Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida,denon,vienny,dali... hmm

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

bagnet - winę za to w dużym stopniu ponosi nienajlepsze pomieszczenie - zgadzam się..dlatego wciąż myślę by jeszcze je zataszczyć do kolegi Pilota , który ma dużo poprawniejsze warunki...wszysktie kolejne odsłuchy będą u niego ( to dlatego, że docelowe pomieszczenie na lata to będzie ok. 20m2 w prostokącie przeznaczone tylko na audio lub audio będzie priorytetem ) .. po wszystkim zadzwoniłem jeszcze (bo czynne do 22) do sklepu, z którego je brałem i pytam czy klienci czasem nie narzekaja na coś - pierwsze co usłyszałem to właśnie kwestia basu...podobno to się poprawia na tym droższym 130 watowym denonie...na 75 watowym jest ponoć porażka na basie - nie wiem nie słuchałem...

i jeszcze kwestia kabli - bagnet, czy ten Twój kabel to czasem nie srebro ? mi srebro zawsze pomagało w kwestii za wolnego basu..ale niestety nie tylko pomagało ;) ..pozdrowionka

co moge napisać - jestem dziś przepełniony wrażeniem, że pójde w kierunku monitorów na pożądnych standach...lepiej żeby najniższego dołu nie było niż był rozmyty i kluchowaty...jak już się słucha na dobrych monitorach to ciężko sie przerzucić na podłogówkę (chyba, że dużo lepszą i z lepszym ,mocniejszym wzmakiem)

jak pisałem podobają mi się eposy m22 - ale zagrały dopiero z vincentem sv-233 - a superlatywy w recenzji np. w audio-video dostały grając na końcówce pliniusa za kupę kasy - to wszyskto wyujaśnia - tu jest problem...

to jak z samochodami - silnik 1.6 spraedzić się może w małych samochodach....każda limuzyna zaczyna się dla mnie od 200 koni w górę - -wtedy to jedzie ;)

Panowie - może wrzucicie mi jakieś sugestie - na MONITORY :

(by zawęzić)

1. jolida 1501 rc ma je konkretnie napędzić (więc myślę, że małe studio paradigma v.4 czy v.3 nie dostaną odpowiednio dużo prądu - słyszałem, że potrzebują bardzo mocnego pieca - inaczej szkoda na nie kasy wydawać)

2. mają być dostępne nie w marzeniach i przypuszczeniach ale w sklepach (obecnie warszawa - także chyba wybór najlepszy w Polsce)

3.słucham rocka, zwłaszcza ciężkiego ale nie tylko... także nie mogą być z tych o najmniejszym basie

4. najlepiej jakby nie były droższe niż 3000-4000 ..co nie oznacza, że kolumny za 1500 z zasady muszą odpaść ;)

w weekend ostatnia podłogowa nadzieja przekaże mi moją płytotekę - vienna acoustic bach ..oby zagrało...jak znowu bas będzie źle trzymany zabawa trwa już tylko z monitorami ;)

Przearanżuj pomieszczenie, naprawdę Jolida potrafi wygenerować dużą dawkę prądową.

Zamieniłem w tej chwili Jolidę na Primare I21 (na razie na ok. miesiąc) i jestem w 100% pewien, że Jolida lepiej kontroluje bas, ma większy i mocniejszy wykop. Coś musi być nie tak z twoim pomieszczeniem. z akustyką. Opisz proszę dokładniej jakie masz efekty?

Chyba że przyzwyczaiłeś się do punktowego basu Rotela, tylko u Rotela bas jest po prostu o wiele chudszy i dlatego jest taki punktowy. W takiej sytuacji lepiej wrócic do jakiegoś słabeusza :D ;)

Lubię słuchać muzyki! :)

bagnet - > biorę pod uwagę wszyskto o czym napisałeś - wraz z rotelowym zboczeniem nabytym ;) było machanie klockami i słuchanie gdzie indziej... wiadomo, że się poprawia ale nie do końca... po posłuchaniu dostępnej oferty wybiorę coś co ma najwięcej plusów a najmniej minusów... na perpetum mobile nie liczę - w tej cenie i w tym pomieszczeniu...pozdrówka

