Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelek masy gramofonu - dziwne objawy

marius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zaczalem miec watpliwosci, co do prawidlowosci wymiany kabla sygnalowego (IC) w moim gramofnie cec bd-5200, chyba ze to jest normalny objaw. Sprawa ma sie tak: wymienilem oryginalny kabelek DIN na kabel chinch (1 zyla w ekranie na kanal) podlaczajac odpowiednio + jednego kanalu na bolec, - kanalu na mase wtyku, masa ramienia i chassis tak jak bylo oryginalnie (nie laczona z chinczami, odseparowana) w jednym punkcie polaczona i oddzielny kabelek do masy preampa (preamp to bugle/phono CS z akumulatorami). Po podlaczeniu preampa z gramofonem (a kabelek masowy z gramofonu do masy preampa) i wzmacniaczem zauwazylem, ze zmieniajace sie polozenie tego kabelka masowego wzgledem gramofonu/kabli IC powoduje zmiane natezenia brumienia w glosnikach (mozna znalezc takie polozenie w ktorym praktycznie brumienia nie ma nawet przy galce glosnosci wzm. na max). Czy to jest normalne, czy tez mam jakas petle masy (tylko gdzie?), jesli wypne kabelek masowy to brumienie jest b. duze, czyli tak jakby spelnial on swoja role. Pytanie tylko dlaczego jego polozenie wplywa na poziom brumienia? Jak jest w waszych systemach?

https://www.audiostereo.pl/topic/29966-kabelek-masy-gramofonu-dziwne-objawy/

Po prostu bugle nie jest umasiony.Poprowadż mase z buggla do masy wzmacniacza. W obecnej styuacji masz

"antenę " zbierającą sieciowe śmiecie,No i odsun od sieciowego , aby uniknąc indukcji.

Z tym połączeniem masy pre-ampa-phono z masą wzmacniacza (zintegrowanego) to różnie może być.

U mnie po takim połączeniu dopiero się pojawia brumienie, którego nie ma bez tego połączenia.

Na stałe mam połączoną kabelkiem tylko masę gramofonu z masą pre-ampa.

Janusz z Torunia

Ja bym obstawiał masy w gramofonie

Miałem kidyś to samo w bernardzie przerobiłem DIN na RCA i osobną masę obudowa+ ramie i był brum,

Jak połączyłem w gramofonie tak jak było (wszystko (rca, masę obudowy, ramienia itp) była cisza nawet bez dodatkowego kabelka

Ja w ostatnich dniach walczyłem z podobnym zjawiskiem (co za zbieg okoliczności ;)

W moim przypadku podmieniałem gramofonowe IC z takiego co jest prowadzone 1 żyłą na kanał na taki co ma dwie żyły na kanał + ekran (jako że po ekranie nie powinno puszczać się sygnału). Postaram się w miarę dokładnie i jasno opisać schemat połączeń, bo wydawałoby się że wszystko powinno być OK, a jednak nie było.

1) Wyjścia z wkładki idą bezpośrednio na żyły w IC, nie są połączone z żadną masą w gramofonie.

2) Ekran IC nie jest połączony z żadną z żył. Jest wyprowadzony na zewnątrz przewodu w postaci cienkiej izolowanej linki, *tylko* od strony pre (wbudowanego w integrę), który ma specjalny wkręt.

3) W gramofonie uziemienie ramienia jest wyprowadzone na specjalnie to tego celu zrobiony wkręt na obudowie, w samym gramofonie nie jest połączone z niczym.

4) Wkręt w gramofonie jest połączony osobną linką z wkrętem masy pre.

Teoretycznie wszystko powinno śmigać. A jednak było typowe sieciowe brumienie, zmieniające się wraz z położeniem IC. Metodą prób i błędów doszedłem, że jeśli podłączyć do uziemienia ramienia (punkt 3.) masę układów elektronicznych znajdujących się w gramofonie (napęd talerza oraz ramienia), brum znika praktycznie absolutnie (zauważmy że dochodzi wtedy de facto do połączenia masy gramofonu oraz pre). Zmierzyłem miernikiem, i między masami pre (z wkrętu) oraz gramofonu (rozłączonymi oczywiście) nie ma różnicy DC, ale miernik wskazał... 30V AC. Tego to ja już totalnie nie rozumiem. Czy ktoś z szanownych kolegów oświeci mnie skąd to AC się bierze?

Acha, zauważyłem jeszcze, że w stanie "brumiącym" układ jest wrażliwy na wszelkie zakłócenia pojawiające się na obudowie gramofonu (przy dotykaniu słychać "pukanie"), która jednak, zaznaczam, nie jest połączona z uziemieniem ramienia.

