Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

CA18RLY nie wyróżnia się niczym pozytywnym w porównaniu do CA18RNX, ich przebiegi zniekształceń wyglądają b. podobnie z wyjątkiem basu gdzie RNX jest lepszy, waterfall'e również są podobne. RNX ma jednak przewagę w dziedzinie kompresji termicznej co powoduje że w życiu bym nie pomyślał o RLY dla siebie.

PS. Jak się czegoś dowiesz w sprawie ER18 to wrzuć na forum.

Czy ktoś może miał doczynienia z tym przetwornikiem , albo go słyszał w jakis konstrukcjach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tych nowych ER-ow jestem cholernie ciekaw. Nawet chcialem kupować...ale do dzis nie mam porządnych obudów do moich 3way podłogówek...

Nie lubie mieć rozgrzebanych kilku projektów na raz...obadamy.

W kazdym razie jezeli ktoś za was posłucha nowych ER-ów dajcie znać.

Pozdrawiam

Od "zawsze" lubiłem, bo podobały mi się brzmieniowo konstrukcje na SEASach. (Nie tylko ale jednak do SEASa mam zaufanie.)

Dlatego jakby ktoś popełnił jakieś standowce na SEASach (pracujące dobrze z lampą jak i tranzystorem), proszę o kontakt - chetnie posłucham*.,

*-O ile ta osoba nie mieszka dalej niż na 2. końcu Polski.

Gdańsk, Szczecin, Białystok, Ełk, Olsztyn, Wa-wa, Elbląg - mogą być.

Nowe ERy to chyba pierwsze seas'y z tanszej serii wyposarzone w pierscienie faradaya. Firma sie rozwija a malo tego nie przenosi produkcji do Chin wzorem Vify i Peerlessa za co nalezy sie szacunek.

Moze byc ciekawie, zwlaszcza przy dobrych cenach polinku:)

• 1 miesiąc później...

temat aktualny, bo Seasy coraz bardziej dostępne, zamówienia w ac, itd.

Do rzeczy: co radzicie dołożyć do kopółki Seasa 27TDC: robię kolumny dla syna, podłogówki, do muzyki pop, rock, wzmak UGODA, cenowo to do 400 pln za jedną sekcję średnioniskotonową, wybór taki:

- Seas H1224 L18RNX/P

- SS 18W8545,

- Vifa M18WH-08/08

- 2 x Vifa M18WH-08/08

- Vify XT18WH + M18WH

- ........

Dik do rocka, najczesciej niezbyt dobrze wyprodukowanego, dobry moze byc jeszcze polipropylenowy seas p18rnx:

Ukryta Zawartość

chyba jest juz dostepny w polinku

Ukryta Zawartość

nadaje się, ale polipropylenu nie chcę; myślę o 2,5 drogi, na górę raczej XT18WH (dobra średnica). Nie wiem co na "dół" w przyzwoitej cenie, może nieśmiertena Vifa M18WH.. może dwie komory. XT strojona wyżej (47Hz, tam jest dołek na SPL) w mniejszej 12-14 litrów, doln komora 18-20l strojona na 36Hz ?

>chyba jest juz dostepny w polinku<

mam prośbę by ktoś zechciał przesłać mi ofertę cenową głośników sprzedawanych w Polinku ...

na stronie Polink, oferty te są zapisane w formacie xls a takich mój system nie czyta.

>misiomor

brak FF to taki bezpiecznik - w trosce o sąsiadów syna w akademiku czy na stancji :), przytnę go 3 rzędem do podziału na ok 3 kHz. Przyznam że to jest Seas by Intertechnika No Ferro 650, chyba oparty na TDC. Ten No Ferro gra teraz w moich domowych kolumnach ale zamierzam kupić D2905/9700, ale czy on jest wart 380zł w porównaniu do niezłych i tanich SEASóW TBFCG i TDFC? Do tych 2,5 drogi chyba bardziej na średnie pasuje Vifa XG18 - małe zniekształcenia na średnicy.

W pomiarach Zaphaudio Vifa XT18 wypadła nienajgorzej na środku podobnie zresztą jak XG18. Niestety przy pomiarze tonem zmodulowanym (Mark K) Vifa XG18 zaprezentowała się wręcz fatalnie na tle reszty głośników 18cm, zwłaszcza na basie i niższym środku.

Tak czy siak 400PLN to trochę mało na sekcję midbass do kolumny 2.5 way zwłaszcza że dojdą jeszcze duże cewki na dolne 0.5 drogi. Do tego wszystkiego podział 3k to dość wysoko jak dla 18cm midwoofera, tak więc osobiście spróbowałbym chyba jednak 2-way z nieco obniżonym podziałem (skoro max SPL limitowany przez woofer będzie 6dB niżej niż w 2.5 way).

• 4 tygodnie później...

Witam,

Gdyby ktoś był zainteresowany to na stronie ZaphAudio są testy nowych głośników Seasa z membranami z domieszką trzciny.

Generalnie wyniki pomiarów bardzo przeciętne. Żadnego postępu względem CA18 (które to głośniki i tak są bardzo przeciętne).

Dodatkowo z parametrów T/S wynika, że głośniki mają zawieszenia o dużej stratności. W połączeniu z miękką membraną można się spodziewać tylko jednego - dzwięk tzw. klucha, zero szczegółów.

A próbował ktoś łączyć L18rnx/p z czymś innym niż wysokotonowce seasa ? Usher9950 wygląda obiecująco. Na forum była zwrotka do L18 i ss9500, więc coś podobnego było. Co sądzicie o takim połączeniu?

dzięki.. parę razy już tą stronę i inne

Ukryta Zawartość

przeglądałem..

chodzi mi jednak dokładnie o połączenie 9950-20+ L18rnx/p ?

Próbował ktoś??

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Chyba pierwsza komercyjna konstrukcja na nowym seasie er18, argenta edition:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Orientujecie się może na czym sa obie wersje "animy" interesuje mnie ta konstrukcja ale z tego co widzę jest też na wersji z aluminiowcem i jakims drugim??

druga sprawa to czy ktoś może widział gotową zwrotkę i jej schemat do takiej konstrukcji ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.