-> Radek 862,

Nie tak dawno temu, w poszukiwaniu swojego dźwięku (m.in. dobrze kontrolowany bas, mięsista średnica, ładne wysokie, ogólna harmonia, równowaga i naturalność:)) testowałem u siebie (pokój 18m2, akustycznie kiepski) z moimi eposami 12.2 kilka różnych klocków, w tym Jolidę 1501RC, 2 razy w zestawach: 1/ z Primare CD 21 - dołu było za dużo jak dla mnie; 2/ z CD Jolida 100s kontra Naim 5i - z oboma cd-kami co najmniej dobra kontrola basu, w jolidzie1501rc było go nieco więcej, był bardziej soczysty i ociupinkę wolniejszy niż z naita 5i (testowałem go wcześniej), ale w kategoriach bezwzględnych można powiedzieć że był bardzo dobry. A co do jego ilości to nie narzekałem - np. 2-gi kawałek z płyty Gabriela "Long walk home: music from the rabbit-proof fence" wbił mnie dosłownie w kanapę :).

Może więc jolida z eposami12.2 i Tobie przypasuje? Ja jej co prawda nie wybrałem, ale dźwięk z połączenia tego wzmaka z tymi kolumnami uważam za naprawdę niezły.

A ponoć Eposy 15.2 mają niżej schodzący bas, o jeszcze lepszej kontroli, ale one kosztują jakieś 4tys w sklepie, a z drugiej ręki trudno trafić...

hej - forum ruszyło - ruszył i mój wątek ...i dobrze :)

dzięki za rady... były vienny bachy i ...trochę tak jak się spodziewałem...tzn. wszystko to o co sie martwiłem było a to czego się spodziewałem, że pięknie zagra - nie było... krótko mówiąc - dla mnie bachy potrzebują czegoś takiego jak creek (mocny creek) - wtedy wzmak i kolumny wyrównują charakter i jest dobrze .... z jolidą jest źle - jak zaczęło grać to miałem wrażenie jakbym mieszał łyżką mocno stęrzały kisiel ;) ciężko i przygniatająco...po zmianie z monitorów jamo zniknęła przestrzeń , bas grał swoim tempem, reszta swoim ... najciekawsze, że głos (tu Lipnickiej akurat) przechodził ze sterydowego dołu do sykającej góry - takie miałem wrażenie...słowem porażka... ok. myślę, że może to i wina pomieszczenia ale ...dlaczego po podłączeniu potem (nie mogłem się powstrzymać i pojechałem po nie) eposów m22 , mimo złych przeczuć (za słaby wzmak, pomieszczenie do bani) wszyskto zagrało zajefajnie ;) dzisiaj je odwożę i robię to z bólem serca...słuchanie mojej muzy na takim zestawie sprawiło mi wielką przyjemność :) co tu opisywać - dla mnie się to spasowało - średnica jolidy i mocniejsze skraje pasma w eposach...grałem ostro do godz. 11 wzmaka i nic nie przeszkadzało - tylko więcej i więcej czadu...co najlepsze - prawie nie zniknęła przestrzeń po przepięciu z jamo !

piękny głos - od czau jak mam jolidę z większą przyjemnością słucham ludzkich głosów - na tranzystorach jakie miałem wszystko to jakieś sztuczne i nosowe było...

dodam, że grałem z zatkanymi otworami bas refleksu - inaczej nie ma sensu bo za kolumnami poza małą ścianką jest dziura niezabudowanego aneksu kuchennego - kiszka...ale i tak było fajnie - to jak może być w dobrze zaadaptowanycm pooju...

moimo planów nie udało mi się zrealizować jeszcze teraz pokoju ok .20m2 dla audio..może za rok,dwa - póki co wylądowałem w następnej kawalerce (na szczęście z osobną kuchnią) ..będę miał w pokoju ok. 16 m2 i eposy będą stały podobnie jak teraz u mnie - na dłuższej ścianie...jakieś 20-40 cm od tylnej ściany...

