Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc! Jest rada na glosniki z Madisound! Jesli macie kogos w USA a najlepiej w Chicago lub okolicach.Wysylka z Madison to kilkanascie USD i dwa trzy dni ,dalej "Polamer" lub "Doma" do Polski.Ceny tez rozsadne od wagi paczki ,lotnicze szybciej lecz drozej ,morskie odwrotnie. Z clem watem i innymi haraczami tez nie powinno byc problemu, opisujac paczke jako" rzeczy uzywane"

Dzieki za info. Trochę to nieladnie że tak kombinujemy, ale co zrobic jak nikt w tym kraju nie kombinuje jak faktycznie gospodarkę ruszyc i zrobić to do czego panstwo jest powołane - ulżyć/pomóc/ulatwić życie obywatelowi(cały cywilizowany świat)... tylko sie doklada obciazenia z kosmosu aby cały ten chory system utrzymywać...Polinkowi w sumie też sie nie dziwię ze ma takie ceny, bo gdzieś te obciżenia socjalistyczne trzeba upchnąć, zeby żyć...

Tak czy siak rozpiętosć cen miedzy europejskimi glośnikami w Stanach a tym co proponowane jest u nas to prawie 100%!...i uważam, ze nie ma sensu napędzac kolejnych urzędniczych etetów w kraju w którym do obsługi obywateli tych urzedników jest coraz mniej potrzebnych. Jakoś tak nie za dobrze się czuję w roli sponsora przerośniętej administracji.

Bardziej na bocznicę ten mój wpis sie nadaje, bo ceny to my mamy z kosmosu.

Pozdrawiam

Kolejny zestaw a wlasciwie cala linia modeli oparta na nowych "drzewnych" seasach, tym razem z najwyzszym modelem tweetera scan speaka, Phi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Test Seas 27TTFNCGW na zaphaudio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Jak dla mnie test 27TTFNCGW potwierdza (po głośnikach ER), że Seas idzie wyraźnie w kierunku drożej, a gorzej. Ten gwizdek jest 2 razy droższy od 27TBFC/G i ma o wiele wyższy poziom THD. Jest zdecydowanie gorszy także od jeszcze tańszego 22TAF/G.

Ja zwróciłbym uwagę na test TI100 Visatona. Bije on 12cm Revelatora w całym spektrum częstotliwości oprócz częstotliwości około 1.6 kHz, gdzie poziom f3 jest wyższy niż w Revelatorze, ale w całym spektrum tak samo, albo lepiej. W niektórych zakresach f3 ma o 20dB niżej od ScanSpeaka. Ale dla mnie to żadna nowość. Od dawna uważałem, że głośniki Visatona (niektóre) są o klasę lepsze od ScanSpeaka. Tylko, że ludzie sugerują się ceną (w końcu ktoś się musi składać na ten wysoki socjał w Skandynawii), modą i lubią nie wiedzieć czemu dzwięk ala "ciepła klucha" z brakiem średnicy.

Co ciekawe jest też lepszy od 15cm Exceli. Generalnie szkoda Seasa.

Pozdrawiam

Już jakiś czas temu znudziło mi się mało analityczne i mało dynamiczne brzmienie SS mam tu na myśli średnice i trochę generalizuje , bo wszystkich nie słyszałem.

Jeżeli chodzi o bas to Scan ma tu sporo do zaoferowania , bardzo lubię też wyższe modele kopułek tego producenta.

Ogólnie to daleki jestem od odrzucania głośnika tylko dlatego , że ma mało optymistyczne spektrum zniekształceń.

Pzdr.

marko3T

To się chyba mniej więcej zgadzamy. Dla mnie ScanSpeak to 9700, 9900, najnowsze 7100 i 6600. A z większych Revelatory ale tylko na zakres do ok 500Hz (mają bardzo niskie Rms co dla wszelkich miękkich materiałów ma kolosalne znaczenie). A cała reszta ich produktów nie jest warta nawet 1/3 ceny.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Odświeżając wątek, czy ktoś miał okazję porównać L15RLY bądź L18RNX do Visatona AL130? Chodzi mi przede wszystkim o brzmienie średnicy, czystość, przejrzystość, bas stawiam lekko na drugim miejscu.

To samo tyczy się wysokotonowców, jak się ma 22TAF, 27TBFC do KE25SC? Ktoś słyszał, może coś powiedzieć? Na komplet Visatonów byłem prawie zdecydowany, choć ta ceramiczna kopułka wydaje się dość droga.

