzone zamiary czyli rzeczywiscie podnosi skutecznośc głosnika, czy tez tylko zmusza wzmacniacz do wiekrzej pracy, hm, a mają?? )

a jest juz na ten temat w innym wątku proszę:

">>>>rochu

Do tylnej cześci nabiegunnika magnesu mozna przykleić odwrotnie spolaryzowany pierścień magnetyczny (to znaczy tak żeby był odpychany od nabiegunnika). Powoduje większe "skupienie" linii sił pola magnetycznego wewnątrz szczeliny i zmniejszenie pola na zewnątrz magnesu, daje to częściowy efekt ekranowania magnetycznego (żeby ekranowanie było skuteczniejsze należy jeszcze na cały układ założyć metalową puszkę) i jest konieczne jeżeli głośnik ma pracować w pobliżu lamp kineskopowych. Dodatkowo wzrasta wartość strumienia magnetycznego w szczelinie - wzrasta równiez współczynnik siły Bl. Powoduje to podniesienie wartości dobroci wypadkowej głośnika Qts, co może czasem byc niekorzystne ze względy na zmiane parametrów pracy w obudowie bass-reflex (zwłaszcza gdy wartość Qts jest znacznie wyższa od 0,4). Subiektywnie może dojść wtedy do uwypuklenia średniego basu i dudnienia - jak w przypadku głośnika w obudowie o zbyt dużej dobroci. W przypadku głosników o małej wartości Qts - poniżej 0,4 właściwie nie powinno być negatywnych objawów - czasem może nieco poprawić się przetwarzanie niższych częstotliwości pasma głośnika.

Znalazłem juz żródło magnesów (dzięki pomocy jednego z forumowiczów).

Tekst , który wkleiłeś nie do końca mi się zgadza , bo tu pisze o zwiekszeniu Qts , a ja trafiałem tylko na info o obniżeniu Qts, a własnie o to mi chodzi.

Czyli u nas z uwzględnieniem ceny wyższej o 20% (tak jak dla pozostałych Seasów) + VAT 22% daje 3400 zł/szt.

Przy wychyleniu liniowym +/- 2.1 mm i Qts = 0.39. Przecież ten głośnik się do niczego nie nadaje ani do zamkniętej ani do bass-refleks. Na górze nierówności w granicach 10dB. Paranoja jakaś.

Myślę, że cena tego Sesa może byc uzasadniona, ,żeby sie nie okazało, że połowa forum na niego przeskoczy po odsłuchu u kogoś jakiegoś udanego projektu, sam czasem zastanawiam się nad szerokopasmowcami , słuchając w pracy radia bardzo starego Tekefunkena z jajowatym szerokopasmowcem, jak to mozliwe ,że wokale spikerów są tak wyrażne , z daleka ma sie wrażenie , że ludzik gdzieś gada na żywo, no wiem ,że to jaja i niemozliwe , ale matrix w głowie jest po każdych wiadomościach. Jak to mozliwe?

yolaos

Słyszysz wyraźnie, bo w radiu masz kompresję dynamiki. To samo możesz zrobić na zapisie cyfrowym z CD.

A to "cudo" Seasa będzie siać harmonicznymi i intermodulacyjnymi jak cholera.

>>marko3T

Nie jestem chętny na tego Seasa ale dołączyłbym się do wspólnego zamówienia na Seasy z madisound. Jakby ktoś jeszcze był chętny to może by coś z tego wyszło..

"PiotrSz, 12 Lut 2008, 10:57

A to "cudo" Seasa będzie siać harmonicznymi i intermodulacyjnymi jak cholera."

To dobrze, czy źle ?

Czytam test wzmacniacza lampowego i recenzent zachwyca się dziękiem z harmonicznymi (nie obchodzi go skąd się biorą). Wg niego dźwięk jest super.

To jak to jest z tymi harmonicznymi ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

saczek

Kroiło się małe zamówienie głośników(pocztą pantoflową) z madisound miałem je pilotować , ale umarło ze względu na kłopot z dokładnym oszacowaniem cen.

Ja kupowałem w stanach bez cła i vatu , ale przy większej ilości ktoś mógł by się zainteresować i nie wiadomo jak by to wyszło, a źle by to wyglądało jak bym podał cenę X , a później się okazało że trzeba dopłacić. Ludzie by się wkurzyli:-)

saczek_XTRM, 12 Lut 2008, 18:08

>>>marko3T

>

>Nie jestem chętny na tego Seasa ale dołączyłbym się do wspólnego zamówienia na Seasy z madisound.

>Jakby ktoś jeszcze był chętny to może by coś z tego wyszło..

tez bym sie pisał bo zamówiłem juz seas jadą do mnie lae jeszcze bym cos domówił mozemy zapłacic cło vat ale wysyłka bedzie tańsza

yolaos, 12 Lut 2008, 10:11

sam czasem zastanawiam się nad

>szerokopasmowcami , słuchając w pracy radia bardzo starego Tekefunkena z jajowatym szerokopasmowcem,

>jak to mozliwe ,że wokale spikerów są tak wyrażne , z daleka ma sie wrażenie , że ludzik gdzieś gada

>na żywo

Kłania sie open baffle na Sabach Greencone:)

yolaos, odgroda tak jak pisze a_men kosi większosc wszystkiego co sie rusza(ruchami membran;))....oczywiscie jezeli człowiek nie jest "przyzwyczajony" do dźwieku jak ze studni jaki oferuje wiekszosc klasycznych systemów...extra bonusem jest super bas....tego moze nie slychać aż tak wyraxnie jeżeli nie postawisz jednych kolumn obok drugich...ostatnio mieliśmy znow okazję..stare saby+alphard vs ponoć znakomity klasyczny tweeter, średniotonowiec i bas w ponoć świetnej konstrukcji za ponad 10Kzł....no cóż tylko bas byl z klasycznej...większy...ale to wiekszy oznaczało też nienaturalny....coś jak ze suba kina domowego buuuuu....a sluchajac tej(nowoczesnej) konstrukcji solo wszystko jest niby OK...zwlaszcza bas super :)

...tam naprawdę nie trzeba sie wsłuchiwac w niuanse....np paierowy tweeter saby gral lepsza naturalniejszą i dxwieczniejsza/kolorowszą górą pasma niz tweetery za zdaje sie ponad 1Kzl/para.