zastanawiam się czy nie zaczekać roku, dwóch z ich zakupem aż zmieni się mieszkanie a do tej pory grać na naprawdę niezłych monitorach jamo 407a na ciężkich standach....

czy nie uważacie ,że 16m2 to dużo za mało dla m22 ? chociaż z drugiej strony jak pomyślę o skompletowaniu zestawu z czarnymi eposami to nieźle się nakręcam - pierwszy raz od dawna czuję zadowolenie podczas słuchania muzy i nic mi nie przeszkadza....

a jutro do kompletu dołączy kenwood kt-1100 dla wieczornych audycji trójki ;) miód

>radek862

Eposów nie słuchałem, ale biorąc pod uwagę gabaryty (nie są to np. JBL E100) i to, że średnicę i bas obsługują 150mm membrany, śmiało spróbowałbym Eposów w 16m2. Poza tym - skoro sprawiły Ci radochę, to nad czym się zastanawiać? Jeżeli zagrały lepiej od Jamo to masz dylemat z głowy. No i większą rezerwę, jeżeli kiedyś zmienisz lokal:). Co do Bachów - miałem identyczne odczucia, kiedy słuchałem ich podłączonych do takiego niby kompaktowego zestawu Musicala, X-150 czy tak jakoś. No cóż - konfiguracja, bo nie wierzę w to, że Vienny to słabe głośniki.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>radek862

Radek, czy zamierzasz wybierać się na odsłuchy w konfiguracji: Jolida + Dali lub Jolida + Paradigm ?

Jeśli tak - daj znać - chętnie się dołączę (za pozwoleniem oczywiście).

Jestem strasznie ciekaw jak to brzmi...

Pozdrawiam

ad. bachów - z creekiem mi się podobało ale :

1. było dobre pomieszczenie

2. nie miałem porównania do tylu klocków co teraz ...i myślę - o ile bas faktycznie byłby lepszy ( kontrolowany,krótszy...nie wiem) to wątpię czy creek ma aż tak lepszą średnicę niż jolida by mi się to i teraz spodobało

ad. odsłuchów - jak poczytasz wątek to znajdziesz, że dali były już słuchane ... i u mnie nie zagrały - bas nie ten - tu musi być (według mnie) dużo silniejszy piecyk ..podobno z denonem tym droższym nie ma tego efektu..

co do paradigmów...nie jestem pewien czy to brzmienie będzie mi odpowiadało...ale może znajdę siłę i czas by je przytaszczyć...jeśli brać pod uwagę opinie forumowego znawcy paradigmów ( nie pamiętam nicka) to one dobrze grają z bardzo mocnym piecem a ze słabym nie jest źle ale ...nie za takie pieniądze ;)

myślę, że będą te eposy prędzej czy później - trzeba sobie tylko poukładać w życiu z mieszkaniem na najbliższe dwa lata ;) jak myślę, że jeszcze trzeba będzie zrobić szlif kablami i sieciówkami to mnie skręca - ograniczę się chyba do sprawdzonych DIY od znajomego ...oby zagrało.. ;) pozdr.

tylko że brzmienie CM1 jest trochę inne od firmowego B&W. Zaciekawiły mnie one po recenzji w lutowej "HiFi i Muzyka". Mają małą skuteczność i potrzbują mocnego i dynamicznego wzmaka, takiego jak Jolida

I ciekawi mnie też połączenie Jolidy 1501RC z Dynaudio Audience 52SE lub Focus 140, pomimo że są one 4 ohmowe a Jolka 8 ohm.

W recenzji wychwalającej Jolidę w HiFi 10/2004 grały właśnie z dynkami, tyle że z Audience 42

Inną interesującą mnie alternatywą do Jolki są kolumnienki typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Troszkę odnowię wpis.

Intereuje mnie ostatnie zdanie MW.

Czy ktoś miał okazję lub mógłby okreśłic jakim połaczeniem będzie jolida 1501 właśnie z takimi konstrukcjami DIY a jeśłi nie to po prostu jak Ona zagra z usherem x718 i x-719

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.