Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa Laptopa (pomoc potrzebna)

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupilem sobie do pracy laptopa HP pavilion N3402. Posiada on 256MB ram ale niestety procesor zadna rewelacja celeron 500. Podobno ten laptop jest wyposazony w podstawke MPGA (czy jakos tak) i mozna by tam pelnowartosciowego PIII wsadzic. Niestety jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem jaki proc najmocnieszy by mi pasowal. Na allegro PIII 800Mhz kosztuja ok 50zl wiec mysle ze warto zainwestowac. Pytanie tylko wlasnie jaki typ i ile najwiecej plyta obsłuzy....

Szukalem w necie ale widac ze nie zabradzo sie udalo bo nic ciekawego nie znalazlem. Moze na tym forum by sie ktos w temacie znalazl.

No i niestety cos z bateria jest nie halo. Mimo ze wskaznik pokazuje 75% lapciak sam sie wylacza....moze jakies formatowanie by sie przydalo czy cos..

https://www.audiostereo.pl/topic/29513-rozbudowa-laptopa-pomoc-potrzebna/

Ja bym dołożył jeszcze 256MB jeśli to możliwe, to poprawi komfort pracy, a potem jeszcze dał pełne PIII.

Baterię trzebaby oddać do regeneracji, bo wygląda na to, że z wiekiem straciła pojemność.

Bateria trup - niestety większość tak kończy.

Zdiagnozuj sobie lapa jakimś programikiem i bedziesz wiedział jaką masz magistralę, gniazda, zasilanie CPU..... polecam Everest HOME Edition ( jak nie masz to mogę Ci przesłać mailem) i później łatwo dowiesz się co możesz zmienić. Polecam również zwiększenie pamięci RAM do max - przyspiesza to pracę lapa.

Powodzenia

Nie wszystko high-end co się świeci......

Czesc,

Sciagnij i odpal CPUZ (freeware). Ten soft pokaze ci jaki dokladnie typ procesora mozesz zainstalowac.

Moze sie okazac ze zwykly P III nie bedzie pasowal. Sam mam podobny problem (szukalem upgradu do mojego laptopa) i niestety nie znalazlem nic podchodzacego.

Co do baterii to lepiej chyba od razu poszukac zamiennika na allegro albo na ebayu.

Przekop rowniez strone HP. Powinienes tam znalezc instrukcje serwisowa do twojego laptopa ktora powie ci jak go rozebrac i zlozyc na czynniki pierwsze i kilka innych przydatnych rzeczy.

>Molibden

>

>na czym polega regeneracja baterii? Mam dwie, które już "nie żyja"...

Na allegro sa firmy co to robia.

Z tego co wiem to rozbieraja baterie, wymieniaja ogniwa, czyszcza pamiec baterii i hajda.

Czasem mozna samemu sprobowac czyli zuzyc ja do zera (ale nie przez kompa tylko np zaróweczke podlaczyc) i on nowa ja zaladowac. Jak ogniwa sprawne to powinno pomoc.

Co do baterii to ja juz nowa kupilem za 200zl ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.