Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ koloru terminali na brzmienie ?

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Fragment tekstu pochodzi z recenzji w Hi-Fi Choice 5-6/06 amplitunera AV Sony STR-DA7100ES.

......W dokumentacji technicznej można nawet znależć stwierdzenie że "Ilość barwnika dodanego

(do terminali głośnikowych) została dobrana w oparciu o odsłuchową ocenę charakterystyki tłumienia

wibracji , dzięki czemu zachowana zostaje wysoka jakość dzwięku przy wysokim poziomie wzmocnienia

i doskonała tonalność " Myśl o naczelnym dzwiękowym guru Sony, Takashi Kanai testującym pod względem

dzwiękowym terminale w różnych kolorach wydaje się zupełnie fantastyczna.......

A niektórzy jeszcze wątpią w różnice brzmienia sieciówek :):):)

Pewno jak kabel - ,,ten sam'' ma inny kolor tez gra inaczej - pewno czerwony jest bardziej krzykliwy, a niebieski zimny.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

heh. Ja też zauważyłem, że jak przemalowałem pokój z zielonego na oliwkowy to mi sie scena poszerzyła :-)

Rozumiem, że dźwięk ew. może zależeć od jakości terminali (stal, złoto, platyna) ale kolor ? znaczy czego? zakrętek ?

Panowie sobie żarty robią z tak dostojnej firmy która współtworzyła format CD , wyprodukowała pierwszy płaski kineskop ,

była twórcą walkmana i Bóg wie co tam jeszcze..............

Bełkot marketingowy, jakiego pełno w prasie audio... jeszcze kupujecie to pismo? Firma Sony może i z tradycjami, ale już bez ludzi, którzy tą tradycję tworzyli...

Zorro - ale z tak z innej beczki - zagadnienie rozszyfrowania Twojego opisu "o mnie" wydaje się bardziej realne i intrygujące niż rozbujała fantazja redaktora Hi-Fi Choice :))

Cytuję:

"

—V‚Ń•ű‚đ‚Ђ낰‚éA'-

ĚVŚ^ŽÔ‚b'č‚©‚çA'č"Ô‚Ěl‹CŽÔ‚

Ü‚ĹBŽO•HŽ©“®ŽÔ‚ŞŚÖ‚éA-Ł

Í“I‚Ō«‚ ‚Ó‚ę‚é˘BîB‚Ü‚é‚ĹeŚrđ

Ś©‚Ä‚˘‚é‚悤‚ÉŠy‚µ‚ß‚éŽO•ŽÔ

ĆĚŠwŤZv‚đŠJŤZ‚µ‚Ü‚µ‚HŽ©®

Đč•ű‚đ‚‚ë

"

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

No tak, masz rację. Zareagowałem odruchowo, bo często pionierami różnych "rewelacji" audiofilskich w dużej części są sami redaktorzy ;) Nie zmienia to jednak faktu, że Hi-Fi Choice to opublikowało jako prawdę oczywistą.

Co do kolorów pomieszczenia - był już kiedyś wątek - okazuje się że kolor ma wpływ na percepcję słuchową. Z drugiej strony sama farba do malowania ścian może mieć różne własności tłumiące, więc twierdzenie że po odmalowaniu pokoju poprawiła się scena może mieć w sobie wiele prawdy... zostały częściowo wytłumione niepożądane odbicia.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

w ogóle to nie powinno być żadnych "zakrętek" i tym podobnych. Przecież w takich miejscach na skutek siły odśrodkowej elektrony się wypier... . W ogóle dziwni Ci rencenzenci, jakby w ogóle fizyki się nigdy nie uczyli ;-)

>>mlb , nie wiem co tam w "o mnie" wyczytałeś , ja widzę zupełnie coś innego :)

Teraz i ja widzę :))) Cieszę się że odkodowałeś tą cenną wiedzę i udostępniłeś szerokim kręgom zainteresowanych :-))

Może to był jakiś błąd oprogramowania forum i po ponownym zapisie się poprawił...

mlb - "Z drugiej strony sama farba do malowania ścian może mieć różne własności tłumiące, więc twierdzenie że po odmalowaniu pokoju poprawiła się scena może mieć w sobie wiele prawdy... zostały częściowo wytłumione niepożądane odbicia."

Z calym szacunkiem, ale czy Ty na prawde uwazasz, ze to co napisales moze byc prawdą...?

A nawet jesli tak(bo pewnie jakis tam minimalny wplyw jest), to czy wrazliwe uszy ktoregokolwiek z audiofili bylyby w stanie takie roznice wychwycic?

Sorry ale dla MNIE to co napisales jest rownie abstrakcyjne co cytat z Hi-Fi Choise.

Chyba ze ten wpis byl ironia, to bardzo przepraszam:)

PS - pewnie wiele osob na tym forum sie w tym momencie skrzywi, ale uwazam co najmnie 1/3 "popraw" w naszych systemach audio to efekt placebo...

No - wreszcie sobie ulzylem:))

> Nie zmienia to jednak faktu, że Hi-Fi Choice to opublikowało jako prawdę oczywistą.

to pismo to w ogole jest smieszne i jakby sie tak wczytac to w kazdym numerze z pelna powaga wala 5-10 takich "rewelacji". Dwa numery kupilem - pierwszy z ciekawosci a drugi przypadkowo bo bylem zamroczony po calonocnej pracy. Wiecej jednak pieniedzy na te przetlumaczone amerykanizmy nie mam zamiaru wydawac.

>Z calym szacunkiem, ale czy Ty na prawde uwazasz, ze to co napisales moze byc prawdą...?

Oczywiście, inaczej bym tego nie pisał. Ostatnio wymalowałem pokój farbą teksturową (czyli po wyschnięciu ściana nie jest idealnie gładka, ale lekko chropowata) i zauważalnie zmniejszył się pogłos w pomieszczeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.