Pozdrawiam

Witam

Jeśli chodzi o ke25sc to nie ma co jej porównywać z serią premium to raczej klasa exceli albo SS. Moim zdaniem to jedna z najlepszych kopółek na rynku. Bardzo dużo zależy od tego do czego ją podłączysz. Do minusów można zaliczyć paskudny wygląd :), no ale nie ma rzeczy doskonałych. Bardzo analityczna, nie umknie jaj żaden szczegół. L15RLY to fajny głośnik ale trudny do opanowania. Wszystko zależy od tego jakie masz doświadczenie w DIY, o reszcie się nie wypowiadam bo nie miałem w łapach.

pozdro

>Jeśli chodzi o ke25sc to nie ma co jej porównywać z serią premium to raczej klasa exceli albo SS.

No to fajnie bo już zamówiłem, razem z AL130 -wydaje mi się że to też niezły głośniczek, pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam

Jak uważacie, do 2-way lepiej się nada al170 czy L18?? Chodzi mi zarówno o poprawność średnicy jaki i basie. Do tej pory planowałem L18+ 27tbfc/g, ale zastanawiam się jak spisałby sie KE 25 SC 8 ohm z Seasem... Sądząc po rozmiarach cewki w niskich rejestrach wydajniejszy powinien być L18 a z Visatonem mógłby tworzyć nader przyjemny duet. Ktoś na forum jednak pisał, że poniżej podziału 3,3 kHz KE 25 SC 8 ohm sieje zniekształceniami. A czy w ogóle warto bawić się w KE 25 SC 8 ohm zamiast 27tbfc/g?? Dużo pytań a mało odpowiedzi... Ktoś ma jakieś doświaczenia w tych kwestiach??

Ktoś na forum jednak pisał, że poniżej podziału 3,3

>kHz KE 25 SC 8 ohm sieje zniekształceniami.

Jeżeli dobrze pamiętam, to Visaton w niektórych swoich projektach tnie tego KE 25 przy 2khz... widocznie nie jest aż tak źle

Visaton najnizej cial ke25sc o ile sie nie myle na 2,5kHz a przewaznie jest to sporo wyzej (ponad 3kHz).

To misiomor pisal o ostrym brzmieniu ponizej 3,3kHz. Poza tym, to ze visaton stosuje konkretne rozwiazanie nie znaczy, ze jest optymalne.

Zrobcie symulacje w WinISD, ze al170 i al130 praktycznie tak samo reprodukuja bas, wiec nie ma sensu stosowac al170. Mniejszy ma faradaya i taka sama 25mm cewke(mala jak na 17cm mid woofer).

Chcialbym ostrzec przed czyms kolegów.

Czy nikt nie zauwazyl dziwnych rozbieznosci w wymiarach glosnikow seasa ??

Wlasnie otrzymalem przesylke z polinku, a wniej L18RNX/P i 27TBFC/G wymiary kopulki zgadzają sie idealnie.

Natomiast L18 ma 2 mm za mały kosz na srednicy ( zamiast 176+/-0.4 mm ma tylko 174 mm i głebokosc frezu zamiast 5.2+/-0.2 mm ma tylko 4 mm )

• 5 tygodni później...

Nowy seas L16rn-sl:

Ukryta Zawartość

pomiary u zapha, srednio nadaje sie na 2way, trzeba by bardzo nisko ciac w okolicach lub ponizej 1,5kHz.

Swietny bas, miedziane pierscienie w tanszej linii seasa zagoscily na dobre;)

Ukryta Zawartość

To tylko potwierdza, że Seas zaczyna robić coraz drożej i gorzej.

przykład a) 27TTFNC/GW na Zaphaudio. Głosnik o wiele droższy od 29TBFC/G a THD o wiele wyższe THD.

przykład b) ER15 i ER18 -> masakra brzmieniowa (przynajmniej ER18).

przykład c) L16RN-SL

Jest też nowa strona Seasa.

Wywalili L18RNX/P (flagowy 18cm serii Prestige) a zostawili L18RCY/P (gorszy poprzednik).

Pozdr.

Też się przestraszyłem braku L18rnx/p, ale...

Ukryta Zawartość

Tu go mają - w sumie trochę dziwne to.

Ukryta Zawartość

Ja słyszałem o łaczeniu KE25SC z AC-180 i według konstruktora darł mordę tak przeraźliwie że trzeba było uciec z podziałem aż pod 3.3kHz. Dlatego uważam kombinację KE25SC z L18RNX/P za najprawdopodobniej wymagającą zastosowania dobrej kopułki średniotonowej. Może Dayton RS52AN?

• 2 tygodnie później...

Nowy seas 27TBCD/GB-DXT, fabrycznie wyposazony w cos w rodzaju waveguide:

Ukryta Zawartość

szkoda, ze rezonans tak wysoko...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.