Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony do 10kzł

poirot

Rekomendowane odpowiedzi

>Leszek,

>Profil

>W sensie brzmieniowym nie wiem, nie słuchałem jeszcze modyfikowanej regi RB250 czy 300 przez OL czy Michela, >więc trudno mi coś powiedzieć. Opierając się na opiniach innych modyfikacje dają jednak wymierne efekty :-))

>Nie ma jak porównać takich ramion.

Dokonalem takiego porownania, w tej chwili posiadam

Regę rb300 i Tecnoarm Michella, ktore jest zrobione

na bazie rb250. Kupilem je chcac sie przekonac

czy warto upgrejdowac rb300. Wniosek:

RB300 wyladuje pewnie na eBayu, bo w Polsce

malo kto jest sklonny zaplacic za ramie 600zl .

Bardzo dokladnie przestudiowalem strony z tweakami regi, i postanowilem zaufac

chlopakom z Michella, w wyniku moich doswiadczen z ich gramofonami.

Dlaczego?

Posluze sie oryg. technicznym opisem i komentarzem (po moich doswiadczeniach),

gdyz nie lubie audiofilskiej paplaniny o brzmieniu:

The TecnoArm(a) is a fundamental mechanical rebuild of the well-known RB250 tonearm,

to which is added monolithic wiring of the highest quality.

The arm tube is bead-blasted and perforated, which disperses structural resonances and yields a lower effective mass.

The arm wand is internally damped to reduce resonance further (nie ma porownania z tym samym w RB300),

and the headshell is machined flat (nie slyszalem by ktos poza nimi to wykonal, zwlaszcza ze latwo uszkodzic ramie)

to allow true azimuth relative to the bearing craddle.

After modification the bearings are re-adjusted for highest possible performance, according to original Rega procedures.

(to jest bardzo wazne, inne firmy wykonuja to w standardzie np. audioorigami)

* One-piece perforated arm casting with internal foam damping

(w porowananiu do mojej starej regi ramie nie dzwoni, jest bardzo stabilne w pracy

moze to powoduje, ze Denon103 brzmi duzo precyzyjniej, lepiej definiuje plany i instrumenty)

* Proprietary silver litz cable in a continuous run from cartridge to amplifier

* PTFE dielectric, metal braided shielding, separate ground wire

* Silver-plated cartridge clips and phono plugs

(bezdyskusyjny skok jakosci)

* Two counterweights, matching cartridges of 4-7g and 7-13g

(nie ma wkladki, ktorej nie "rozjedzie" to ramie:)

* Vertical tracking force adjuster in steps of 0.1g

(ustawienie ramienia z igla unoszaca sie 1mm nad plyta powoduje rozpoczecie

regulacji sily nacisku. Nastepnie przekrecenie sruby o kazdy stopien powoduje

wzrost/obnizenie sily o 0,1g. Dla 103-ki ustawilem nizszy nacisk niz zalecany (2,5g)

bez uzycia wagi. Po prostu waga jest niepotrzebna. Na ucho dokonalem korekcji (0,2g w dół).

Kolega sprawdzil to swoja waga:) Byl w niemalym szoku wywolanym precyzyjnym wskazaniem.

Esencjonalną sprawa, odrozniajaca dzialanie tego malego dziela sztuki od innych przeciwwag,

w tym zdaje sie OL jest:

"The center of mass is at the stylus level, thereby increasing tracking and reducing record wear."

Jal zwykle... diabel tkwi w szczegolach.

Uwazam, ze to jest podstawowy upgrade dla regi RB250 (brak pokretla s. nacisku), natomiast

przy RB300 procedura jest troche inna, i trzeba uwazac by nie uszkodzic ramienia.

(Znalazlem kiedys strone z opisem tego eksperymentu.)

i dalej...

* Vertical tracking angle adjuster

(wartosciowy upgrade, ale mozna sobie poradzic zastepujac go podkladkami)

* Finger locknut for easy arm removal or VTA adjustment

(niezbedny przy powyzszym VTAA)

* One year warranty

(:))

Reasumujac: zdolny tweaker jest w stanie wyciagnac wiele z tego ramienia,

nawet przy skromnym nakladzie finansowym,

ale IMHO nie jest w stanie uzyskac poziomu prezentacji serwowanej przez ramie Michella.

Nie chce powiedziec, ze inne ramiona sa "be", z opinii znajomego

z UK wiem, ze skok jakosciowy uzyskal zastepujac Tecnoarm SMEV.

Mysle, ze duzy potencjal tkwi w starszych modelach typu Hadcock, Micro seiki,

fidelity research z tym, ze zamierzam to sprawdzic osobiscie.

Staram sie nie porównywać ramion "korespondencyjnie" ani bawić w Dyzia Marzyciela.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13865-100009825 1170309650_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno mała tajemnica okablowania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->tungsol,

Dzięki za opis, który jest 1:0 dla ramion firmowych.

