Skocz do zawartości
IGNORED

KONCERT (kącik) życzeń.

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałem sobie, że każdy ma jakieś niespełnione marzenia/życzenia...

Chciałbym, byśmy tu je wpisywali.

W szczególności mogą to być marzenia życzeniowe zrobienia jakichś testów, czegoś tam, co trudno znaleźć w prasie.

Nie chodzi mi o jakieś rzadkie okazy, a wartościowe czy pominięte z jakichś względów rzeczy, które widzielibyście jako potencjalny element w Waszym systemie.

Wiadomo, że czytają nas przedstawiciele prasy. Może te życzenia w perspektywie m-ca/dwóch byłyby wzięte pod uwagę i spełnione ?

Redaktorzy nie mają czasu hasać po wątkach (bo nieustannie łowią dla nas kąski i przeprowadząją testy, starają się, by pismo było na czas).

Mieliby tu życzenia/oczekiwania, no bo nie roszczenia, jak na dłoni.

Zwróćcie uwagę, że tytuł wątku jest dość ogólnikowy i pojemny.

Że Zbig chciałby zmienić w systemie pokój na większy, to już wiemy.

Kto następny ? (Byle na temat ; ))

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/2964-koncert-k%C4%85cik-%C5%BCycze%C5%84/

>Andrea

Dzięki za pamięć :-)

Tu masz informację jak ustawic głośniki w kwadratowym pokoju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Room Setup, Diagram G

Ukryta Zawartość

No to tradycyjnie 3 życzenia:

pierwsze Andrea już przytoczył powyżej

drugie: żeby moja żona przestała się zamykać w drugim pokoju, jak puszczam Dianę Krall i inne przemiłe dżeziki

trzecie: wchodzę do sklepu a tu sprzedawcy sami namawiają do odsłuchów, proponują wypożyczenie do domu, nic nie szkodzi że nie chce Pan teraz kupić, itp.

-> Zbig: dzieki, ineteresujące : ))

Stronki nie znałem. Wymiary chyba ichnie (w stopach) ?

Eksperymentując długo z ustawieniem Liberty 5+ doszedłem do zupełnie innego ustawienia. Skoro spece piszą, że inaczej - warto spróbować dokładnie, jak podają. (Musiałbym się tylko rodziny pozbyć ne weekend.)

I usłyszymy ; ))

Pozdr.

Zbig, ty jesteś chory: zaraziłeś sie angielską chorobą ; ))

Było o tym, gdzie indziej: "klient nie musi kupić, klient musi wyjść zadowolony" : ))

A wiesz, że to dzisiaj przytoczyłem w 1. sklepie i zadziałało ?

Pani zgodziła się na rozerwanie specjalnie dla mnie opakowań ze słuchawkami i miło zaprosiła do odsłuchu.

Taka Jewropa, bracie.

A jak wszedłem to nie było mowy o takim zbeszczeszczeniu pudełek.

Swoja drogą, co za kretyński pomysł z tym pakowaniem na amen.

Rozumiem: piwo, loka-koka, majtki, ale słuchawki ?

Czy kapelusze też tak będziemy kupować ?

A może mierzyć przez jednorazową chusteczkę ? (Ludziska mają łupież, bo pewnie producenci dokładają co nieco do szamponów przeciwłupieżowych i biznes się kręci... (Żartuję - wcale tak nie myślę.)

A jak to się ma do pomysłu Braun'a z damskimi depilatorami ? (bierzesz, testujesz, a jak się nie podobało - mogłeś zwróćić. Ciekawe, czy z maszynkami do golenia też na to kiedyś wpadną. Hitowe kosztują parę stów...

Słuchawki były nauszne, jakby się kto oburzał, bo douszne to jeszcze rozumiem.

* * *

A żonie puść czasami co jej się podoba i już. Sam możesz pójść w tym czasie do kompa i tu się poudzielać.

Pozdr.

