Skocz do zawartości
IGNORED

jbl e10?e20?e30? ktory wybrac

b.g.mayday

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej zagra E30, ale musisz dodać solidne podstawki lub uchwyty ścienne.

E20 - sytuacja podobna do E30 choć uchwyty mogą być mniejsze (E20 są po prostu mniejsze i lżejsze)

E10 zagrają najsłabiej (najmniejsza średnica głośnika niskotonowego), ale można je powiesić na scianie i nie zajmują dużo miejsca.

ja bym wybral e10, jako efektowe sa wystarczajaco mocne do przenoszenia srednich i wysokich tonow, basow z surroundow i tak bardzo rzadko uswiadczysz wiec naprawde nie ma co ladowac sie w wieksze kolumny (no chyba ze masz miejsce to mozesz wziasc te e20)

Sam stoję przed podobnym dylematem. Będąc na Twoim miejscu skusiłbym się przynajmniej na E20. Coraz więcej filmów potrafi nieźle zagrzmieć na tylnych kanałach. Tylne głośniki nabierają jeszcze większego znaczenia, gdybyś chciał słuchać muzyki wielokanałowej.

ArtS :)

mam porzadne tyly i zapewniam was ze takie sa zupelnie zbedne, chyba ze macie naprawde bardzo duze pomieszczenie, ze 40m albo lepiej to wtedy mozna by pomyslec o troche wiekszych :)

w muzyce wielokanalowej surroundy przeciez nie basuja, raczej daja lekkie pogłosy, czasem sie zdarzy ze mocniej zagraja ale to naprawde rzadkosc

Witam! Ja wybrałbym E30, juz nawet ze względów czysto estetycznych. E20 wyglądają, jak małe pierdziawki do komputera i zepsują Ci cały efekt! E30 to już solidna kolumna, mam je w pokoju 20m2 i wiszą na ścianie (zakupiłem specjalne metalowe podstawki przykręcane do ściany). Nie mam, żadnych problemów z basem. Pozdrawiam

no ja wiem ze czym drozsze i wieksze tym lepsze.tylko problem w tym ze to jest salonik w ktorym jest jeszcze naroznik kominek i stolik i na 25 m kw troszke sie moze zrobic ciasno. te e 10 bylyby trafnym wyborem bo rozwiazalyby problem z miejscem.ale gdyby te e 30 w surroundzie duzo lepiej zagraly to moze bym moja przekonał :)pozatym co to jest te back sorround ? czy to nie sa wejscia na kolejne dwa glosniki tylnie dla przyszlych formatow ? bo wiem ze mam takie wejscia w amplitunerze i w opcjach. tak sobie mysle ze wtedy moglbym dac na boki dwa e10 i na tyly dwa e10 a i tak miejsca bym nie stracil.

surround back - zgadza sie, to sa 2 tylne kolumny, w takim ustawieniu to jest pelny system 7.1 (2 kolumy masz jeszcze z boku), na razie problemem jest dostepnosc filmow wykorzystujacych taka liczbe kanalow (zdecydowana wiekszosc ma dzwiek 5.1) ale w najblizszym czasie to sie zmieni kiedy upowszechnia sie nowe formaty np blue ray...

ale jesli masz kase i miejsce to chyba mozna inwestowac juz teraz ;)

GT - u Ciebie e30 graja w systemie KD jako surroundy czy w stereo ?

u mnie jeszcze e30 nie graja wogóle :) mamnarazie denona ampli i dvd i jbl e 80 ale wiesz o co chodzi...... jak mam juz kuć sciany to moge odrazu pod tylnie :) no a co myslisz o porownaniu e 10 a e20 ?

U mnie E30 grają w systemie KD. Wybrałem je, gdyż:

a) mam sporo muzyki DTS 5.1, gdzie w tylnych kanałach znajduje się stosunkowo dużo informacji muzycznej,

w kinie to nie ma raczej takiego znaczena (starczą małe pierdziawki);

b) E30, to pełnowymiarowy monitor, a nie jak E20 - mini satelitka, z E30 można zawsze zrobić osobne dobre stereo;

c) Równiez posiadam E80, które z natury grają mocno i głosno, więc z e30 ładnie wypełniają pokój dzwiękiem.

d) kwestia estetyki na plus dla E30. Początkowo byłem nastawiony na E20, do momentu zobaczenia ich na żywo.

e) lepsze perspektywy, w przypadku ewentualnej wymiany lokum na większe.

Pozdrawiam

E20: wymiary (wys. x szer. x gł.) 275 x 153 x 206 mm

E30: wymiary (wys. x szer. x gł.) 381 x 225 x 318 mm

Jak widać E20 są wyjątkowo malutkie, ale plus, że mają chyba gotowe uchwyty do ściany.

E10 to bardziej służy jako pojedyńczy tylny satelita, za glowa słuchacza, ale gra raczej podobnie do e20. Między E20, a E30, jest ogromna różnica, gdyby miały grać w stereo, w KD te większe nie mają zbytnio jak się wykazać.

no wlasnie kolega szuka glosnikow efektowych do KD a nie do stereo, a w KD surroundy nie graja praktycznie wogole basem a na pewno nie niskim basem, w zwiazku z tym nie ma co sie ladowac w duze kolumny jesli efekty beda identyczne

ja tez mam w kinie jako surroundy, duze kolumny (podobne do e30) ktore poradza sobie i w stereo (kiedys przez krotki czas nawet musialy :)) i jeszcze nie ogladalem filmu w ktorym by one porzadnie "zagrzmialy" (a ogladalem juz sporo filmow...) i ich moc jest po prostu niewykorzystywana

swoja droga e20 roznia sie od e30 jedynie wielkoscia glosnika srednio-niskotonowego (13 cm vs 17 cm) i w KD zagraja po prostu identycznie, w odroznieniu od e10 obydwie kolumny to sa kolumny podstawkowe i nie mozna ich powiesic na scianie (chyba ze za pomoca specjalnych uchwytow)

dlatego trzeba wiedziec ze kupujac e10 mozna je powiesic na scianie i beda przylegaly do niej, a kupujac e20 lub e30 trzeba dokupic albo podstawki albo specjalne uchwyty do sciany z tym ze trzeba wczesniej je przykrecic/zalozyc do kolumny (a z tym moze byc troche roboty)

wg mnie e10 sa wystarczajace, ale jesli kolega b.g.mayday chce sie troche pobawic moze kupic e20 (beda z zapasem mocy), e30 to zdecydowanie przesada do takiego pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10757-100002724 1170305407_thumb.jpg

post-10757-100002725 1170305406_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziekuje panowie za wyczerpujący opis. wiec jednak zdecyduje sie na e10. ewentualnie pomysle nad 4 takimi glosnikami i moze zamontuje na zapas na przyszle formaty blue ray i ten drugi.co wy na to. mysle ze nie beda przeszkadzaly na scianie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.