Jednak jeśli nie chcesz być Dyziem Marzycielem porównaj jeszcze swoje ramię z ramieniem olejowym Jelco ;-)

Ja nie posiadam żadnego z nich, dlatego męczę temat korespondencyjnie :-)

Pozdrawiam,

->tungsol

A czy przypadkiem nie orientujesz się jaka jest cena takiej modyfikacji w J.A. Michell Engineering? Wiem, że poszczególne elementu do tuningu są sprzedawane na ebay-u ale interesuje mnie upgreade firmowy.

>Profil

Nie chce byc Dyziem, ale wzdycham do kilku szpilkodrapów;)

piszac Dyziach marzycielach mam na mysli kogos

kto pisze o rzeczach ktorych nie zweryfikowal;)

Wracajac do ramion.

Sens ma wlasciwie porownanie kompletnych systemow.

Sam wiesz jak wiele czynnikow wplywa na finalny efekt,

nie wykluczam, ze tanie ramie z tania wkladka rozwali

w tescie tzw. "fullwypasa". Przypadek denona103-ki

jest znamienny w tej branzy.

W praktyce warto przesledzic co siedzi w systemach doswiadczonych "vinyl addicted"

na zachodzie (duzo tego na sieci). Po co odkrywac Amerykę skoro

inni (bardziej rozrzutni;) i doswiadczeni to sprawdzili.

Wazna jest tez kwestia przyszlego serwisu sprzetu

(serwis Michella cieszy sie uznaniem, i szybką reakcją

co dla mnie tez mialo znaczenie przy wyborze TT)

Bierz pod uwage cene i szanse odsprzedazy

przy kolejnym upgrejdzie.

Nie wiem czy michell robi indywidualny upgrade,

mozesz sprobowac precyzujac co chcesz dostac:)

Zorientuj sie takze w przypadku Audioorigami, Expressimo, Incognito, Origin Live.

Kiedys pisalem do jednej z wymienionych firm i zaproponowano mi

upgrade nowej rb250 za ok. 350 GBP.

Nie pamietam juz która dokladnie, gdyz skalkulowalem,

ze lepiej kupic Michella z drugiej reki... w koncu mam nowego.

Nie wypowiem sie na temat Jelco, bo nie znam, a jestem daleki

od porownan na podstawie budowy opisanej w internecie.

Opieka dystrybutora i jego wybór jest b. wazny.

Mysle, ze nie jest to kwestią wylacznie ekonomiczną

"co sprzedają z czym".

Prezentacja RCM na AS'06 to byla klasa sama dla siebie,

wiec mozna im zaufac, jesli oczywiscie lubimy takie brzmienie.

Ja poszedlem inna droga, ale ryzykowną i sam zaliczylem

rozne wtopy. Z reszta,

Jozwa Maryn napisal w innym poscie:

>Polecam w ostatnim bodajże Hi-Fi World krótki artykuł Davida Price o jego wtopach w second-handzie. Figurują tak >japońskie dd, jak najbardziej. Price się zna, bowiem testuje w HFW sprzęt vintage i jest osobiście zwolennikiem >ciężkich japończyków. Mimo to używa zwykle Michella Orbe.

pozdrawiam

W najbliższy wekeend lub następny będę miał możliwoś posłuchać jak gra Sovereign Origin Live, więc może coś popiszę :-) Budowa TT a także sama marka urządzenia zapowiada, że może być ciekawie.

Ukryta Zawartość

post-3472-100009751 1170309763_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Dobrze piszą o tych gramofonach, raomiona zaś to najdalej posunięta modyfikacja koncepcji Regi na całym bożym świecie. Swoją drogą, na zdjęciu do najwyższego modelu gramofonu dali ramię ze środka katalogu. Kto to dystrybuuje, jakiś dyskretny jest, nic nie słychać?

>gracz Z tego co doczytalem to:

"TecnoArm(a) has a continuous run of Deskadel silver wire in teflon tubing from silver-plated cartridge tags to silver-plated RCA plugs."

Pojawia sie pytanie kto kogo zaopatruje w te wtyki.

Wczoraj udało mi się wreszcie posłuchać Sovereign OL i nie wiem co mam Wam napisać :-) Brzmieniowo świetny, wyrafinowany dźwięk, wygląd gramofonu z bliska już mniej mi się podobał ale najważniejsza rzecz to ramię. Mimo, że ze środka oferty to moim zdaniem wystarczająco dobre aby siedziało w tym gramofonie.

A ja po odsłuchu Sovereign OL zdecydowałem, że natychmiast zmieniam ramię Regi, szkoda czasu na pitolenie.

