Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

To normalna kopułka z tubką. Tubka powoduje podniesienie efektywności pasma w dolnym zakresie przetwarzania głośnika.

Parametry tego głośnika są w zasadzie takie same jak podobnej kopułki SEASA bez tubki. Ten głośnik ma takie samo pasmo przenoszenia, częstotliwość rezonansową i moc. Różnica polega na kształcie charakterystyki ciśnienia.

W efekcie tego dla uzyskania płaskiej charakterystyki przenoszenia filtr elektrycznie powinien mieć spadek znacznie wyżej niż w głośniku bez tubki. Cały zestaw z głośnikiem nisko-średniotonowym może mieć z takim filtrem bardzo duży wzrost impedancji w okolicach częstotliwości podziału. Teoretycznie natomiast większą obciążalność mocową za filtrem, która pozwala ustalić podział niżej niż zalecane 2000 hz. Ale to byłoby niebezpiecznie blisko częstotliwości rezonansowej.

W zasadzie nie widzę takiej potrzeby bo SEAS ma też głośniki bez tubki o lepszych parametrach i gładkiej charakterystyce przenoszenia. Może chodzi w tym pomyśle również o zawężanie kąta promieniowania kopułki w tubce i dopasowanie go do kąta promieniowania nisko-średniotonowego głośnika w okolicach częstotliwości podziału?

PS. Wie ktoś może co się stało z serią Kt27F i Kt28F? One są na tej stronie internetowej SEASA może pod jakimś innym oznaczeniem?

• 2 tygodnie później...

Co sądzicie o nowym CA22RNY?

Ja widzę że Seas coraz bardziej dryfuje w stronę "modern vintage" - niskie Mms, wysoka efektywność, ale z wentylacją dolnego zawieszenia i przyzwoitym Xmax. W porównaniu z CA22RNX nie zejdzie tak nisko, choć powinien sporo lepiej nadawać się do 2-way jako że ma lepszy skraj pasma. Strojenie BR powinno być bardzo łatwe, port 7cm średnicy nie będzie żadnym problemem.

Nowy projekt zapha na ER18rnx i 27TDFC, bardzo niski podzial srednie-wysokie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

Ja właśnie skończyłem projekt na L18RNX/P i 29TAF/W.

Mam takie pytanie techniczne.

Jeżeli odłączam sekcję wysokotonową i gra sam niskośrednio, to dobrze słyszę odłączenie pułapki na rezonans 7kHz, dobrze słyszę odłączenie korektora impedancji (RC), itp.

Podobnie jest gdy gra sama sekcja wysokotonowa. Nagła zmiana rzędu z 3rd na 1rd jest wyraźnie słyszalna. Słyszę także efekt załączenia, wyłączenia korektora impednacji (RLC) równolegle włączonego do głośnika.

Natomiast gdy oba głośniki grają razem efekty te są o niebo słabiej słyszalne. Też tak macie ? Bo może jestem głuchy.

Druga sprawa. Czy zbyt mocne wytłumienie obudowy (na wszystkich ściankach w jednej komorze tej gdzie jest głośnik L18, druga komora pusta, obudowa jest podzielona na dwie kompry) może być powodem słabego basu ?

Fakt, że to obudowa podstawkowa i basu dużo nie będzie ale zrobiłem 3dB korektę baffle step to wolałbym trochę więcej. Inna sprawa, że z kolumn fabrycznych podobają mi się jedynie (jeśli już) 2.5 lub 3 drożne.

Po jednym dniu bas się minimalnie poprawił (nowy głośnik był to trochę na dotarcie czasu potrzebował) ale na dalszą poprawę nie liczę.

Pozdr

Z wytlumieniem musisz pokombinowac sam i zdecydowac co Ci sie najbardziej podoba;)

Inny jest wplyw filcu, inny gabki falistej, wlokniny. Wloknina zamula, odbiera "zycie" muzyce, im jej mniej tym lepiej wg mnie.

Dales 4mm maty mitumicznej na wszystkie scianki?