Pozdrawiam

Niestety polaczenie preampa phono CS (w obudowie metalowej, w jednym punkcie masa plytki podlaczona do obudowy - zgodnie z zaleceniami konstruktora preampa) z masa wzmacniacza nic nie dalo, nie ma roznicy. Wzmacniacz mam podpiety do instalacji trojprzewodowej TN-S (z odzielnym PE)

> amazarak, 4 Gru 2006, 23:26

U mnie w tym CEC tak jest wlasnie. Masy ramienia, plyty i obudowy silnika nawet sa w ukladzie gwiazdy podlaczone w 1 punkcie z masa ramienia i dalej przewodem do preampa i efekty sa jak napisalem, zauwazylem tez ze zblizenie tego kabelka od masy w poblize kabla zasilajacego gramofon zwieksza brumienie. Generalnie nie jest zle bo mozna znalezc takie ulozenie ze brum jest praktycznie prawie nie slyszalny w max poloz. glosnosci wzm. Ponadto zapytam jeszcze posiadaczy preampa phono CS, czy normalne jest ze szum (nie przydzwiek) przy polozeniu tak na 1/2 glosnosci wzm. jest dosc wyraznie slyszalny z glosnikow (oczywiscie przy wylaczonym gramofonie - szum plyty maskuje jak sie slucha)- spodziewalem sie ze przy zasilaniu z akumulatorow jego poziom bedzie troche nizszy, chociaz ze wzgledu na duze wzm. preampa i czulosc na wejsciu zawsze bedzie to silniej niz na wejsciu CD. Jak jest u was? Czekam rownniez na jakies pomysly w temacie tego nieszczesnego kableka masy i walki z brumem w naszych systemach.

Dziekuje wszystkim za cenne rady i nawiazanie dyskusji.

marius> Czy ty masz wyjście z gramofonu w postaci dwóch osobnych i oddalonych od siebie kabli cinch ? Jeżeli tak to "połącz" te kable łapiąc je razem w paru punktach np. za pomoca taśmy izolacyjnej. Ja miałem coś takiego co wskazywałoby na indukcyjną naturę "wchodzenia" zakłóceń. Nie na darmo NAIM ma wyjście DIN w swoich gramofonach. Nie wiem dlaczego świat poszedł w kierunku cinchy. Z elektrycznego punktu widzenia najlepsze są złącza DIN, zaraz potem XLR a cinch na końcu

>JacekPlacek,

Dziekuje za wskazowke, rzeczywiscie mam kable w postaci osobnych kabli chinch na kanal i sa w pewnej odleglosci od siebie, sprobuje je spiac razem i zobaczymy co bedzie.

pozdr.

Jest troche lepiej po spieciu kabli w calosc (ale doprawdy minimalnie lepiej - moze to po prostu wynikac z innego ulozenia sie chinch i kabla masy), ale problem nadal nie jest do konca rozwiazany - chyba zrodlo lezy gdzie indziej. Bede eksperymentowal dalej i moze ktos wpadnie jeszcze na jakis pomysl.

Marius>Szoda ,że nie pomogło. Inna sprawa, że ja nie stosuję wynalazków typu jakiś osobny kabel masy. "Zaszalałem" i dałem na "tyłku" gramofonu gniazdo XLR ( mogłoby być DIN ale są brzydkie :) ) i zrobiłem sobie dedykowany kabelek. Kanał lewy jeden pin, kanał prawy drugi pin, połączone masy obu kanałów wkładki do trzeciego pinu. Pin obudowy złącza XLR połączyłem z ekranem kabelka w ramieniu gramofonu ( w moim przypadku nie ma ekranu na kabelku tylko metalowe ramię stanowi ekran). I to by było tyle jeżeli chodzi o gniazdo w gramofonie. Do wtyczki XLR wepchnąłem dwa kabelki cinch podwójne no i połączyłem gorące żyły odpowiednio z pinami kanału prawego i lewego,

piny zimne razem i z pinem wspólnym no a ekrany też razem i z pinem połączonym z obudową. A od strony preampa wiadomo wtyczki cinch i tu już nie ma co opisywać. Całe to połączenie jest jak Pan Bóg przykazał i nie ma problemów.

Pozdr.

Jacek

Myslalem ze jest to tylko moj problem.

Otoz pare dni temu wymienilem kabelki w moim "Raga P2", wedlug instrukcji na zlaczonej stronie -http://www.vinylsa.co.za/pdf/Hot-Rod%20your%20Rega.pdf

Podlaczylem mase z adapteru i z phono preamp (Seduction by Bottlehead) do ampa (Jolida 707).

Wszystko gra bardzo ladnie na dosyc niskim poziomie dzwieku. Jak tylko troszke podkrece (+/- 9 godz)

mam mocne statyczne buczenie. Zwieksza sie ono z poziomem glosnosci. Polozenie ramienia nie ma zadnego

wplywu na buczenie, jak rowniez praca napedu adapteru (po wylaczeniu silnika bez zmian).

Moze macie Panowie jakis pomysl co powinienem zmienic?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.