Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie ostrza igły

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

lenin, 17 Lis 2006, 10:51

>Macie jakieś własne kryteria oceny kiedy nalezy wyczyscic ostrze igly? Moze robicie to co iles tam

>godzin odsluchu?

>I jeszcze jedno pytanie. Uzywal ktos plynu Reloop-a do czyszczenia igly?

Dziękuję za temat. Do tej pory myślałam, że wystarczy tylko "zdjąć paprocha";) Mam tylko nabożny stosunek do mycia płyt, ale igły nigdy nie myłam.

Chętnie posłucham mądrzejszych w temacie

VdH ma taką super-hiper szczoteczkę do czyszczenia igły, właśnie sobie znalazłam. Tyle, że tam najtańsza wkładka kosztuje 1000 euro, a potem przyrost geometryczny :> No to się nie dziwię, wkładkę za 4000 euronów to bym pucowała z każdej strony na full błysk;))

Czyszczę taką maszynką AT i płynem z Club CCD(revelacja)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ten okrągły placek, to szczotka o mikroskopijnym, gęstym włosiu(czasami dołączana do dobrych wkladek tylko na ramieniu), a maszynka to wibrator o bardzo szybkich, małych drganiach (stosować tylko do igiel:)

Płyn na igłę a potem maszynkę. Czyści doskonale

nie wiem, bo kupilem razem z Linn Sondek LP12, ale chyba na eBay widziłam >$100 nowe.

Można pewnie trafić taniej, np tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyścić , czyścić czyścić...

Zawsze w kierunku zewnętrznym unikając w poprzek i w kierunku zawiesznia.

Co do płynu Reelopa można wierzyć w skutecznosc , aczkowlwiek znaczenie jego jest głównie odtłuszczjąco antystatyczne.Nie ma informacji o wpływie na gumowy element zawieszenia cantilevera. Może długotrwałe stosowanie degradować gumę . A Relop o producent akcesoriów i gramofonów DJ.

Ja czyszcze "na sucho".

Obawiam się stwardnienia w konsekwencji usztywnienia tych "o -ringów" lub "o -rombów".Alkohol nawet izopropylenowy nie jest obojetnym dla gumy. To że trzeba czyścic to nie trzeba nikogo przekonywaś . Chyba że ucho nie wyrobione i zacznie narzekac na nadmiar zniekształconych sybilantów. Wiele wytwórni wkładek dodaje do wkładki jako akcesoria taki właśnie pedzelek . Spotkalem sie z tym przy wkladkach AT, ale może byc inny miękki o gestym podatnym włosiu oczywiście naturalnym.Generalnie kurz jest zarówno wrogiem płyt jak i igiel.

Specjalne płyny:)

Robię do mycia płyt do myjki VPI16.5

do igieł kupilem kiedyś w Club CCD, ale myslę że czysty izopropanol to je ono.

Trzeba tylko uważać, aby pokryć płynem samą igłę

Pzdr

instrukcja obsługi w pdf tego czyszczącego ustrojstwa AT jest tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj chyba "ręczna wersja" tej szczotki do igieł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Sabatiel Amigo

Jak nazwa wskazuje .używana prze ciebie szczoteczka słuzy wyłącznie do spraw oralnych nie audio. Zbyt twarde włókna moga zaszkodzić delikatnej materii stylusa.Jeżeli chciałbyś zamiennik zapytaj Sz P.Redaktor o miękki pędzelek z branży kosmetycznej nie stomatologicznej ;-))).Rozumiemy sie ?

Za troskę o zdrówko dziękuję.O.K

W tym relopie to trzeba delkatnie zakręcać korek.Dziadowski biały plastik (przemiał) potrafi dostać mikro pęknięcia a wtedy zawartość bardzo szybko paruje .Czyli zakręcać z czuciem- delikatnie.Opis z praktyki ;-((

• 8 miesięcy później...

...to i ja sie dopisze, bo czeste czyszczenie igly szczegolnie w przypadku plyt "obcych i mocniej uzywanych" ma niestety kolosalne znaczenie! nawet po ich kapieli, no chyba ze Knosti jednak jest rzeczywiscie mierna...

Jak igla zlapie syf i zajdzie nawet leciutko nalotem to slychac to natychmiast dzwiek jest znieksztalcony i poprostu zaczyna żęzic...

ps

strasznie duzo tych dodatkowych elementow zwiazanych z uzytkowaniem analogu, trzeba byc juz zdrowo walnietym zeby isc na taka robote ;-)

>lenin

"To rzeczywiscie musi czyszczic 20 razy lepiej od klasycznych szczoteczek."

czy stosujesz sie do instrukcji, ze czyszczenie polega na wbijaniu igly w szczotke? jak to wyglada w tej chwili, w jakim stanie jest szczotka?

Ja stosuję szczoteczkę ortofona i polega to na wbiajniu się w szczoteczkę igłą. Oprócz tego płyn Pfeifer ze szczoteczką jak do rzęs. Ortofona używam po każdej płycie i prawie zawsze coś się z igły zbierze. Pfeifera raz na tydzień-dwa.

Pozdrawiam!

Kiedyś kupiłem "zestaw" reloopa ze szczotką do butów i zwykłym izopropanolem w magicznej buteleczce

(do czyszczenia igieł).

Nie mam zastrzeżeń do pracy węglowej szczoteczki do winyli Hi-Q series, miałem kiedyś szczoteczkę goldringa

i wolę reloopa, ale swojej igły nie potraktowałbym tym zestawem.

Jeśli ktoś lubi "mokrą robotę" to polecam popularną choć niezbyt tanią Lyrę.

Ponoć to poprawia tracking i zmniejsza zużycie płyt:))))

Osobiście wolę onzow zerodust.

Brak ryzyka uszkodzenia igły i bardzo efektywne czyszczenie. Do tego lupka w zestawie.

Tak wygląda po prawie roku używania, i jest jeszcze sporo miejsca by zamoczyć w nim igłę;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja stosuję wyłacznie Onzow Zerodust kupiony z Hongk Kongu na eBayu (wyszło z przesyłką ok. 170 zł). Po prostu idealna czystość i uwaga! dozywotnia gwarancja. Żadnych płynów i szczoteczek. Cena to 4 zakupy płynu do igieł, więc w moim wypadku zwrot inwestycji po roku :)) Polecam gorąco!

sp_1976

Lyra czy last są droższe od zerodusta:) i ponoć poprawiają tracking, konserwują igłę i płyty...

Osobiście nie jestem fanem "mokrej roboty" na igle i też używam Onzow zerodust. Best Buy:)

To samo źródło zakupu. Nie widziałem tego cuda w "second hand". Widać, na całe życie:)

Co innego zerostat, bardzo często sprzedawany na eBayu. Ktoś próbował tego pistoletu?

...ciekawe, odebralem komplecik Clearaudio zamowiony w ccd.pl i musze przyznac, ze jest to sprawa o wiele lepsza niz prosta szczoteczka i propanol...

a swoja droga czy czestotliwosc czyszczenia zalezy tylko od kondycji plyt, czy rowniez budowa i szlif igly moze miec znaczenie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.