A ja widziałbym skatalogowane i dogłębnie opisane systemy w najlepszej konfiguracji tzn : Mamy np. 6k 7k 8 k .... 18k : i wg swoich preferencji (

które zgrubsza można by podzielić na 3- 4 klasy : mam tu na myśli :klasyka , jazz, rock... oraz brzmienie które lubimy itd. można byłoby wybrać swój zestaw.

W skład takiego systemu wchodziłyby : CD, interkonekt, amp, kable głośn, kolumny.

Byłaby to bardzo wartościowa rzecz dla tych którzy zaczęli kupować, kupują albo będą kupować zestawy swoich marzeń.

Jest to praca dla Panów Redaktorów na co najmniej 4 miesiące....

Drugi pomysł to brakuje w tych " profesjonalnych " pismach - rzeczywistych, dogłębnych i profesjonalnych testów laboratoryjnych , z całym elektronicznym nazewnictwem charakterystykami, obliczeniami i ze świetnymi przyrządami pomiarowymi.

Fadeover: to ostatnie - dla kogo by to było ?

Ludzie chcą prostych, gotowych recept, tak jak prostych, jednoznacznych odpowiedzi na proste pytania. Inaczej stworzono by coć dla b.wąskiej grypy osób wtajemniczonych (w tym tkwiących). Ile osób tak naprawdę chciałby to czytać ?

Zresztą poczekajmy może do po 20.X. ...

Są prostsze sposoby - eksperymenty i trochę opisów, czyichś wrażeń, udanych rozwiązań.

Po co pozbawiać się całej frajdy i swojej drogi ? własne doświadczeni asanajcenniejsze i wiążą niekiedy użytkownika ze sprzetem. No, rozumiem że ktoś składa, składa ciągle niezadowolony, bo guzik mu wychodzi. Ale - myślę - nie jest tak źle.

A to co napisałeś na wstępie - odpowiadam, że AV coś takiego zrobiło w tym roku. Możesz wybierać i przebierać do woli. Sprawdź.

A jak będziesz chciał to i nr AV podam, żebyś sobie poczytał.

Przeoczyłeś ; ))

Pozdr.

Zbig:

Sprzedacy WALCZĄ o klienta.

Przykład:

Brat zastanawia się nad kupieniem dobrego, zachodniego traktora (nie "badziewnego" URSUSA) - jest z wykształcenia mgr. od produkcji roślinnej i ma "kawałek" pola do obrobienia... Mniejsza z tym, chodzi o to, że był na AGRO-Show (coś a'la AudioShow tyle, że na świeżym powietrzu, bo kombajna do pokoju w Sobieskim raczej by się nie zmieścił...) i TYLKO oglądał Johna Deera za prawie 200 tyś zł i NIE PODAWAŁ do siebie "namiarów", a następnego dnia przedstawiciel handlowy tego traktora już był u niego. NIEWIADOMO SKĄD WIEDZIAŁ O JEGO ADRESIE ZMIESZKANIA :)

To się nazywa dbanie o image firmy.

wy o takich przyziemnych rzeczach... a ja TAK NAPRAWDĘ to chciałbym mieć 10h czasu dziennie więcej... ale tak, żeby wszyscy inni w tym czasie spali albo nic-nie-robili, a ja ten czas miał tak wyłącznie dla siebie... posłuchać, poczytać, polutować, pooglądać. a co tam, jak szaleś to szaleć - 12h!!!

z rzeczy przyziemnych - obsłuchać Acustic Avangarde z różnymi 3-5W cackami.

pisma - wyczerpujące, kilkunastostronicowe artkuły techniczne z cyklu "10 najlepszych [wzmacniaczy, kolumn, żródeł, ...]" z dokładnym opisem brzmienia, budowy, i dla czego przyjęto rozwiązania takie, a nie inne - jak wpływają na konkretne aspekty brzmienia. na wysokim poziomie merytorycznym. czyli 50 lat doświadczenia konstruktorów w pigułce.

andrea, nie ściągaj tak ostro ludzi na ziemię ;)

widzę, że napisałem coś podobnego co fadeover. dla czego lepsze to od własnych poszukiwań? żeby mieć lepszy punkt startowy, a przez to móc dalej w tym krótkim życiu zajść. zwłaszcza, jak ktoś późno wystartował :) andrea, chciałbyś musieć liczyć ugięcie belki ze wzorów elementarnych?

andrea29>

Te dogłębne analizy hardwarowe byłyby oczywiście dla wszystkich -

nie doceniasz użytkownika który nie zna elektrotechniki.

