Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

-> Snape

Dzięki Snape, widziałem to już dawno. Przekombinowana konstrukcja, za bardzo rozbudowane filtry zabijają życie w B200, a małe Qts basowego głośnika ogranicza ilość basu OB.

A wiesz graaf, ze ostatnio nachodza mnie identyczne spostrzeżenia...

Jest kilka osób, ktore faktycznie coś tworzą, np arturp w tym wątku.

Większosć niestety coś tam pomarudzi, ponarzeka, potem gdzieś napisze, ze ma już hi-end. Po tygodniu, ze tamto było pikuś i teraz to dooopiero...

Oczywiscie gdyby ktoś taki sam wpadł na pomysł jak Twój uznałby go za przynajmneij oryginalny, jezeli nie genialny:)

Musisz się pogodzić, ze wiekszosć "pomysłów znikąd" jest traktowana tutaj bardzo ostrożnie bym powiedział;)

Taki prosty przykład senicza. Przyznam, ze trochę go podpuszczałem i nie do końca wierzyłem(tylko mu tego nie powtarzajcie;)) w jego pomysły.

Jeden odsłuch i mnie przekonał.

Może graafie pora na demonstrację swoich dokonań?

To przekonuje najlepiej.

Pozdrawiam

-> lancaster

Na naszym forum znajduje się dużo osób o konserwatywnym podejściu do tematu audio. Graaf IMHO podjął batalię aby tych ludzi przekonać, że nie trzeba wydawać XXkzł na Krelle, Sonus Fabery itd. aby uzyskać dobry dzwięk. Można poprostu zmienić podejście (patrz kilkuwatowe wzmaki, OpenBaffle, szerokopasmowce ), ale da się to zrobić będąć otwartym i poszukując wciąż czegoś nowego. Niestety dużo osób to tzw. "twardogłowi" i nie są gotowi na rewolucję.

Tylko szkopuł tkwi w tym ,że jak się już próbuje coś komuś udowodnić to trzeba to czymś poprzeć.

Wywody teoretyczne to mało i to że ktoś tam gdzieś w sieci publikuje ,że stworzył jakies cudo i jemu zagrało to wcale nie znaczy iż wszystkim zagra.

Teoria teorią, ale nic nie zastąpi praktyki , zwłaszcza w temacie szeroko rozumianego audio.

-> marko3T

Praktyków alternatywnego podejścia do audio (OB, fullrange, D klasowe wzmaki) na forum jest sporo i publikowanych zdjęć, opiń też jest dużo.

Myśle, że gdyby graaf pokazał trochę zdjęć zrealizowanych pomysłów, to ludzie zaczeliby go traktować poważniej.

Więc właśnie o to mi chodzi pokaż-daj posłuchać-ocenimy , czy bilan zysków i strat wychodzi faktycznie na plus.

Jakoś nie kojarze forumowiczów , którzy budowali udane OB możesz podać przykłady.

-> marko3T

Jeżeli pod pojęciem "udane", rozumiesz zadowolenie konstruktora ze swojej konstrukcji (oczywiście nie pełne zadowolenie, bo takiego "nie ma") to myślę, że takie OB zbudowali m.in.:

- magazynier

- Matthew

- rogus

- buble_corp (ja)

Są wpisy na ten temat na forum.

Tak więc gratuluje zadowolenia(szczerze).

Jednak nie zauważyłem jakiejś nachalnej propagandy w waszym wydaniu jakoby było to jedyne słuszne rozwiązanie godne prawdziwego audiofila myślę ,że to dobrze.

Pzdr.

Ja również mam na sumieniu dipole. Są wzorowane na Orionach Linkwitza, bas 2xSLS12, środek aluminiowy Seas, gwizdek 27TDFC. Ponieważ prace ciągle trwają (i potrwają uuuu.... - pracuję tylko w co drugi weekend) więc nie chwaliłem się. Jeśli są jednak chętni, to postaram się nie zapomnieć, w ten weekend obstrykać co mam i podzielić się zdjęciami jak i pewnymi wnioskami z testów. Tak na krótko - jakość basu z dipola nieporównywalna z niczym...

ilość też nie ;).

Planowane zakończenie konstrukcji - wakacje. Planuję wówczas zrobić jakiś wątek o tym "dziele".

pozdr,

L.

Wole zostac "twardoglowym" niz swoje racje w rozmowie podpierac argumentami typu

...masz jakiś nagły problem z głową Snape?