PiotrSz:

Co do słyszalności zmian w zwrotnicy - to co słychać od razu, to zmiany równowagi tonalnej albo pojawianie się / zniknięcie jakiejś częstotliwości (break-up na przykład). Przy pracującym drugim przetworniku słyszalność zmian "na pierwszy rzut ucha" moze byc mniejsza bo zmiany przebiegu SPL są relatywnie mniejsze. Co nie znaczy że czasem, na odpowiedniej próbce muzycznej jakieś wąskopasmowe anomalie nie będą przeszkadzać.

Czy zmiany 1st / 3rd były przy takim samym filtrze midwoofera? Czy zmieniałeś wzajemne polaryzacje? Jak wyglądały przebiegi SPL w tych wariantach? Zmiana rzędu filtru gwizdka o dwa daje przesunięcie fazy gwizdka w punkcie podziału o ok. 90 stopni - a więc musi temu towarzyszyć zmiana w filtrze midwoofera (i polaryzacji wzajemnej przetworników) żeby współpraca fazowa była prawidłowa. Zapraszam zresztą do wątku 37441, zrobiłem tam symulacje dla filtrów 1st order i 3rd order.

W kwestii basu - wytłumienie ścianek bitumem nie powinno dawać istotnych zmian basu. Jeżeli basu jest za mało, spróbowałbym przestroić BR wyżej albo skompensować baffle step bardziej, jak to najczęściej bywa robione w kolumnach 2.5-way i 3-way.

PiotrSz

Dwie drogi , to zawsze kompromis(prawda znana powszechnie). Wytłumienie wymaga szczególnego podejścia i wielu eksperymentów.

Ja jestem zwolennikiem słabego wytłumienia i raczej unikam materiałów objętościowych jak np. włóknina , bo nie odpowiadał mi charakter basu i nie chodzi o ilość , bo miłośnikiem basowej przewalanki tez nie jestem.

W 2dr. łącze najczęściej, filc, maty, gąbkę z niskim stozkiem, i w pewnych sytuacjach włóknine-ale oszczędnie.

Napisałem w odniesieniu do B-R.

Co do strojenia , to mam podobnie jak Ty.

Pzdr.

A jakim materiałem najlepiej wytłumić obudowę zamkniętą: włóknina, gąbka, wełna owcza(tu raczej cena zniechęca)?

ps. Oczywiście chodzi mi o materiał a nie o ilość materiału, bo ilość jak wiadomo zależy od gustu czyli efektów jakie chcemy osiągnąć.

ad misiomor.

Zmiana z 3rd na 1rd nastąpiła w sposób następujący -> brutane odłączenie w czwórniku typu T sekcji równoległej (cewka). Dwa pozostałe kondensatory zostały więc w ten sposób połączone w szereg i zrobił się filtr 1rd.

Oczywiście w ten sposób charakterystyka uległa (teoretycznie!) znacznemu pogorszeniu. Tak mi wyszło w symulacji na SoundEasy i w moim własnym programie w Mathcad (spadki ok 10dB na f podziału).

I terez uwaga. Zmiana była słyszalna, ale nie było to jakieś super drastyczne pogorszenie dzwięku. Sprawdzałem na różnym materiale muzycznym.

Zrobiłem też test. Podłączyłem generator na wejście wzmacniacza i sprawdzełem. Kiedy gra pojedyńczy ton to wtedy te wszystkie zmiany (zmiana 3rd na 1rd, wyrzucenie pułapki na fbreak 7kHz L18) są słyszalne wyraźnie. Natomiast na rzeczywistym materiale muzycznym te zmiany są o wiele trudniej odczuwalne.

Po prostu chciałem podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami.

Ja powtórzę tylko od siebie jeszcze jedno. Dla mnie wszystkie zestawy fabryczne dwudrożne są nieakceptowalne. A słuchałem i takie za 1k zł i za 20k zł. Przyjemność ze słuchania miałem dopiero na minimum 2.5 drożnych i to nie wszystkich.

Np. wiele osób mówi, że najnowsza ESA 2.5 drożna (ta za 16k zł) ma zdecydowanie za dużo basu. Dla mnie to ona ma basu akurat tyle ile powinna.

Dlatego też mam zrobione łącznie 4 skrzynki. Dzisiaj dopieszczam 2 rzędu (bawię się z wytłumieniem i zwrotnicami) a jutro do pozostałych dwóch wkładam parę L18RNX/P i robię 2.5 drogi.

Pozdr

PS.

