Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat 300a, a moze coś innego ?

Raptor99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pokuj 15m2 i w tej chwili sub Yamahy YST SW011. Nie ukrywam że jest bardzo słaby jak na moje wymagania. Czy polecacie mi Magnata 300a za 700-750zł, a może coś innego do 800zł ? Zależy mi na jak najmocniejszym i niskim basie. Dobrze by było, gdyby sub wstrząsnął całym pokojem. Czy może się ktoś wypowiedzieć na temat tego suba ?

https://www.audiostereo.pl/topic/29526-magnat-300a-a-moze-co%C5%9B-innego/

Przed miesiącem stałem przed podobnym wyborem. W sklepie doinformowałem się, że jest promocja na Magnaty i za 999zł można kupić nowszy i większy BetaSub 30A, który może i w stereo pracować. W niemieckich pismach były jakieś testy z których "zrozumiałem" tylko ilość gwiazdek i sehr gut. Kupiłem go i jestem zadowolony. Ale przy dobrym basie celestionów F28 w muzyce go nie używam. Jedynym mankamentem jaki widzę jest brak płynnej regulacji fazy (u mnie tak samo współpracuje z resztą kolumn w obu położeniach, więc mogę podejrzewać że przydałaby się płynna regulacja).

pozdrawiam

Jeśli masz "pokUj" 15 m2 to basu nie uzyskasz (przynajmniej tego poprawnego) a zwyczajne bum-bum. Nie wynika to z niedostatku sprzętu lecz praw fizyki (przekątna pokoju o takim metrażu ogranicza odtwarzanie basu)

nie wiem jak to w teorii wyglada ale ja na razie mam KD w pokoju ok 15m^2 i stoi tam 500W subik, samych najnizszych czestotliwosci malo co slychac (za drzwiami owszem) tylko bardziej czuc, ale chyba o to chodzi zeby bardziej czuc...

jak "walnie" porzadnie to czuje jak mnie fala dzwiekowa przeszywa od stop do glowy, to jest impulsowe czy falowe rozchodzenie sie basu ? :P

Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o audio, ale spróbuje Ci odpowiedzieć. Gdzieś kiedyś na tym forum widzialem tabelkę zawierającą długości fali przy określonej ilości Hz. Wydaje mi się że w takim pomieszczeniu 15m2, falowo będą odczuwalne dźwięki do około 60Hz, natomiast niższe - impulsowo (wg tamtej tabelki, jeśli ściana ma długość 4m). Obojętnie co by tu nie mówić, w większym pomieszczeniu na pewno odczujesz basy lepiej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.