...ewidentnie masz jakiś nagły problem z osobowością

...dłubią w gównie"

...rzygać się chce

Owa "rewolucja" nie kazdemu jest potrzebna . Kilkuwatowe wzmaki?- jak najbardziej ! W koncu to do nich mialy powstac wymienione w tytule watku kolumny . Mialem tylko nadzieje ze choc raz uda sie zrobic cos konstruktywnego ,

cos za czym pojda KONKRETY w postaci np planow budowy takiej kolumny Wydawalo mi sie ze idea watku bylo opracowanie kolumn o okreslonym przeznaczeniu , o w miare okreslonych parametrach i w okreslonym budzecie

Przypomne fragment wpisu zalozyciela watku :

"Nie chce aby stał się to wątek teoretyczny ( ja wątek o bezkompromisowych kolumnach ) tylko aby wynik naszych rozważań był materialny . "

Nie sadze aby wpisy kol. Graafa przyblizyly nas choc o krok do realizacji

Za to pojawiaja sie inwektywy , wycieczki osobiste i coraz wieksze rozmydlenie watku

Ja rozumiem fascynacje kol.Graafa wieloma ciekawostkami - ba! nawet ja szanuje - ale czy to powod aby rzucac inwektywami ? Czy to powod aby "zajechac" kolejny watek?

Aha , polecam lekture :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Snape

Ukryta Zawartość

-> Snape

zgadzam się, żę wpisy graafa mają, delikatnie ujmując, niezbyt trafną formę :) a argumenty których często używa nie są najwyższych lotów. Nie rozumiem też jego "krucjaty" i prób nawrócenia ludzi na nową drogę. IMHO to nie jest religia, nie wszyscy muszą być oświeceni :). A te określenie "twardogłowi" to faktycznie trochę może za mało adekwatne i jeżeli ktoś się czuje urażony to przepraszam. Ja osobiście aktualnie jestem przekonany, że OB to jedyny właściwy kierunek, oczywiśćie nie musi być FullRange i nie muszę nikogo do tego przekonywać. Wystarczy mi, że sam się do tego przekonałem, zresztą poto robimy i kompletujemy ten sprzęt aby słuchać muzyki z zadowoleniem a forum ma nam w tym tylko pomóc.

Zaraz wpadnie tutaj autor wątku i po ustawia wszystkich po kątach , bo się mu wątek robi teoretyczny:-)

Podobno mój o bezkompromisowych ma forme teoretyczną , ale od czegoś się zaczyna.

Myśle że ten wątek też idzie tym tropem.

Pzdr.

marko3T, 6 Gru 2006, 13:46

Wybacz jezeli cię uraziłem tym wpisem o teoretycznym wątku . Sorka - nie maiłem złych intencji . Masz racje ,że wiele spraw tu to gadannie ale faltycznie zakłądam ,że coś z tego wyjdzie , zwłaszcza ,że ma taka potrzebe bo mój wznmacniacz na 300B nie gra tak jak chciałbym . Problemem sa moje kolumny , które z tranzystorem sa fajne ale lampki ich nie ciągną .

Na dodatek doceniam wasza walkę o bezkompromisowe tylko nie wiem gdzie jest granica bezkompromisowości... no bo przeciez to zawsze będzie tylko elektronika i drgające membrany , wstęgi , folie itd

ale jak kupie magnezowe seasy na średnicę to dołącze do tamtego watku bo cos juz mam zrobione w tym kierunku ;p

...there is no spoon...

arturp coś Ty ja się nie obrażam wiesz jak to z tymi wpisami jest nie zawsze oddają myśli i reakcje. Ja to tak pisałem na luzie zero negatywnych emocji. O co miałbym mieć jakieś pretensje wszystko jest w pożądku:-)

Mój wątek ma być składnica pomysłów i jest , ja już zmieniłem założenia co do mojej "naj" kolumny własnie pod wpływem wątku bez..kol..diy. Twój niech zmierza do konkretnej konstrukcji życzę z pełną szczerością.

Pzdr. m3T

Fostexy dojechały . Pierwsze wrazenie to ,,uczucie taniości ". Rany ,jakie to wszystko tandetne... Tonsil robi lepiej ! Jakośc Tesli . No ale to tylko pierwsze wrażenie , bliższe ogledziny wykazuja ,że to ciekawy produkt .

Memebrana jest bardzo sztywna i cienka , dyfuzor solidny ( nie gnie sie tak jak w ARZ6608 ), zawieszenie to materiał tekstylny nasączony czyms na kształt Damaru (!) a nie pianka jak myslałem . Magnes około 9 cm ale membrana ma 11,5 cm więc nie jest źle . Kosz tandetny , cienka blacha i ramiona kosza nawet nie giete w celu usztywnienia , zaczepy do kabli jak w Tesli . Ciekawostka - w środku nakładki przeciwpyłowej jest otwór ale dopiero z bardzo bliska widac ,ze jest zakryty siateczką i mikroskopijnej plecionce , zabezpieczającej przed dostaniem się zanieczyszczeń pod cewkę przez ten otwór . Przez otwór widac tez ,że odstęp między cewka a wewnetrznym trzpieniem magnesu jest ,mniejszy niz 0,5mm . Niezła precyzja .