29TAF/W ma wiele pozytywnych cech membran aluminiowych Seasa. Natomiast jest minimalne gorszy od tych montowanych w Harpiach. Moje pytanie jest następujące:

Harpia podobno wyrzuca ze swoich ferrofluid. Kupić 27TBFC/G czy 27TBC/G bez ferrofluidu. Porównywał ktoś. Różnica jest minimalna ale jednak. Może dać lepsze kondensatory. Na razie mam tanie chińskie poliestry SR Passives z TME po 1-3 zł /szt. ?

PiotrSz:

Kształtowanie charakterystyki to nie żadna magia, w kolumnie 2-way TW można dostać podobną charakterystykę jak w 2.5-way TWW, tyle że maksymalny SPL będzie 6dB niższy (co również oznacza mniejsze obciążenie gwizdka albo możliwość stosowania niższego podziału). A że w firmowych konstrukcjach nawet za 20kPLN konstruktorzy tego nie robią to juz zupełnie inna para kaloszy.

Taki np. Zaph zrobił w swojej ostatniej konstrukcji filtr midwoofera na cewce 3.3mH, co prawda był to ER18 z faradayem i podbitym wyższym środkiem, ale to pokazuje że DIY jest opłacalne zwłaszcza gdy konstruktor wie co chce osiągnąć i nie stoi nad nim księgowy z poleceniami typu "wykręć pan jeszcze 2dB efektywności bo się nie sprzeda".

misiomor

Ja wiem, że to nie żadna magia. Tak naprawdę, to spadek w SPL kolumny dwudrożnej zaczyna się od około 1-2kHz (zależy od wymiarów odgrody). Teoretycznie powinien spaść do -6dB. W rzeczywistości dla niższych f pomaga podłoga i tył. Promieniowanie w pełnym kącie sferycznym 4Pi przechodzi w 2Pi a nawet jeszcze mniej. Jak przestawiłem kolumnę maksymalnie do lewej sciany to większą ilość basu zauważyłem. Tak naprawdę to w konstrukcjach 2rd mamy do czynienia z dołkiem z minimum w zakresie 300-400Hz ale to zależy od pomieszczenia i ustawienia.

Problem w tym, że ja zrobiłem kompensację bafflestep. Wydaje mi się, że tak duża ilość wytłumienia posypała sprężystość poduszki powietrznej wnętrza obudowy i rozjech się układ bass refleks. Dziś wieczorem zrobie drugie ekstremum -> brak zupełnie wytłumienia i zobaczę.

Spostrzeżenia będą na forum ok 24:00, chyba, że prędzej mnie zgarną mundurowi po interwencji sąsiadów :-)

PiotrSz:

Jedyną istotną różnicą między 2.5-way (które lubisz) a 2-way (które uważasz za słabsze) jest pierwsze odbicie od podłogi, które dla 2.5 way będzie wyglądać trochę inaczej z racji niższego umieszczenia źróda częstotliwości niskich i średnich. Identycznej charakterystyki "bezechowe" osiąga się bezproblemowo.

Cyt.: "Jedyną istotną różnicą między 2.5-way (które lubisz) a 2-way (które uważasz za słabsze) jest pierwsze odbicie od podłogi, które dla 2.5 way będzie wyglądać trochę inaczej z racji niższego umieszczenia źróda częstotliwości niskich i średnich. Identycznej charakterystyki "bezechowe" osiąga się bezproblemowo."

No przecież ja o tym wiem. Dlatego problemu poszukuję najpierw w wytłumieniu, a nie w tym, że to konstrukcja dwudrożna.

2.5 nad 2 ma jeszcze inne zalet niż tylko te, które wymieniłeś.

a) dla uzyskania tego samego SPL zakres niskich tonów przetwarzają dwa głośniki a nie jeden. Od razu mniejsze są zniekształcenia intermodulacyjne.

b) jeżeli dla niskich częstotliwości mamy podbicie od tylnej ściany i podłogi to dla dwóch głosników ten efekt jest większy. Pomijając już fakt, że jeden jest o wiele bliżej podłogi i efekt ten ujawnia się szybciej. Pozwala to na trochę inne zestrojenie bass-refleks. Można charakterystykę SPL trochę obniżyć na dole (bo i tak będzie podbita przez efekt ściana, podłoga) ale polepszyć odpowiedź impulsową.

