Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie , czy spotkaliście sie juz z takimi elementami we zwrotce? Interesuje mnie zwłaszcze ten co wygląda jak pomarszczony złoty końdzioł, chociaz do końca nie jestem pewny, no i te srebrne czy to czasem nie sa pojemności odcinające woofer od najnizszych częstotliwości? Czy może to jakas sztuczka?Ciekaw jestem Waszego zdania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

test seas'a 29TAFW:

Ukryta Zawartość

przy niskim podziale w okolicach 2kHz nadal lepszy jest 27tbfc

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Pytanie z gatunku : ktoś widział , ktoś słyszał, ktoś coś wie?

Interesuje mnie czy spotkaliscie firmowe (lub nie) aplikacje tego woofera. Są wogóle jakies opinie o tym głośniku?

Seas CA 26RFX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T, 16 Sty 2008, 09:43

>Pytanie z gatunku : ktoś widział , ktoś słyszał, ktoś coś wie?

>

>Interesuje mnie czy spotkaliscie firmowe (lub nie) aplikacje tego woofera. Są wogóle jakies opinie o

>tym głośniku?

>

>Seas CA 26RFX

ciekawie wygląda czyżby eton poszedł w odstawke :)

ja polecam też ten głosnik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marko3T:

CA26RFX ma taki sam napęd jak L26RFRX/P i podobne zawieszenie przez co można spodziewać się niskich zniekształceń. Z drugiej strony jest problem - Visaton TIW300 ma bardzo podobne parametry TS przy znacznie większym potencjale wychyleniowym i termicznym.

Ten L26FRX/P ma chyba nizszą efektywność.

Zastanawia mnie sztywność tej membrany CA26 RFX wzgędem CA 22 RFX.

Z CA 22 miałem doczynienia i nie wzbudzała mojego zaufania , ale w odsłuchu bas był znakomity i tu się zastanawiam jak dała by sobie rade ta większa membrana przy dużych poziomach, bo materiał membrany i cała technologia jest taka sama.

L26RFX/P ma cięższą membranę i dlatego jego efektywność jest niższa. Tym niemniej układ magnetyczny i cewka są w obu takie same (długość uzwojenia, wysokość szczeliny, B, BL, Re). CA26RFX ma 1.5 raza sztywniejsze zawieszenie - manewr zrozumiały jako że jest on przeznaczony raczej do BR.

Co do sztywności membrany - CA26RFX ma pierwszy mod membrany przy 500Hz, gdzie widzimy ząbek na charakterystyce impedancji. CA22RNX ma to samo przy 600Hz. Poniżej ich membrany są sztywnymi tłokami. Dlatego też osobiście starałbym się używać takiego np. CA26RFX poniżej 300Hz albo nawet jeszcze niżej biorąc pod uwagę drgania dużego pudła jakiego wymaga (w którym to pudle można zresztą zastosować TIW300 i dostać podobne zejście przy większej mocy limitowanej zarówno wychyleniowo jak i termicznie).

Brak mi wewnętrznego przekonania do Visatona, po za tym w cenie TIW , a CA26 jest przepaść.

Ja na razie nic nie buduje , tak tylko badam teren. Nie wiem natomiast czy nie pokusił bym sie na użycie tego CA 26 w OZ ...

Pzdr.

CA26RFX w OZ - zejście będzie słabe, z f3 na poziomie 60Hz. Jak dla mnie to by się nadawało do kina domowego o bardzo dużej mocy (TMWW na przodach, WTMW na centrze i TMW z tyłu), do wielkiego pomieszczenia, z niskim basem obsługiwanym przez baterię subwooferów.

Wygląda na to że z nowości (poza wcześniej ujawnionymi szerokopasmowcem i CA22RNY) na CES2008 Seas przedstawił tylko L16RNX - podobny do wcześniejszego L16RN tyle że z większym magnesem.

Jak dla mnie nie wyglada on zbyt zachęcająco - break-up jest przy 5k a do tego nakładka przeciwpyłowa rezonuje w okolicach 500Hz (trochę podobnie jak przekombinowane połączenie nakładki przeciwpyłowej i korektora fazy Peerlessów HDS EX) przez co sztywny tłok diabli biorą. Po stronie pozytywów - napęd jest wyposażony w faradaya a break-up jest tylko jeden. Szkoda jednak że nie ma korektora fazy i geometrii membrany jak w L18RNX/P.

a ja jestem ciekawy kiedy do L18rnx doloza faradaya, takiego jak w ER18rnx?

Konkurencja w postaci np. daytona serii reference, teraz aluminiowy peerless hds- podobna cena co L18rnx, te glosniki faradaya maja. Konkurencja nie spi, czekamy na ruch seasa;)

Chyba zaczynam się cofać w rozwoju. Nie zwracam już uwagi na faradaye , wentylacje dolnego zawieszenia , czy xmax jest przynajmniej na poziomie 8mm , czy magnes ma 11 , czy 16cm itd.

Przekonałem się nie raz , że nie to jest podstawą sukcesu i zadowolenia z brzmienia.

Pzdr.

Czy słyszeliście może tą kopułke , a może jest firma która stosuje ten tweeter?

Ukryta Zawartość

post-10226-100001838 1201771468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ad marko3T:

Też się do niej przymierzałem ale ostatecznie zrobiłem na 29TAF/W. Polecam, bo naprawdę dobry głośnik.

