Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co to za materiał. Zdjęcie pobrałem z zagranicznego forum, gdzie nie było żadnych konkretnych informacji na ten temat. Możliwe, że ceramiczny, albo standardowo dla Seasowych wysokotonowców stop aluminiowo-magnezowy tylko, że czymś malowany. Trudno powiedzieć. Na stronach Seasa jeszcze nic nie ma.

Tez sprawdzałem strone firmową , ale faktycznie cisza.

Kolor membrany jest dziwnie jasny jak na alu/magnez.

Na marginesie pare miesięcy temu na jakiejś wystawie Eton prezentował tweeter chyba z ceramiczna kopułką , a na ich stronie nadal zero informacji.

Pytanie co można by jeszcze dodać do linii prestige? Moje pomysły to tylko wersje tweeterów wide surround (22TAF/G oraz 29-tki) z komorami wytłumiającymi. Poza tym wygląda ona już dość kompletnie.

Pierścienie symetryzujące rozkład pola, tak jak Peerless w tym przedziale cenowym. Albo membrany aluminiowych anodowane na czarno :-). Ładniej się wtedy prezentują, kiedyś Visaton takie robił w swoich AL130 i AL170.

PiotrSz:

Faraday w Prestige oznaczałby że Excele mogą iść na grzybki. Poza tym z jakichś niewiadomych powodów napęd Exceli wykazuje duże zniekształcenia w basach od których Prestige podobnej wielkości są wolne. Ciekawe zresztą że Vify XT oraz Peerlessy HDS (wszystkie wyposażone w pierścienie faraday'a) też raczej przegrywają z Seasami Prestige w dziedzinie zniekształceń na dole pasma, za to mają lepszy środek.

Placek:

W22NX ma pewnie parametry TS zbliżone do CA22RNX a więc oversized oznaczałoby tutaj 22cm midwoofer i 35 - 40dm3 obudowę wolnostojącą, z podziałem 1.5kHz i gwizdkiem nadającym się do tak niskiego podziału. Jednym słowem coś w rodzaju konstrukcji Vifa Tower Dennisa Murphy'ego.

A więc jednak ktoś z inżynierów Seasa obejrzał niezależne pomiary i doszedł do wniosku że jednak trzeba coś zrobić z nieparzystymi harmonicznymi w serii Prestige. A jak Vifa drzewo to my trzcinę!

Druga rzecz - jak mogli tak schrzanić tego magnezowego 15cm Excela z napędem 39mm? Break-up poniżej 5kHz w czymś takim to jakieś jaja. Przecież toto ma podobny jeżeli nie mniejszy dystans cewka - krawędź niż W15CY.

ad.: misiomor

Dokładnie ! To samo zauważyłem. Wygląda na to, że w tym magnezowym Excelu breakup jest na 5 kHz i to przy membranie o pow 97cm2 !. Jak dla mnie, to będzie to siało 3 harmoniczną już przy 1.66kHz. To przecież zwykły L18 ma specjalną konstrukcję membrany i break-up na poziomie 7 kHz. Nie mogą zastosować geometrii tej membrany w magnezowych ? Przecież dla tak małego głośnika przesuneło by to podbicie do ok 9-10 kHz (tak jak w L12 z serii Prestige).

Ja natomiast na miejscu niektórych zastanowiłbym się nad tymi wysokotonowymi z serii Prestige. Nie mają ferrofluidu, a to niektórzy lubią. Poza tym ładna charakterystyka. Ciekawe dlaczego napisali, że są od 2500 Hz. Możliwe, że poniżej sieją harmonicznymi, ale to do Seasa niepodobne. Może bardziej chodzi o ograniczenie mocowe, bądź co bądź warunki chłodzenia bez cieczy ferromagnetycznej są gorsze.

Mnie natomiast zawsze ciekawił sposób podawania przez Seas'a efektywności wooferów.

Jeżeli mieli byśmy zamiar wykorzystać W 22 w paśmie powiedzmy do 300hz , to możemy zapomnieć o tych 90 db efektywności. Jest w ogóle jakaś norma określająca spl , czy podaje się wynik uśredniony?

Może jestem w błędzie , ale spl dla niskotonowego powinien być podawany taki, jakim wykazuje się właśnie w zakresie niskich częstotliwości.

Ja tam w ogóle nie patrzę na SPL podawany przez producenta właśnie ze względu na brak obowiązującego standardu podawania tegoż.

SPL "bezechowy, na odgrodzie nieskończonej " można obliczyć ze wzoru:

n0 = 9.64e-10 *(Fs^3)*Vas/Qes dla Vas w litrach a Fs w hercach. Wynik wychodzi jako sprawność energetyczna, mnożąc przez 100 dostajemy ją w procentach.

natomiast SPL w dB/(1m,2.83V) obliczamy ze wzoru

SPL [dB] = 112 - 10*log10(n0*8ohm/Re) - to odpowiada poziomowi maksymalnemu krzywej "symulowanej" na wykresach Seasa (bez uwzględnienia baffle step). Z kolei wykresy SPL u Seasa moga być robione w warunkach skończonej szerokości odgrody ale przy pewnym udziale odbić - niestety Seas nie podaje warunków pomiaru.

Efektywność liczona z tych wzorów ma sens tylko w zakresie basu i niskiego środka - powyżej indukcyjność cewki (a także jej redukcja przez pierścienie faraday'a), zjawiska falowe w membranie itd potrafią wpływać na efektywność w sposób trudny do teoretycznego przewidzenia.