Konkludując. Zaskoczył mnie efekt słabego basu przy uwzględnieniu baffle step. Nie jestem do końca pewien co jest przyczyną. Dlatego najpierw ruszam sprawę wytłumienia. Robię też układ pomiaru impedancji tak, aby po wykresie modułu |z| w funkcji f zbadać jak działa bass-refleks.

Oczywiście głośnik musi się trochę wygrzać (szczególnie niskośredniotonowy), pewna poprawa po 12h grania jest ale to nie główny powód.

PS.

Odpowie ktoś coś na temat 27TBFC/G i 27TBC/G ? Chyba ktoś montował i porównywał.

27TBC/G vs 27TBFC/G - nie porównywałem ich bezpośrednio, tym niemniej chłodzenie cewki daje większą moc a co za tym idzie pozwala na niższy podział, IMHO staje się to istotne gdy łączymy z L18RNX/P a zwłaszcza w 2.5 way.

Mark K porównywał 27TDC z 27TDFC i ten drugi miał trochę wyższe zniekształcenia nieliniowe dla wyższych f, tym niemniej 27TBFC/G był wolny od tego problemu. Do tego przebieg impednacji gwizdka z FF jest łagodniejszy i lepiej współpracuje z filtrem bez kompensacji rezonansu. Dlatego sam zdecydowałem się na wersję z FF.

Mówicie o 2,5 way z L18. Są jednak udane konstrukcje w tym układzie??

Temat był podnoszony na innych forach:

Ukryta Zawartość

Jednak sam autor wątku doszedł do wniosku, że problemy mogą przewyższyć korzyści.

Skoro zrodził się pomysł na pochyłą ściankę dla projektu Zapha, to może warto podjąć temat 2,5 way na L18, skoro pojawiają się opinie o niedomaganiach tego projektu w niskich rejestrach.

Ukryta Zawartość

Ja się nie czuję zbyt komfortowo z ideą L18 w 2.5 way. Albo trzeba będzie podwyższać podział (po pierwszym zjaranym gwizdku) albo okaże się że przypeniałem w 2-way i trzeba było dzielić jeszcze niżej.

Zrobiłem test. Bardzo lekkie wytłumienie ścianek. Jest o wiele lepiej na wyższym basie, ogólnie dzwięk lepszy. Dołu nadal brakowało chociaż mniej.

Wziąłem dwie dodatkowe skrzynki i ustawiłem w poprzek pod tymi co grają (te stoją na standach). Jest poprawa, zwiększyła się powierzchnia promieniowania w niższych rejestrach.

Wywalenie tłumienia pogorszyło lekko lokalizację na średnicy (gorzej tłumione fale stojące chyba ?).

Generalnie wiem w którym kierunku iść. Odnośnie wytłumienia też. Można połączyć dobry impuls na basie i dobre tłumienie wyższych częstotliwości. Fizyka materiałów się kłania. Czytałem dobre pozycje na ten temat. Gąbka falista odpada, bitumiczne też (chociaż o dużo lepsze od gąbki).

Pozdr

Jutro jak będe miał czas sprawdzę zwrotnice Zapha po modyfikacji (mam inny wysokotonowy to muszę), która się różni od mojej.

Pozdr

PiotrSz, 1 Gru 2007, 17:55

Chodziło mi o to że plusy ferrofluidu przeważają moim zdaniem nad minusami w gwizdkach 27TB(F)C/G, zwłaszcza jeżeli łaczymy z L18RNX/P - gdzie podział im niższy tym lepszy. Nie widziałem zresztą jeszcze pomiaru który wykazałby że FF faktycznie szkodzi.

Ponieważ dwie pozostałe kolumny podstawkowe zamierzam wykorzystać do rozbudowy aktualnej konstrukcji do systemu 2.5 z dwoma pozostałymi Sasami 29TAF/W nie mam co zrobić.

Jak jest chętny w Poznaniu lub okolicach na te głośniki to prośba o kontakt na priva. Będzie można przyjechać i posłuchać takich samych w mojej konstrukcji. Mam jeszcze dwie sztuki Vifa PL27TG35-06.

Pozdr

• 2 tygodnie później...

Nowa seria seasa, exotic:

Ukryta Zawartość

czyli vintage na calego:))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.