Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie MDFu - prosba o pomoc

Arkadix

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do tych którzy mają doświadczenie w lakierowaniu MDF:

Jest kolumna zbudowana z MDFu i pokryta czarnym matowym lakierem- na oko poliuretanowy ale nie mam pewności.

Z powierzchni płaskiej odpadł kawałek lakieru. Poszukuję jakiegoś dobrego lakiernika który by się podjął dobrania lakieru i polakierowania.

Musi byc zrobione ładnie i dokładnie. Czy znacie kogoś solidnego w okolicy Warszawy kto by się podjął takiej pracy ?

A może ktos z grupowiczów ma osobiste doświadczenie z lakierowaniem MDFu ?

Jakim lakierem najlepiej lakierować MDF aby powierzchania była dość twarda, czy pod taki lakier trzeba dać podkład,

gdzie można kupić taki lakier i podkład, jaką metoda nakładać etc. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i "know how" na ten temat.

pozdr.

Arkadix

https://www.audiostereo.pl/topic/30148-lakierowanie-mdfu-prosba-o-pomoc/

najlepiej moim zdaniem lakier samochodowy nałożony tak samo jak na części samochodu, ale żeby wyszło to naprawdę dobrze lepiej zlecić to komuś miejącemu o tym pojecie(lakiernikowi). odpowiednio przygotowana powierzchnia, baza(kolor), klar i polerka. powinno wyglądać nieżle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11763-100001747 1170306739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem z lakiernikiem samochodowym który powiedział, że się nie podejmie bo nie wie czy na MDF kładzie się podkład czy nie Nie był tez pewien jakiego lakieru użyć i skierował mnie do kogos kto zajmuje się lakierowaniem drewna.

Znalazłem jednego lakiernika od mebli ale jak się dowiedzial o co chodzi to powiedział, że takimi drobiazgami się nie zajmuje.

Niestety wyglada na to, że musi to być jakiś lakiernik-artysta który podejmie się nietypowych zleceń.

pozdr.Arkadix

Arkadix, 11 Gru 2006, 19:07

>Jakim lakierem najlepiej lakierować MDF aby powierzchania była dość twarda,

Poliuretan

>trzeba dać podkład,czy pod taki lakier

Tak, specjalny do MDFu

>gdzie można kupić taki lakier i podkład,

W sklepie z lakierami do meblarstwa

>jaką metoda nakładać etc.

Natrysk i tylko natrysk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Np. jeszcze ten adres;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro to mat to raczej kiepska sprawa. Mat uzyskuje się przez utworzenie sie drobnej "fakturki" na powierzchni lakieru, łatwo się to kładzie bo nie trzeba polerować, ale w razie "dzwonu" cieżko dosztukować cos o takim samym poziomie matowosci, efekt może byc taki że miejsce "łatania" bedzie widoczne w zależności od kąta padania swiatła i kąta widzenia. Nakładanie wyłącznie taką samą metodą jak fabryce - a więc natrysk, ciezko będzie jadnak na oko określić rodzaj lakieru. Połysk wbrew pozorom łatwiej jest "wypełnić", ale też trzeba wiedzieć na pewno jakim rodzajem lakieru mebel jest machnięty.

henrykpiątek =>

Czy korzystałeś z usług

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

pozdr.

Arkadix

Ukryta Zawartość

Henryku nie wiedziałem że sam malujesz. Z lakierowaniem jest jednak sporo kłopotu i bywa dużo problemów. Zleciłem kiedyś malowanie poważnej firmie i co tragedia.

W tym tygodniu jadę na "szkolenie" do super drogiego lakiernika zobaczymy czego mnie nauczy.

Autorowi wątku radziłbym raczej zdecydować się na odnowienie całych skrzynek pewnie będzie nie wiele drożej ,a efekt pewniejszy.

cos o lakierowaniu wiem..pracuje w lakierni samochodowej (tymczasowo naszczescie :))). zrobienie tak zwanej plamy na danym elemencie bez polerowania co odpada przy lakierze matowym---mat tez mozna wypolerowac , jest dosc trudne aby nie bylo sladu. zawsze powinno sie konczyc malowanie na zalamniu lub rancie a tego w kolumnie przynajmniej standardowej mamy pod dostatkiem, a wiec nalezalo by dobrac kolor i pomalowac cala scianke. jak ma sie troszke zdolnosci manualnych zrobi sie to bez problemu w domu. troszke szpachlu papierek wodny i nawet spray (mozna nabic dowolny kolor w puszke spraya ). i do boju....

Pozwolę się niezgodzić. Samochodowy mat to troszkę co innego, taki rzeczywiście można szlifować i polerować, lakier na MDfie, zwłaszacza akrylowy jednak rzadko jest gładki, przeważnie ma fakturę przypominającą wypiaskowany metal. Jak zaczniesz to polerować to spolerujesz tę fakturkę i powstanie "placek" inaczej rozpraszający światło - kompletna porażka. Pozostanie ci spolerowanie całych kolumn aż do uzyskania jednakowego efektu. No, chyba że jest to gładki lakier matowy, w takim układzie sprawa będzie w miarę łatwa i ograniczy się do dopasowania koloru, co oczywiscie specjalnie łatwe też nie będzie, ale przynajmniej można to będzie zrobić bez natrysku.

• 2 tygodnie później...

Też coś o lakierowaniu wiem.Mat jak sama nazwa wskazuje ma być matem,jeśli zaczniesz polerować to to uzyskasz efekt mizernie wyglądającej powłoki,nawet do połysku nie doprowadzisz.

Na pytania chętnie odpowiem.Na mojej stronie jest formularz kontaktowy.

www.lak-meb.pl pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poprzedni wpis zawiera błędny adres,zabrakło końcówki

post-14465-100000997 1170307925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.