Skocz do zawartości
IGNORED

optoma hd70 vs mitsubishi hc910

vaio

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w nocy pisalem w innym poscie ze bylem na prezentacji projektorow do kina domowego w cenie do 6 tys. Dzisiaj rano przysadlem i wszystko staralem sie opisac po kolei.

Umowilem sie wczorej na prezentacje, aby zobaczyc 2 projektory ktore mi zaproponowal sprzedawca: mitsubishi hc910 i optoma hd70.

jak chyba wszyscy na forum praktycznie bylem nastowiony na optome, bo ma wyzsza rozdzielczosc i taki sam kontrast.

Przed prezentacja pytalem, ktory lepszy i otrzymalem odpowiedz, ze swieca supelnie inaczej i zaproponowano, ze lepiej zobaczyc to na wlasne oczy niz mowic o tym.

nie bede pisal co sie dzialo po kolei, ale ogladalismy fragmenty filmow z dvd i przelaczylismy sie na kilka filmow HD z komputera. oczywiscie chcialem zobaczyc z ciekawosci co bedzie za jakis czas jak bedziemy mieli zrodla hdtv.

jak wypadlo?

Optoma faktycznie dawala badzo jasny obraz. ogladalismy go jako 1 projektor i robil wrazenie. Jakbym widzial tylko jego pewnie bym sie zachwycal. po podlaczeniu pozniej mitsubishi obraz byl zupelnie z innej bajki. posiadal duzo lepszy kontrast co mnie zszokowalo w pierwszym momencie. kolory tez byly zdecydowanie bardziej naturalne i mile dla oka.

jak sie zapytalem o kontrast aby upewnic, to uslyszalem ze jak mierzyli u siebie kontrast to w optomie wychodzilo im w okolicach 600:1, a w mitsubishi ponad 2x wiecej po kalibracji.

bylo to widac, kontrast duzo lepszy na hc910, ale aby byla tak duza roznica to ciezko bylo mi sie uwierzyc. idac na czytalem specyfikacje i to ci pisza inni uzytkownicy. poniewaz jestem bardzo dociekliwy, wieczorem po prezentacji chcialem to sprawdzic i zaczalem szperac po necie.

Faktycznie, to co znalazlem na jedyn tescie powteirdzilo co mowili:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przy filmach hd bylo widac wieksze roznice w rozdzielczosciach pomiedzy mitsubishi a optoma. optoma tutaj dobiero mogla zaswiecic. jak podszedlem do ekranu to piksele byly malo widoczne przy hd70, a przy hc910 bylo je dokladnie widac.

jak usiadlem na miejsce z ktorego ogladalismy, to piksele nie byly widoczne w zadnym z tych projektorow. struktura obrazu byla duzo ladniejsza w hd70, ale obraz byl lepszy w hc910. na hd70 bylo widac jakby wiecej szczegolow na hd, ale w ciemnych scenach juz projektor sie gubil. brakowalo czegos co bylo w tym drugm obrazie. takiej przepasci jak przy zwyklym dvd juz nie bylo.

kalibracja - mitsubishi bylo na pewno dobrze ustawione i skalibrowane. na samym poczatku powiedzieli, ze hc910 jest dosc dobrze, ale i tak nie wzorcowo ustawione.

optoma jedynie byla ustawiona za pomoca plyty kalibracyjnej dve i sprawdzili na szybko miernikami w ktorym trybie jest obraz najblizej standardow.

jak dla mnie to zwyciezca testow zostal mitsubishi hc910, co jest nieco zaskakujace i pewnie wprowadzi zamet u niedowiarkow takich jak ja wczesniej.

wniosek: jedyna rada to zobaczyc i porownac projektory w akcji na takim samym zrodle!

poniewaz w obecnej chwili 99% ogladanego materialu bedzie zwyklej rozdzielczosci praktycznie zdecydowalem sie na hc910 z mysla, ze jak juz bedzie popularne hddvd i bluray i bedzie duzo filmow wydanych to przesiade sie na projektor juz full hd. a na hc 910 hdtv i tak wygladala super.

uff rozpisalem sie

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30049-optoma-hd70-vs-mitsubishi-hc910/

Szkoda, że nie miałeś okazji porównać tej Optomy z Mitsubishi HD1000. Trochę się czaję na tego Mitsu. Ogólna "prawda ludowa" głosi, że projektory Mitsubishi są w większości bardzo dobrze skalibrowane fabrycznie. Natomiast już wielokrotnie słyszałem o beznadziejnie ustawionych na linii produkcyjnej HD70.

Takie rzeczy wyłażą bezlitośnie ale tylko (i niestety tylko) w bezpośrednich porównaniach.

filmy HD 1080p powolutku zaczynają sie pojawiac :)

Ukryta Zawartość

Jak na razie ze sprzetem

Ukryta Zawartość

"Mitsubishi są w większości bardzo dobrze skalibrowane fabrycznie"

W przypadku hc3000 nie jest to prawda, musialem troche poszukac i dostroic do swojego systemu, kalibracja dala bardzo duza poprawe.

>Piotrek_PP

chodzilo mi o typowa regulacje parametrow obrazu dostepna z pilota i menu projektora, poprostu ustawienia fabryczne nie sa najlepsze i tutaj mozna jeszcze bardzo duzo zrobic samemu pilotem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.