Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD1520 odyfikować czy kupić nowy?

piotr 123

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...

Mój zakupiony niedawno Denon DCD-1520 w oryginalnej formie grał dość tragicznie, ale zacząłem już go przerabiać: zamiast dwóch NE5532 od (niestety) TI wstawiłem podstawki a w nią zworki (można bufory dyskretne), bo układ ma pasywny filtr i te NE pracują jako bufory (straciłem jedynie funkcję deemfazy), więc można je było zwyczajnie pominąć, następnie wezmę się za NE5534 od (na szczęście) Signetics pracujące w układzie I/V, który wymienię na konstrukcję dyskretną (JFET), ewentualnie na AD844 (ewentualnie, ewentualnie AD825, AD797) - niestety tu musi zostać inwerter-komparator na wzmacniaczu o dość dużym wzmocnieniu w otwartej pętli, z uwagi na konieczność pozostawienia układu deglitch/degridge z kluczem analogowym (niestety PCM64 nie jest glitch-free), więc rozwiązanie I/V pasywnego na razie odpada, chyba że wywalę OS na SM5813 zastępując do rejestrem przesuwającym, aby mieć NOS, bo wtedy wpływ glitch samych DAC będzie 8 krotnie niższy (DAC będzie 8 krotnie mniej zmieniał stan prądu I-out, więc i wpływ glitch będzie o tyle mniejszy).

Oczywiście muszę poprawić jeszcze bardziej zasilanie i układ zegarowy (może jakiś reclock dać), a może i poprawić ścieżki masowe.

Co do 20 bit, to produkuje je układ OS, a dokładnie SM5813 (w odpowiedniej konfiguracji pin'ów), proste rejestry przesuwające z napisem "Denon" robią z 20 bit szeregowo, 20 bit równolegle, 18 bit zasila kości DAC, które mają praktyczną dokładność 15-16 bit, a 2 najmniej znaczące bit'y są tworzone na dodatkowym układzie (kolejne dwa NE5532 i kolejne dwa klucze) - te 20 bit to "reszta z dzielenia" z oversamplingu - przy 8x OS wystarczyło by 14-15 bit (jak w pierwszych CDP, np. Philips CD-104) i nikt nie poczuł by różnicy.

• 1 rok później...

zeby nie zakladac nowego watku, rowniez mam na stanie 1520, od jakiegos czasu mysle nad albo zmiana sprzetu albo jakims upgradem. wczesniej byl marantz 53 z wymienionymi kondami, odpieta sekcja sluchawkowa i jockoclocko, pozniej wpadl w to miejsce dcd910 ktory pozamiatal go troche. i trafil sie dcd1520 - gra jak gra .aktualnie system wyglada - a9000 w trakcie lekkiego tuningu, zmodzone kolumny Akkus Y4, IC Garmina, glosnikowe Anticables. czy dlubac denona( jak cos jockoclocko siedzi w nieuzywanym 53) czy kupowac cos pokroju Fine arts 904/905, cd9000 ew 7550 czy cos innego ew ale pomyslow brak ;) ma byc dynamicznie z szeroka w miare gleboka scena. napewno nie analitycznie moze byc delikatnie ocieplone granie dobrym wypelnieniem srednicy- to tak w skrocie. mialem lampizatora i raczej bufora lampowego nie chce bo z a9000 moze byc kluchowato

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.