Przykład : Ostatnio w jakimś wątku przewinął się problem ze znacznym spadkiem impedancji przy bardzo niskiej częstotliwości - komuś wywaliło bezpieczniki - gdyby taka charakterystyka była w jakimś teście to pewnie by to się nie zdarzyło. Poza tym dawno temu, kiedy kupowało się sprzęt - w instrukcji obsługi można było natknąć sie na przynajmniej podstawowe charakterystyki. Teraz tego sie nie robi, albo robi tylko w niektórym , drogim sprzęcie studyjnym,

Co do skatalogowania sprzętu - nie o to mi chodziło - zrobienie listy z podstawowymi paramertami i opisem jest proste , ale znalezienie uniwersalnego klucza i odsłuchanie każdego elementu z każdym - takie proste już nie jest. Myślałem tu raczej o wielowymiarowej tablicy, za pomocą której osoba - mająca pewną ilośc gotówki - brałaby pod uwagę kilka możliwości , w sposób jasny i bez ryzyka sama - w/g własnych preferencji - bez błądzenia i rozczarowań.

-> romekp: ugięcie belki musiałem liczyć i to na piechotę, inne takie - też ; ))

A z tym punktem startowym - niech Ci będzie - masz rację !

Moze rzeczywiscie za b. chodzę po ziemi (starość - nie radość)

-> fadeover: co prawda nie dotyczy to wszystkich firm i klocków producentów, lecz coś w ten deseń zaproponowała firma Jamo i to jużbędzie z kilka lat temu.

Patrz strona Konsbudu, o tu:

Ukryta Zawartość

Patrz: Jamo -> JAMO SOUNDGUIDE i rozejrzyj się tam w pobliżu.

Wiem, że Ciebie to nie zadowoli, ale innych - być może.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

andrea/fadeover... wg mnie robienie takich zestwień ma umiarkowany sens... owszem dla początkująch to cenna wskazówka, ale z czasem u każdego kształtują się jakieś preferencje i określony gust... i to co zagra panu FK nie koniecznie musi zagrać komuś innemu.

fadeover... jakie charakterystyki masz na myśli? Wydaje mi się że na początek należałoby wystandaryzowac metody pomiary, żeby nie istniała taka dowolność w podawaniu nawet podstawowych parametrów.

Pzdr.

Lolo >

Dokladne opisanie metody pomiarowej jest podstawą, poza tym jest kilka czy kilkanaście norm , za pomocą których takie charakterystyki się budowało. np DIN

Podstawowe to charakterystyki częstotliwościowe, mocowe, impedancyjne,

zniekształceniowe , napięciowe...

fadeover... jesli chodzi o koszty to oczywiście masz rację, ale przecież producent powinien i tak robić odpowiednie testy :-) dlaczego producenci nie mogą stosować się do okreslonych norm? :-)))

Pzdr.

-> lolo: Bo prawda ostałaby się może naga i została unaoczniona, a tak hulaj dusza ; )) Może tak jest wygodniej, może to nie ma sensu, bo klient kupuje oczami ?

Poza tym... te poszufladkowania przez Jamo - wiadomo, że nie dla wszystkich. Nie wiedzę w tym nic złego. Gdybym miał kupować KD (które jak dotąd mam w poważaniu), zdałbym się na poczatek na specjalistów i ich przewodnik, bo mi to wygodne, później sam bym to sprawdzał po kolei, by zobaczyć, co zrobiło najlepsze wrażenie i za ile.

Na koniec mozna by rzucić skompletowany do zakupu system pod ocenę kolegów z drzwi obok. A nuzwidelec ktoś coś wytknie, poprawi - będzie czas na rozwagę, odsłuch ponowny i ew. korektę przed zakupem.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.