Pozdrawiam

Odpisałem na PW, bo to przeciez dobre klasyczne kolumny sa :) W kazdym razie spokojnie Panowie, Seasy zwlaszcza alu podobaja mi sie nieco bardziej....szczerze mowiac bardzo je lubie i sam na nich w tej chwili gram.

...z tym ze klasyczne zestawy to jednak nie ten ooddech....

Pozdrawiam

W tej dyskusji jak w wielu podobnych wrace jeden i ten sam problem.

Dzwięk zniekształcony bardziej się podoba od niezniekształconego. Ja też tak mam. L18RNX/P podoba mi się bardziej od 18 Revelatorów Scana. A Scany mają niższe zniekształcenia.

Pozdrawiam

marko, ja mam 27 tbfc/g...wpadł mi w ucho dawno temu na odsluchach u salmo...porównywalem go z alu vifką....mi tm glośniczek sie podoba...moze nie jest to mistrzostwo swiata samo z siebie ale jak sie go ładnie zgra z resztą to zupelnie sie o nim nie myśli a i od czasu do czasu jakiś bajer na gorze moze sie spodobać ;)

Piotr, tyle ze 27tbfc seas ma akurat znieksztalcenia dosć niskie....znieksztalcenia niskie ...dobre...jak glośnik brzmi niemrawo to znaczy ze tak ma być bo ma niskie znieksztalcenia czy ze nie mierza tego co trzeba jak to graaf kiedys pisywał. Muzyka na żywo...no wlasnie na żywo....zycie/energia....samo słowo conieco podpowiada...:)

...co mi z tego ze glośnik np w pomiarach thd wypada dobrze skoro te niskie zniekształcenia nie powodują większej naturalnosci dźięku....to też pewnie jest parametr, choć jakos nikt tego nie mierzy :)

...być moze np. wyzsze thd ktore są mniej bezwladnie przekazywane są mniej upierdliwe niż niższe thd snujące sie z anemicznych gosników ?

....to takie troche seniczowanie...ale coś w tym jest....podobnie z np. lampusami i ich wysokim thd i innymi parametrami teoretycznie do bani...nie mowie ze lampa to jedyna droga...moze dla mnie w tej chwili bardzo obiecująca...trzeba posłuchac jeszcze trochę tranzystorowych wypasow...:)

Lan, gdybyś się wyleczył z wielokropków, którymi zaraziłeś się od Vectora, to czytałoby się Ciebie lepiej.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, ja sie nie zarazilem...albo nich Tobie bedzie ze sie zarazilem :)...to taki dobry pomysl na pisanie kilku myśli naraz....dobre pomysły jak najbardziej nalezy wykorzystywac !:)

....bez sensu zeby tego nie robić tylko dlatego, ze ktoś wpadł na niego wcześniej i jakoś niebardzo chroni prawami autorskimi....tak samo jest z wielokrokami vectora, tak samo jest z gereenconami ktore pozałem dzieki Łukaszowi...nie widzę klopotu....nawet odpisywanie na twoje posty jak widzisz to nie klopot....dzieki wielokropkom :)

poza tym....zawsze mozesz wcisnać mi ignora....:) ...., ....

a_men, tez wolę sabe....niestety....ale do odgród wróce, spoko.

Pozdrawiam

Też mi sie wydaje ,że sztuka mierzenia tego co słyszymy ma sie ni jak do tego co pokazuja wykresy, gdzies jest jeszcze haczyk , może kiedys go znajdą i wtedy rzeczywiście kolumna o takiej a takiej charakterystyce niezapszczeczalnie bedzie grała lepiej od kolumny o gorszej charakterystyce a puki co to za wiele czynników wpływa na efekt końcowy, jak widać nie mieżalnych lub nie pokazywanych ,skoro równo znaczy gówno

pozdro

....nawet odpisywanie na twoje posty jak widzisz

>to nie klopot....dzieki wielokropkom :)

Wydaje Ci się. Nadużywanie środków stylistycznych (właściwie to interpunkcyjnych?) jest szkodliwe. Poza tym trzeba umieć się nimi posługiwać... żeby nie przeginać!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

yolaos, ale brzydko piszesz....:) .....sorki Panowie, ale specjalnie dla Lassa....zwiększe ilość wielokropków... :) ....

....ja mam raczej skojarzenie takie ze plaski spl daje plaski dźwiek....choc tez sa wyjatki....nawet uzasadnione naukowo wg. mojego...widzimisie :)

....od tak wielu czynników zalezy odbior dźwięku, ze pomiarem spl na osi to sobie można zmierzyc to co widzi kierunkowy mikrofon na osi...moze to byl pomocne conajwyzej do wglądu czy z fazą coś nie jest pojechane...reszta to najczęsciej opowieści nie idace w parze z praktyka...no moze monitory bliskiego pola wierniej oddaja przelozenie takiego pomiaru na efekt dźwiękowy....choc o mozliwościch samych głośnikow w dziedzinie kreowania iluzji mowią niewiele...podobnie jak np. o mozliwosciach odtworzenia naturalne energii itp....Seasy nie sa zle -serio. Mialem kiedys SS i osobiście wolę Seasa.

....nie za malo tych....wielokropków ???????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.