Ten na górze kosztuje chyba z 900 zł. Problem u Seasa jest taki, że jego drogie gwizdki mają często wyższe THD i IMD niż tańsze. Ja tego kompletnie nie rozumiem.

Zobacz na stronach Zapha porównanie 29TAF/W z Crescendo. Trudno wykazać przewagę Crescendo zarówno w THD jak i CSD (tutaj 29TAF/W zdecydowanie lepiej sobie radzi, nie sieje tak na 3-4kHz w przeciwieństwie do Crescendo).

Seas Magnum może jest lepszy, pewnie tak, nie wiem. Problem tylko w tym, że po roku nie widać firm, które by na nim coś robiły.

Może i krótko, nie wiem. Seas generalnie ma problemy z wprowadzaniem swoich droższych wynalazków.

ScanSpeaki za 1000 zł po kwartale lądują w kilkudziesięciu, kilkuset konstrukcjach firmowych. Wysokotonowych Seasa (tych droższych) trudno szukać.

Z testow znieksztalcen zapha czy marka k nie wynika prawienic;) Taki seas millennium, accuton, hiquphon graja podobno pieknie a znieksztalcaja bardziej od duzo tanszych glosnikow. Podobnie z wooferami: scan 18w8531 ma bardzo niskie znieksztalcenia na srodku a wg. zdecydowanej wiekszosci osob nie nadaje sie do odtwarzania pasma powyzej 1,5kHz. Woofery accutona sieja harmoniczymi a sa uwielbiane, scan 18w8546 w pomiarach marka k wyszedl slabo na srednicy a jest bardzo lubiany wlasnie za to. Seas L18 tez najnizszych znieksztalcen nie ma a to glosnik chwalony itd.

EMiL:

Z testów Marka K czy Zapha wynika właśnie bardzo dużo,

- trudno jest zrobić midwoofer nie zniekształcający wyższego srodka nieparzystymi harmonicznymi

- większość ma zakodowany taki "wzorzec" jak w większości głosników a więc z podwyższonymi zniekształceniami

- ten problem dotyczy również monitorów studyjnych używanych w produkcji płyt

Dlatego właśnie głośniki bardziej zbliżone do wiernego przetwarzania są gorzej oceniane odsłuchowo.

Ten stan rzeczy jest pogłębiany przez rozpowszechnione przekonanie o wyższości ucha nad mikrofonem. W sumie nic mi do tego jak kto odbiera muzykę i upiększanie tejże przez zniekształcenia, dziwi mnie tylko fakt powszechnego w społeczności audiofilskiej potepienia zabaw equalizerem.

misiomor

"Dlatego właśnie głośniki bardziej zbliżone do wiernego przetwarzania są gorzej oceniane odsłuchowo. "

a jak to sie ma do drogich wysokotonowców Seasa pomiary co najmniej dziwne, brzmienie wybitne?? Czyli cena ma tylko znaczenie marketingowe?

Cena wynika przynajmniej w dużej części z kosztów wytworzenia - te odlewane komory wytłumiające itd.

Natomiast dlaczego drogie seasy zniekształcają bardziej niz tanie - byc może właśnie dlatego że klienci oczekują takiego "wystrzałowego" brzmienia. Hi-Fi to wysoka wierność odtwarzania (jak najdokładniejsze odwzorowanie wejścia na wyjściu) natomiast Hi-End to prymat brzmienia nad pomiarami, co niestety oznacza dość łatwe popadanie w pułapkę zniekształcającego upiększacza.

Moim zdaniem nie ma czegos takiego jak upiekrzanie brzmienia, jest tylko rożdzielczośc lub jej brak , materializacja lub płaskośc, dynamika lub anemizm, oderwanie dzwieku od kolumn lub przyklejone dzwieki , reszta to nazewnictwo, zawsze patefon ma wiekrzą rożdzielczośc niz cd zawsze duża kolumna ma pewniejszy dzwięk, niz nawet najlepszy mały głośniczek z potężnym magnesem w małej obudowie, jezleli chcesz uzyskać z kolumny dokładnie to co ma wzmacniacz na wyjściu to juz jest zniekształcenie, a gdzie do upiekrzenia droga?

Inzynierowie Seasa wydaje mi sie, ze w drogich konstrukcjach tweeterow celowo tak ksztaltuja profil znieksztalcen. Ludziom sie podoba to ok a skoro wiekszosc nagran jest slabej jakosci i taki tweeter brzmi wg audiofilow lepiej to juz wogole nie ma sie nad czym zastanawiac;)

Mi tez się wydaje, że kierowanie się samymi zniekształceniami jest trochę chore. Trochę mi to przypomina ślepe gapienie się Senicza na ilość zer po przecinku...

Wszystko rozumiem , ale jednak faktem jest , że kopułek z serii Excel w kolumnach firmowych nie widać. I pewnie nie wnika to z faktu , że mają takie czy inne zniekształcenia. Więc z czego?

Na marginesie , gdybym planował zakup tego głośnika , to zastanawiał bym się jak to "kopnięcie" przy 4000Hz odbije się na brzmieniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Excel T29CF w środku.

Ukryta Zawartość

post-10226-100001679 1201875241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.