Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty 78 obrotów.

Piotr^

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam świadomość, że to o co chcę spytać jest (potencjalnie) zbrodnią i liczę się z faktem, że zostanę wyklęty :)

Chciałem się jednak zapytać, czy można spróbować (!) położyć płytę 78 obrotów na gramofonie, który 'obsługuje' tylko 33/45, puścić na np. 45 obrotów, a dźwięk nagrać na komputerze, po czym jakimś cudownym programem 'przyspieszyć' nagranie?

Wiem, że mogę zapomnieć o jakości płyty 78, ale mam sprzęt jaki mam, a akurat trafiła mi się płyta 78 i tak się zastanawiałem co z tym fantem począć :).

Jako, że nie miałem nigdy do czynienia z takimi płytami, to i nie za bardzo co może takiej płycie zaszkodzić.

Generalnie płytę 45 można sobie słuchać na 33, jeżeli mamy taką fantazję, a 78?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i czekam na ukamienowanie.

Pozdrawiam,

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/29512-p%C5%82yty-78-obrot%C3%B3w/

z obrotami to jeszcze nie jest wielki problem, natomiast problem wiekszy wynika z tego ze rowek plyty 78rpm ma inna geometrie - jest po prostu znacznie wiekszy. Standardowa igla do plyt 33/45 czyli drobnorowkowych bedzie slizgac sie po jego dnie i zbierac glownie szumi i trzaski, muzyki malo co. Musialbys kupic specjalna wkladke ew. w przypadku niektorych wkladek tylko specjalne igle do posiadanej wkladki

Hej.

Tego się właśnie obawiałem, nie trafiłem nigdzie na bardziej wyczerpujący opis tego standardu, ale mając właśnie takie podejrzenia wolałem zapytać, niż zaryzykować uszkodzenie płyty i/lub igły.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

Piotr

Najtansza taka wkladke robi firma SHURE - M78 kosztuje okolo 200 PLN.

Wiele gramofonow dla DJow obsluguje predkosc 78.

Mozesz trz sprobowac znalezc jakis stary gramofon (np. bambino), ktory i ma igle i odtwarza 78 obrotow, tylko nie wiem jak go podlaczysz do komputera.

• 3 lata później...

>chyba się pomyliłeś takie wkłądki to powinny kosztować co najwyżej 20-50 zł

niekoniecznie, poniżej link do przykładowego cennika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

były igły, a teraz wkładki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.