Ukryta Zawartość

post-3970-100001999 1170306418_thumb.JPG

post-3970-100002000 1170306417_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp

Ponieważ masz duże doświadczenie praktyczne, chciałem się Ciebie zapytać jak odbierasz różnice miedzy kondesatorami wpinanymi na bas-sredni oczywiście równolegle jako drugi rząd czy masz jakies wyrażne wnioski bo co do kondziow na wysokich szeregowo to oczywista sprawa

pozdro

yolaos, 7 Gru 2006, 19:41

Wyznaje teorię ,że elementy równoległe moga byc przeciętnej jakości . Mnie wystarcza jesli to jest MKP . Może być manta , jantzen, rosyjskie olejowe itp taniocha.

Nie słyszę róznicy między równolegle ustawionym SCR MKP a Manta MKP. I nie zdziwiłbym się gdybym nie usłyszał między MKP a MKT .

...there is no spoon...

Wczoraj wieczorem ,,prąd był dobry" więc postanowiłem włozyć Fostexy w skrzynki po Monacorach SPH 165 KEP, wytłumić maksymalnie i posłuchac płyty Collinsa ,,Face Value" , którą Mikołaj dał szanowniej małżonce . Rozgrzewka około 2 godzin a potem zasiadamy ,, Play "- ,,In the air tonight" i słuchamy ... dźwięku z pudełka po butach . Czy ta płyta jest tak nagrana ? Żałuję ,że to był mikołjkowy prezent . Żonka wyszła z pokoju po kilku minutach dając mi wyrażna informacje o jej ocenie brzmienia.

Co słychać ?

- dźwiek mały i skompresowany , brak rozmachu

- barwy suche i płaskie

- brak góry , matowa i jednostajna

- brak basu i najniższej średnicy

- odsłuchy tylko on axis , wąskie pole odsłuchów ze wzgledu na kierunkowość dyfuzora

- średnica agresywna

Ale jest też dużo pozytywów :

- dobra detalicznośc choc spodziewałem się większej

- dobra spójność ale nie lepsza niz dobrych dwudroznych

- ciekawa przestrzeń - ostrzejsza lokalizacja niz z dwudroznych ale troche ,, na twarz"

- bardzo dobra plastycznosc i namacalnośc dźwieku -tu dwudrozne sa daleko w tyle

- bardzo dobrze oddawane transjenty i dynamika na średnicy - szarpnięcia strun gitary sa żywsze niz w naturze ;p

No cóz . Skrzynia testowa , kable wewnetrzne marne ale czy zmiana na obudowe docelową i załozenie pożądnego okablowania wewnetrznego cos zmieni ? Cos tak , ale nie dramatycznie . Czy warto walczyć ? Nie wiem ... pożyjemy , pomierzymy . Może ten głośnik jednak wymaga filtra .

Niedługo pomiary .

PS

Podłączyłem kolumny na Revelatorach i nareszcie nie żałuję ,że Mikołaj dał żonie te płytę ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Mam płytę Colinsa History Of Rock też kawałkiem ,,In the air tonight" i jest on nagrany fatalnie jak i kilka innych. Strasznie płasko zupełnie bez dynamiki. Lepiej sprawdź na czymś innym. Moje klony Mite też grały bez dużego polotu aż do czasu kiedy żona została w domu ze zwichniętą nogą i płytą ze starymi kawałkami Glori Estefan. Kubańskie rytmy zdziałały cud :)

Bacek, 8 Gru 2006, 09:52

Fakt , płyta jest nieciekawie nagrana. Np ,,I missed again " brzmi tak jakby Collins był zamkniety w metalowej puszce .

Ale ja tu mówie o innym/ wyższym poziomie agresji w dźwieku z Fostexów. Na Scan Speakach ta płyta brzmi znośnie . Czego tu oczekiwać ? Przecież ta muzyka była nagrana dokładnie 25 lat temu !

Inna sprawa ,że przeżywam nawrót uwielbienia do Scana 18W8531. Brak mu troche detaliczności , gładkości i pieknej barwy twardomembranowców ale ma cechy jakich jeszcze nie spotkałem u żadnego 18 cm głosnika.

Ma świetny bas . Potęge, mase, czytelność i ciepło w niższej średnicy przez co dźwięk nigdy nie jest osuszony i dynamika jest zaskakująca. Jest to jeden z tych głośników z których instrumenty maja prawidłową wielkość . Gitary akustyczne maja pudło a nie tylko struny a kobiece wokale ciepło . Pod tym względem Fostex wypada bardzo słabo.

...there is no spoon...

->yalos 7 Gru 2006, 19:41

Robiłem takie eksperymenty z elementami w połączeniu ze skanami 9700,9900 i 8545, myślałem, że Jantzeny są ok ale po wymianie Jantzena na zwykłego M-Cap Mundorfa na dole z 8545 różnica jest duża na plus w górze pasma jest to samo, różnice w dźwięku przekładają się na różnice w pomiarach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.