To tak jak kiedyś zdecydowałem po odsłuchu WB u Papamka, że trzeba kupić patefon, bo w moim odczuciu przegonił droższą od siebie cyfrę, pokazując kto tu rządzi :-) Co innego o tym czytać a co innego przekonać się nausznie.

Założyłem nawet osobny wątek ale po ochłonięciu stwierdzam bezsens tego posunięcia. Totalnie bez sensu, sam tematu nie przerobię, brakuje mi jeszcze doświadczenia, więc nie pozostaje nic innego jak zdać się na fachowców - praktyków. Raz zaufałem i wyszło dobrze, zaufam i po raz drugi.

->Jozwa

Warte grzechu ale Encounter kosztuje z przesyłka prawie 1000 GBP :-(

Polecany przez właściciela teamu OL, niższy model Silver, który kosztuje coś 600 GBP również wymaga zastanowienia, ponieważ ma konkurenta Michell TecnoArm w cenie 400GBP.

->Leszek

Leszku, odpowiedź z Jelco przyszła i owszem ale trzeba zamówić bardzo duże ilości ramion, żeby wogóle chcieli bawić się w wysyłkę. RCM zamawia razem z jeszcze chyba 3 sklepami, dlatego mają je w ofercie.

Odnośnie samego ramienia Jelco SA-250ST, to ramię to było popularne ponoć w latach 70-80 a w 90 wyparte zostało przez tańsze Regi i Linna Basic.

Jelco SA-250ST lub klona znajdziesz w gramofonach: Systemdek, Acoustic Signature pod nazwą Tonarm T88 :-)),

Walker CJ61, Sota Moonbeam. Co jeszcze, Jelco robiło to ramię jako OEM dla Mission (Mission = Jelco Mythology). Samo ramię pod nazwą vivid one, model następny vivid two, kable i inne akcesoria znajdziesz i kupisz tu www.phonotools.de 388EU + 49EU kabel + 30EU przesyłka = cena w RCM.

Z Sotaturntables nie mam odpowiedzi ale myślę, że koszt z przesyłka będzie podobny.

Przykładów można by mnożyć ale finał jest taki, że chyba nie warta skórka za wyprawkę i lepiej uderzyc do RCM-u, nie mówiąc już o tym, że trzeba jeszcze ramię umiejętnie zamontować, wymierzyć, wyregulować itp.

Jest obecnie jedna oferta na audiogonie (stereophile marketplace), ramie zakupione do Thorensa w www.phonotools.de. Cena 290$ kabelki not included :-) Pisałem do sprzedawcy, koszt przesyłki do kraju 30$, kabli odpowiednio 100 lub 200$ w zależności od wersji.

Osobiście podoba mi się to ramię, zastosowane tłumienie olejowe do minimalizacji drgań itp. Konsultowałem się już w tej sprawie z R.A z RCM-u ale przekonany na 100% nie jestem. Opinie potwierdzaja wyższość tego ramienia nad tanimi Regami i szczerze mówiąc w tej cenie nie ma wielkich możliwości poszukiwania.

Poza tym odpowiedź z Szemis Audio - Zakładzik Michela nie przeprowadza modyfikacji ramion klientów (Rega) a wyłącznie sprzedaje gotową wersję Michell TecnoArm.

A jednak zdecydowałem się i wygrała wiedza praktyczna z ileś tam achami i ochami w necie.

Zostawiam sprawę dla bezsprzecznie fachowca tematu, Panu Adamowi.

Napiszę co się zmieniło i jak to gra po modyfikacjach.

Pozdrawiam,

->poirot,

Decyzja podjęta, ramię Jelco SA-250ST (proste) będzie grało z wkładką niskonapięciową Dynavector Karat 17D3.

Czy to dobry wybór, nie wiem, zrezygnowałem dla niej z Sheltera 501MKII ale mam nadzieję, że będzie bardziej analogowo. Jak już pisałem w dużej mierze polegam na wiedzy osoby doświadczonej w temacie, więc będzie na kogo zwalić ;-)) Żartuję oczywiście.

Jednak, żeby nie było mi tak wesoło to prawie nowa wkładka Benza Gold wyzionęła ducha :-((((, za co szwagier, który ją uszkodził pakując gramofon pod moją nieobecność dostanie baty jak tylko się u mnie pojawi.

Pozdrawiam,

Tak, żałuje tylko, że decyzja nie została podjęta na samym początku, kiedy dokonywałem zakupu gramofonu: byłoby taniej, bez błędów i na dłużej. Tylko, że wtedy nie wiedziałem jeszcze, że będzie to moje podstawowe źródło czerpania przyjemności ze słuchania muzyki. Gdyby nie kolekcja ulubionych cd, których nie mam na vinylu a których lubię posłuchać na sprzęcie lepszym niż DVD, sprzedałbym również odtwarzacz z płytoteką. Mocne posunięcie w stronę archaicznej technologii bardzo mnie kusi :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.