>>marko3T, 15 Sty 2007, 00:22

no niestety, ale prawda jest też taka że trudno podać jedną wartość dla zakresu np 100-700Hz (no chyba że akurat mamy takiego farta że charakterystyka jest płaska jak stół).

misiomor

1.)

czyli w22 do monitora ma się nijak. Zatem można wnioskowac że do przerośniętych monitorów rzędu 17l jednak nic w nowej serii sie nie znajdzie ?/ lub inaczej nie wyszło nic lepszego nić ca lub l18rnx..??

2.) jakie go typu wzmaka wymagają te seasy (zarówno alu jak i celuloza) czy powinno to byc coś w miarę chłodnego jak yamaha czy raczej ocieplonego typu rotel ??

Seas podaje wykresy przy odgrodzie 0.6 na 0.8 m, piszą to wyraźnie. Wtedy na zakresie 1-2kHz jest niewielie podbicie, a poniżej spadek spowodowany baffle-step. Scany natomiast są podawane dla odrgrody nieskończonej (teoretycznie). W rzeczywistości wbudowują głośnik w bardzo dużą ścianę. Jakieś 12 lat temu był w jednym z pism audio reportaż z ich fabryki.

A co Panowie sądzicie o tych dwóch wysokotonowych z nowej linii w załączonym pdf (tak na pierwszy rzut oka) ?

Ja tam w kartach katalogowych (W22NX) Seasa widzę taki oto tekst:

"The frequency responses above show measured free field sound presure in 0, 30 and 60 degrees angle usind a 21L closed box. Input 2.83 VRMS, microphone distance 0.5m, normalized to SPL 1m. The dotted line is a calculated response in infinite bafflebased on the parameters given for this specific driver."

Teraz gdzie tutaj rozmiary odgrody? Do tego - jeżeli całość byłaby mierzona bezechowo, ale w obudowie, nie na IB, mielibyśmy dla 100Hz prawie 6dB straty w stosunku do krzywej "teoretycznej" a nie mamy - tak więc jakieś odbicia od podłogi być muszą. Wydaje mi się w związku z tym że Seas "poszedł konstruktorom na rękę" i zmierzyli te głośniki w warunkach "zbliżonych do odsłuchowych" - i stąd wszelkie nieporozumienia. Dlatego też IMHO najlepszą metodą porównywania efektywności jest policzenie ef. referencyjnej.

Ciekawe też że pomiary takiego CA18RNX (stara karta katalogowa z DEC 02 dostępna pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wykazują głęboki dół na SPL przy 400Hz - co by odpowiadało dolotowi odbicia od podłogi w przeciwfazie - bo przecież membrana 18cm ma bardzo małe szanse nie pracować przy 400Hz tłokowo (chyba że ktoś zrobi taką kaszanę jak HDS-y z korektorem fazy przebijającym nakładkę przeciwpyłową). Widocznie dopracowywali dopiero swoją metodologię mierzenia "w warunkach zbliżonych do rzeczywistej pracy"

Pomiary wooferów 18cm którymi dysponuję (te z labu Seasa) są z kolei zrobione w komorze bezechowej ale w normalnej obudowie i zarówno efektywność w basach jest "po katolicku" 6dB poniżej efektywności referencyjnej liczonej z parametrów jak i kształt baffle step znakomicie zgadza się z symulacjami przy pomocy edge.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

misiomor Piotrsz

czy mógłbym liczyć na pomoc w sprawie moich ostatnich pytan ?? chciałbym lepiej ukierunkowac się z wyborem i wykluczyć lum bardziej zainteresowac się nowym wooferem seasa. interesuje mnie jaki wzmaki leppiej zgrają się z celuloza a jakie z aluminium.

pozdrawiam

Placek:

Pytasz o rzeczy definiowalne tylko "odsłuchowo" tak więc nie czuję się kompetentny aby udzielić odpowiedzi. Zwykle kolumny na dużych midwooferach uważa się za "ocieplone" ale nie jest to absolutną regułą. Pomiarów zniekształceń tego Excela nie widziałem więc tym bardziej nie mogę się wypowiedzieć nt. jego charakteru brzmieniowego.

A nt. aluminiowca l18rnx. Włąsciwie to byłem na niego juz zdecydowany kiedy pojawiły się te nowe konstrukcje - choć nie widze w nich żadnej 18zm zatem raczej zostanie sprawdzony l18 - pytanie tylko jest jaki rodzaj wzmacniacza aluminium bardziej preferuje. Wiele osób uważa że do aluminiowca nadają się tylko kluskowate wzmaki żeby ocieplic ich brzmienie ale o l18 słyszałem zgoła inne opinie - miękki i dynamiczny - co rozmywa jest sprzeczne z teza pierwszą...

sam słuchałem tyl;ko konstrukcji QBY.

Wątpię czy ktoś Ci udzieli jednoznacznej satysfakcjonującej Cię odpowiedzi. Każdy słuchający to samo może odbierać nieco inaczej i już jest kłopot. Wiem , to co napisałem, to żadna mądrość i wszyscy to wiedzą , ale też często o tym zapominają.

Rozumiem i zdaję sobie sprawę że odsłuch to najwazniejszy argument ale czasami pojawiają się wypowiedzi typu "grało dobrze z tym a z innym metalicznie lub kluchowato", "lepiej zgra się z szybkim i precyzyjnym wzmakiem niz miękkim ocieplaczem" - troche upraszczam teraz ale rozdzaj wypowiedzi chyba wszyscy znają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.