Skocz do zawartości
IGNORED

NONOS DAC TDA1543 - uwagi

witek0987

Rekomendowane odpowiedzi

Witem

Ostatnio zbudowalem DAC'a na tda1543 8x wedlug projektu www.dddac.de z malymi zmianami - zamiast CS... uzylem DIR1701 i bez generatora. Mam kilka uwag:

1. Na wyjsciu Rload i Lload zastosowalem (na razie) potencjometry 500R. Dzieki temu moglem ustawic jak najmniejszy poziom szumow na wyjsciu (a i tak mam wrazenie ze 8x szumi mocniej niz 4x). Czy to jest normalne?

2. Sygnal 1kHz 0 dB z plyty testowej gra inaczej niz z odtwarzacza cd (przetwornik Burr-Brown PCM1791). Jest bardziej piszczacy (trudno to opisac latwiej uslyszec). Nie posiadam oscyloskopu wiec trudno mi znalezc w czym rzecz. Czy poziom sygnalu dochodzacy do TDA1543 jest za wysoki?

3. Zasilanie to 5V (zwiekszanie napiecia nie przynosi poprawy - patrz punkt 2).

4. Ze wzgledu na szumy (o ktorych pisze w punkcie 1), na wyjsciu otrzymuje niski poziom sygnalu (w stosunku do CD (PCM1791), roznica jest slyszalna.

Z gory dziekuje za sugestie ktore pomoga mi rozwiazac powyzsze problemy.

Na koniec moje pierwsze wrazenia: pomimo tych uwag warto zbudowac taki DAC. Dzwiek jest przyjemny dla ucha.

https://www.audiostereo.pl/topic/29816-nonos-dac-tda1543-uwagi/

Witam

Nie mam doswiadczenia z nos-em ale wydaje mi się że źródłem szumów jest ten nieszczęsny potencjometr.

Ustaw poprawną wartość wylutuj go nastepnie zmierz i wstaw w jego miejsce rezystor lub rezystory o identycznej wartości.

Podrawiam Romek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.