Skocz do zawartości
IGNORED

Low Frequency Extension?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

graaf, 24 Lis 2006, 11:15

>chyba chodzi o punkt -10 dB

Czyli chodzi po prostu o pasmo przenoszenia podane nie dla -2dB, czy -3dB, tylko -10dB, tak?

Jaki jest sens podawania takiego parametru? Jest szansa, żeby to usłyszeć? Można równie dobrze podać np. 1Hz przy -1000dB. ;-)

Jak najbardziej jest sens. Krzywa charakterystyki częstotliwościowej jest korygowana pokojem, który podnieść może żadaną przez nas zakres basowy, pod warunkiem że ma cokolwiek do podnoszenia. Dzięki temu np. monitory w niewielkim pokoju mogą zagrać prawie pełnym pasmem. Jest to często podawane jako zaleta konstrukcji zamkniętych - krzywa ucieka w dół mniej stromo niż przy BR i choć -3dB osiągane jest wyżej, bas w pokoju jest nie dość że lepszej jakości, to jeszcze jest go obiektywnie więcej.

MariuszJ, 24 Lis 2006, 11:24

>Jak najbardziej jest sens.

Oki, zaczynam qmać. :)

A w jaki sposób mogę stwierdzić, co i jak podbije mój pokój (oczywiście pomijając odsłuch, bo wtedy wszystko usłyszę)?

No niestety - pomiarami. Ale stety, że w ogóle można je wykonać.

Ale jest jeszcze droga symulacyjna. Są do tego odpowiednie programy komputerowe np. Cary. Wyniki pracy takich programów (słabo przystosowywalne do konkretnej sytuacji masz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Re: Snajper, 24 Lis 2006, 11:18

>Czyli chodzi po prostu o pasmo przenoszenia podane nie dla -2dB, czy -3dB, tylko -10dB, tak?

tak

>Jaki jest sens podawania takiego parametru? Jest szansa, żeby to usłyszeć? Można równie dobrze podać

>np. 1Hz przy -1000dB. ;-)

sens jest duży, MariuszJ już to wyjaśnił, więc tylko doprecyzuję

przy 35 Hz może być (to zależy oczywiście od różnych czynników) 8-9 dB "room loading" (wg Stereophile) więc kolumna zamknięta, która ma deklarowane rozciągnięcie basu do 35 Hz - czyli -10 dB w warunkach pola otwartego - w pokoju będzie miała właśnie rozciągnięcie do 35 Hz aż miło :-)

także ma to jaknajbardziej duży sens

i generalnie trzeba pamiętać, że -10 dB to jest subiektywnie ok. dwa razy ciszej (prawo Webera-Fechnera) - także odpowiadając na pytanie czy jest szansa żeby to usłyszeć - każdy to usłyszy nawet bez "room loading" :-)

przecież nie raz słyszymy, że sprzęt ma rozciągnięcie, ale nie ma odpowiedniego natężenia na basie

słychać, że te częstotliwości odtwarza, ale za lekko

to jest właśnie taki przypadek

pozdrawiam!

graaf

Re: Snajper, 24 Lis 2006, 11:26

>A w jaki sposób mogę stwierdzić, co i jak podbije mój pokój (oczywiście pomijając odsłuch, bo wtedy

>wszystko usłyszę)?

podbicia są typowe i zawierają się w pewnych marginesach bo nasze pokoje są jednak podobne - prostopadłościenne "pudełka" o typowych kubaturach mieszkalnych

fale stojące to osobny problem i one bardzo zależą od konkretnych wymiarów i proporcji

wiele zależy od pozycjonowania - dlatego konstrukcje zamknięte warto stawiać przy ścianie a niekiedy nawet w rogu pokoju ale typowe "room gain" wg Stereophila przy optymalnym pozycjonowaniu to ok 6dB dla 50 Hz i 9 dB dla 30 Hz (o ile dobrze pamiętam, artykuł zatytułowany bodajże "basso profundo", jest w sieci)

ja bym powiedział, że nawet więcej

nie jestem pewien co rozumieli przez "optymalne pozycjonowanie"

Producenci subwooferów (m.in. Rel) nie podają wcale pasma przenoszenia w wolnej przestrzeni, bo jest to właściwie pozbawione sensu. Podają tajemniczą częstotliwość "including standard room response" :)

Obejrzyj wykresy w moim wpisie na końcu wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to te same kolumny, w pokojach o podobnej kubaturze ale innych proporcjach i inaczej rozstawione.

Jak czytasz: świetny bas, to oprócz pytania "z czego" musisz sobie zadać pytanie "gdzie".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Re: MariuszJ, 24 Lis 2006, 11:47

>Producenci subwooferów (m.in. Rel) nie podają wcale pasma przenoszenia w wolnej przestrzeni, bo

>jest to właściwie pozbawione sensu. Podają tajemniczą częstotliwość "including standard room

>response" :)

co potwierdza moje przekonanie, że jest jakiś "standard room response" :-)

MariuszJ, 24 Lis 2006, 11:56

> Jak czytasz: świetny bas, to oprócz pytania "z czego" musisz sobie zadać pytanie "gdzie".

No, tak. Z tego sobie zdaję sprawę.

Czyli ja to wszystko zrozumiałem tak, że te moje hipotetyczne kolumienki mają szansę obdarzyć słuchacza basem niższym, niż określony we Frequency Response. A to czy i w jakim stopniu uda się zbliżyć do Low Frequency Extension zależy już bardziej od pomieszczenia, niż od samych kolumn.

Ależ jestem teraz mądry! :)

Jeszcze raz dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.