Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Eidolon Clone

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No proszę :-)

Ukryta Zawartość

>>yolaos

Pewnie że są!! ;-) Szkoda, że nie mogliśmy ich wspólnie posłuchać bo ja nie wiem o jakim "rysie" mówicie. Pisałem już o tym w zakładce stereo, że jedyną rzeczą, która jakoś mi "nie leżała"w projekcie Akkusa była wstęga. Jakoś wolę kopułki.

Ja miałem okazje słuchać Accutonów na średnicy i wysokich tak z tranzystorem jak i z lampą.

Nie zauważyłem jakieś jednostajności w ich brzmieniu tzn grała innaczej na lampie , a innaczej na tranzystorze.

Przypadł mi bardzo do gustu sposób prezentacji średnicy dosadny, analityczny. Cała masa szczegółów , których na pewno nie jest w stanie przekazać papier. Natomiast nie do końca jestem przekonany do Accutona na wysokich.

marko, ostatną rzecza jaką bym powiedział o Accutoniie na średnicy to to, że jest dosadny, czy namacalny.

Za to powiedziałbym, ze jest gładki i taki jakiś kryształowo eteryczny.

Zobacz jak ludzie różnie odbierają dźwięk...

Pozdrawiam

Dobrze że dopisałeś jak różnie ludzie odbierają muzyke.

Ja najwyrażniej mam taki gust i taki przekaz lubię .W mojej najlepszej konstrukcji na średnich będzie Accuton głośnik przed którym nic się nie ukryje , czego nie można powiedzieć o celulozie.

lancaster, 19 Lis 2006, 18:08

>Dla mnie w pokoju Akkusa kiedy grały Accutony nie działo sie zupełnie nic.

Jedna uwaga. W pokoju Akkusa jeden Accuton grał i bas i średnicę jednocześnie, co dla przekazu na średnicy jest gorsze niż dla basu w takim samym układzie. Ale tak to już jest w bardzo kompromisowym układzie, jakim dla mnie jest układ dwudrożny. No ale jeśli nie mamy na więcej, to i tak jest lepiej niż w układzie jednodrożnym.

>Ale ogólnie dxwiek z Avalonów i tak był sporo plastyczniejszy i namacalny niż ten z Akkusa.

No właśnie, doszła trzecia droga.

marko, emocji trochę się ukryje;)

Już gdzieś wczesniej o tym pisałem, ze taki typ prezentacji jaki proponuje Accuton jest dla mnie dalszy od naturalności.

Od moich wspomnień dźwieku na żywo. W ten sposób u mnie przebiega ocena dźwięku.

Porównuję ile elementów z dźwieku live jest zawartych w tym co słyszę ze sprzętu.

Nie zwracam uwagi na to gdzie słychać "więcej". Jeżeli miałbym do wyboru dwa systemy, które byłyby równorzedne w moim mniemaniu - wtedy bym szukał takich elementów jak detale itp. Po pierwsze żywość, barwy, dynamika. Pomimo szczegółowości Accutona uważam, ze daleko mu do naturalnosci barwy celulozowych driverów. Brakuje mi zwłaszcza przekazu emocjonalnego, jest dla mnie "wygładzony". Niby wszystko jest OK, tak jak u eleganckiej angielki...

W bezposrenim porównaniu może to faktycznie tak wypaść, ze z Accutona słychać więcej.

Za to z celulozy jak dla mnie - prawdziwiej.

Pozdrawiam

Oczywiście lancasteer każdy ma prawo do własnego zdania i sam wie co lubi , a czego nie. Więc siłą rzeczy nie będę się spierał kto ma racje bo to było by głupie z mojej strony.

Ja uważam za prawdziwszy przekaz w którym nic nie jest maskowane jest dużo szczegółów jest detalicznie.

I jestem w 100% przekonany że saksofon czy trąbka prawdziwsza będzie z accutona , a nie z celulozy.

Słuchałem na żywo saksa jak i trąbki z setki razy i tak ma właśnie grać moja kolumna z atakiem ma mi przeszyć ciało. Wiem że w pewnych momentach taki przekaz może męczyć dokładnie tak samo jak głośno grająca kapela.

hmmm, ale te drivery w Symbolach wyglądają mi rzeczywiście na ceramiczne Tonsile...co myślicie?

W centralce Focusa są bardzo podobne(kolorystyka, budowa membrany, kształt kosza....duzo tego)

Pozdrawiam

Oni tak lubią:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście to co powyżej to jest kierowane do lancastera...

"hmmm, ale te drivery w Symbolach wyglądają mi rzeczywiście na ceramiczne Tonsile...co myślicie?"

lancaster, 19 Lis 2006, 22:24

>>lancaster

ja niestety nie miałem okazji posłuchać żadnego z Tonsili z tą membraną, ale to już nie pierwsza dobra opinia o tych driverach, więc nawet uwzględniając różne gusta ;-) są warte uwagi

saczek, dokładnie, jak głośnik gra żywo i barwnie, to może byc jak dla mnie z gumy do żucia ;)

Pierwszy raz z Accutonem zetknąłem się na zeszłorocznym AS w pokoju Akkusa.

Zabrzmiało to bardzo podobnie do tegorocznej prezentacji - mnie nie wciągnęło.

Myślałem, ze moze Avalony zabrzmia jakoś bardziej w mój gust....

No nic, przynajmniej nie wydam kasy na drogie średniotonówki, skoro zadowalaja(bardziej podobają sie) mnie stosunkowo niedrogie kartonowe np. Vify.

Może to kwestia aplikacji...Słyszałem np. kilka wsteg, które graly świetnie(Ancient, Legacy) a w monitorach z Accutonem moim zdaniem wstega grała bardzo niemrawo...co zresztą w ramach "konwencji brzmienia" było OK.

Pozdrawiam

Panowie proszę mi nie robić offtopów o jakiś Tonsilach (Lancaster -> masz wątek o Mite:P:P:P).

Proszę o linki do stron z fajnymi okleinami. Interesuje mnie tylko maple.

Pozdrawiam

ps. Jeżeli komuś tak bardzo zależy to napiszę do Lukara, żeby zmienił tytuł wątku na "Kolumna a'la Avalon" albo "PseudoAvalony":)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.