Skocz do zawartości
IGNORED

jakosc obrazu platform cyfrowych

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

witam, zastanawiam sie nad wyborem platformy cyfrowej i chcialbym skupic sie na jakosci obrazu. pominmy na chwile HD, oferte programowa, dekodery z nagrywaniem itd.

interesuja mnie Wasze opinie na temat jakosci obrazu - w tej chwili jestem uzytkownikiem cyfrowego Polsatu, ogladam na 43 calowej plazmie Pioneera i musze przyznac, ze niektore kanaly wygladaja fatalnie. oczywiscie Polsat wyglada doskonale, TVN zaskakujaco dobrze, ale juz np. TVP2 nie da sie ogladac. wyglada jak marnej jakosci divx.

a jak to wyglada w Cyfrze i N? a moze warto wykupic cyfrowa oferte Aster?

dzieki za wszelkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/29583-jakosc-obrazu-platform-cyfrowych/

Witaj!

Użytkuję Cyfrowy Polsat i podzielam Twoją opinię, publiczna TV jest kiepska, chociaż ja oglądam na TV kineskopowym a Ty na plaźmie. Widziałem w akcji N-kę u kumpla na LCD-ku LG 32LB1 czy jakoś tak i powiem, że mimo podłączenia przez komponent jak i HDMI, TVP1 (akurat w tym programie zwróciłem na to uwagę) nadawało z widoczną kompresją, w ciemnych scenach efekt jakby mgły - jak ze średniej jakości divx-a. Dla porównania przełączaliśmy ten sam program na antenę siatkową. Trudno w to uwierzyć, ale ta niby kiepska antena dawała lepszy (bez efektów kompresji) obraz. Ciągle trochę brakowało do TVN-u ale było całkiem dobrze. Pewnie jeśli chodzi o nasze platformy lepszym wyborem będzie N-ka ze względu na metodę kompresji (MPEG-4), ale jeśli ITI zacznie oszczędzać, może zrobić się kicha jak na pozostałych platformach. Aha, jeszcze jedno: otóż nie ma w dekoderze n-ki dostępu do listy programów za pojedyńczym naciśnięciem klawisza, przez co utrudnione jest bieganie po kanałach, przynajmniej ja się do tego przyzwyczaiłem na swoim polsatowskim Samsungu (DSR7000)... może poprawią to nowym oprogramowaniem. pozdrawiam

n-ka wygląda tak a nie inaczej, gdyż na jednym z pasm (tam gdzie nie ma tych kanałów HD) napakowała starsznie duzo kanałów na jeden stream.

Zawsze w takich wypadkach podoba mi sie gloryfikowanie MPEG-4 za jakość. MPEG-2 wcale nie jest gorszy jakościowo od MPEG-4, potrzebuje tylko do przesłania taj samej jakości więcej pasma. Znaczenie ma tutaj nie jakosc a model kosztowy, czyli mozliwosc upakowania w tym samym pasmie większej liczny kanałów. Lobby satelitarno - terrestialne lansuje zawzięcie MPEG-4, jako "lepszy" bo w zaden inny sposob nie jest w stanie doslac do abonentów sensownej jakości sygnału. Niestety transpodnery nie sa z gumy i ich dzierżawa kosztuje konkretna kase, ze spoconej pary drutów tez nie da się cudów osiągnąc. Więc czasami odróżnijmy marketingowy bełkot od faktycznej jakości.

Czy logo Dolby Digital w każdym kinie oznacza , ze ma ono lepsza jakość od DTS-u ? NIE - konern Dolby ma po protu lepszy marketing :)

...Panowie, jestem jak najbardziej "za tym tokiem rozumowania". ;)

Niedługo wyłączą kanały analogowe (nie będzie z czym porównac) i np jakosć kanału cyfrowego - będzie "wzorcem"...., a zarazem będą tylko jakości np. dobrego Xvida.

Mam okazję się pobawić czasami analogową Astrą w PalPlus i naprawdę w wielu przypadkach to nadal wzorzec (do jakiś 32') w przejściach tonalnych itp... .

Echostar 606 Polsatu przy takim porównaniu wygląda czasami jak Divx 16bit.

Ps - spotkałem sie z taką opinią (na innym forum) "fachowca" od set-top-boxa, ze to TV ma wziąć część obróbki na siebie.....???? (kraina absurdu - tuszowanie braku jakości nadowania na urządzeniu końcowym...klienta).

"Mam okazję się pobawić czasami analogową Astrą w PalPlus i naprawdę w wielu przypadkach to nadal wzorzec (do jakiś 32') w przejściach tonalnych itp... ."

Czy zechciałbyś to zdanie jakoś bardziej komunikatywnie przeskalować żeby było ostrzejsze ?

...co tu tłumaczyć - zapuść np. planszę "testową" z płynnym przejściem szarości np na monitorach LCD:

a/ monitor 16,2 mln odcieni (często nadal sprzedawany)

b/ monitor 16,7 mln....

Zobaczysz gołym okiem o co chodzi. ;)

(w moim przypadku, wyżej.... = monitor np 16,7 , ale obraz po cyfrze zdegradowany w stosunku do analogu i efekt podobny...)

barni

Ja nie gloryfikuję MPEG4, tylko mam nadzieję, że ITI mając takie a nie inne możliwości, wykorzysta je. Porównywalna ilość transponderów może nam dać lepszą jakoś ze względu na skuteczniejsze algorytmy kompresji MPEG4 w porównaniu z MPEG2. Wypada mieć tylko nadzieję, że TVN tego nie zaprzepaści...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.