Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SAV / SUV do Polski?

Jazz :-)

Rekomendowane odpowiedzi

igod,

...w Afryce toyota sie lepiej sprawdzi od bmw. Jest mniej blyszczaca w zwiazku z czym nie drazni miejscowej fauny.

virus, petaku,

...twoje "subiektywne" oceny czegokolwiek na podstawie pomacania obrazkow w niezrozumialym ci obcojezycznym czasopismie nikogo nie obchodza.

BMW do Afryki bym nie polecał,w terenie jest to auto rzadziutkie,nie radzi sobie zupełnie.

No,ale też nie zostało stworzone do jeżdżenia po ciężkim terenie.

Bezawaryjność ( zawieszenie i elektronika -uwaga na przekazniki tel.komórkowej ) to nie jest najmocniejsza strona tych aut ( przynajmniej na polskich drogach ).

Nie podoba mi się wnętrze SUVa BMW ( wersja ,którą jezdzi mój znajomy ),przypomina trumnę ,a na dodatek słaby odbiór tv ( ponoć trzeba wzmocnić sygnał antenowy ).

:-))

Wnetrze bmw jest takie jakie jest. Co do bluetooth w polaczeniu z komorka w bmw moge napisac, ze pracuje bezawaryjnie tak w Polsce jak i w USA. W kazdym razie nie mialem z tym najmniejszego problemu. Toyota jest moim pierwszym japonskim samochodem i po 4 dniach zaczyna mi sie coraz bardziej podobac. Jakby sie dotarla po 250km. W porownaniu do x5 jest dosyc spartanska, ale to jest tez jej chyba dobra cecha. Obicia sa z dobrego gatunku jakiegos syntetycznego materialu, ale wszystko za te cene zaczyna miec sens. Podswietlenie przelacznikow i konsoli jest nieobecne, wiec w nocy wnetrze jest troche ciemne. Deska rozdzielcza ma zupelnie inne oswietlenie od reszty wskaznikow, ktore troche wlasnie na wzor bmw - sa w kolorze bursztynowym. Juz teraz wiem, ze ograniczona widocznosc bedzie w Polsce problemem w idiotycznie ustawionej sygnalizacji przed skrzyzowaniem. Fotel pasazera nie ma niestety az tak pelnej regulacji, ktora jest zarezerwowana dla kierowcy i to co troche przeszkadza to niemozliwosc zmiany pozycji siedziska w pionie po prawej stronie. Na desce znajduje sie "aux" do mp 3, przetworniki sa raczej kiepskie, ale w calosci to jakos gra. Pomiedzy obiciem i dachem sa jakies glosniki membranowe. Samochod w calosci jest dosyc wysoki oraz w miare szeroki, natomiast jest krotki co faktycznie negatywnie wplywa na komfort pasazerow w drugim rzedzie. "Suicide doors", na ktore wielu krytykow narzeka sa wbrew opiniom bardzo wygodne. Na autostradzie jest wygodny i przypomina wlasciwosciami jazde zwyklym sedanem, poza tym nie mialem jeszcze okazji uzyc w warunkach off road. Klimatyzacja jest prawdziwa lodowka, przyspieszenie niezle, ale podejrzewam, ze nie pojedzie sie nim praktycznie szybciej niz 180km/h. Imponujacy jest jednak reklamowany uciag 5000lbs i reasumujac niska cena za az tyle stali i 4 litrowy silnik. Koncowa cena z prawie pelnym fabrycznym wyposazeniem (zrezygnowalem z podejrzanie wygladajcaego sub'a w plastikowej obudowie i podestow wraz niedostepnymi w zaoferowanej konfiguracji gumowymi chodnikami w formie kuwet) to rowno 100tys zl.

BMW do Afryki bym nie polecał,w terenie jest to auto rzadziutkie,nie radzi sobie zupełnie.

No,ale też nie zostało stworzone do jeżdżenia po ciężkim terenie.

Bezawaryjność ( zawieszenie i elektronika -uwaga na przekazniki tel.komórkowej ) to nie jest najmocniejsza strona tych aut ( przynajmniej na polskich drogach ).

Nie podoba mi się wnętrze SUVa BMW ( wersja ,którą jezdzi mój znajomy ),przypomina trumnę ,a na dodatek słaby odbiór tv ( ponoć trzeba wzmocnić sygnał antenowy ).

:-))

Noo, widzę Dżez:-) , że kupiłeś już furę? ;)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie. Dotarlem do konca drogi na Mt Charlston, na wysokosc okolo 2500m, wiec o tej porze roku wszystko jest tam zamarzniete. Bylem mile zaskoczony trakcja wielosezonowych opon na pokrytym lodem sniegu przy niezlym podjezdzie. Moze na wiosne wjade w jakies bloto.

Jest genialny na lodzie. Na piasku podobno jest fenomenalny, ale nie mialem czasu sprawdzic. Mankamentem jest jednak brak szybodachu i paskudna wrecz widocznosc z tylniego siedzenia, co oznacza, ze nie nalezy nikomu proponowac dlugiej podrozy z tylu i jest to praktycznie dwuosobowy samochod.

Mt. Charleston.

Ukryta Zawartość

post-961-100009771 1170309734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jazzu>

jezdzilem ta toyata wczoraj.

Manager lokalnego salonu Toyoty to moj sasiad (dobry) moglem wiec wziac to "cudo" w teren, ...ok, w terenie super na drodze sztywny strasznie. Moja zona miala tylko jedno do powiedzenia...brzydki! No i koniec tematu.

Pojawil sie nowy GMC xover, propozycja napewno warta uwagi

Ukryta Zawartość

i jeszcze dowcip:

podjechal Jazzu pod slkep na Marszalkowskiej swoja Toyota, poszedl na zakupy, wraca, a tu ludzie stoja i podziwiaja niebanalny automobil, Jazzu z duma:

- To-jo-to przyjechal.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Firebird. To wcale nie jest takie smieszne, jezeli juz wiemy, ze poczucie estetyki twojej zony nie wychodzi poza granice miejscowego mall'u a jej apetyt na sztuke poza oferte multiplex'u.

Jazz :-), 22 Sty 2007, 06:16

>Firebird. To wcale nie jest takie smieszne, jezeli juz wiemy, ze poczucie estetyki twojej zony nie

>wychodzi poza granice miejscowego mall'u a jej apetyt na sztuke poza oferte multiplex'u.

Mało tego, że gust Jaśniepana to ideał, do którego należy dążyć, poza tym on w wyglądzie swojej mydelniczki dostrzegł Sztukę :D

Jazz :-), 22 Sty 2007, 06:16

>Firebird. To wcale nie jest takie smieszne, jezeli juz wiemy, ze poczucie estetyki twojej zony nie

>wychodzi poza granice miejscowego mall'u a jej apetyt na sztuke poza oferte multiplex'u.

Co nie jest smieszne??? Bredzisz Jazziu. Pomieszalo Ci sie w lbie od tych drogich trunkow.

Poczucie estetyki mojej zony jest ok. Niestety jej faworyt "Cayenne" jest poza zasiegiem.

Co do multiplexu to zeczywiscie tylko "PG" i "G". Na szczescire mamy kino studyjne w okolicznej wsi i wlasnie w niedziele wybralismy sie na "The Last King of Scotland". Jesli jeszcze niewidziales (w co niewierze) to polecam

pozdr

i Na Zrowie!!!

Fptak

>>Firebird.

Czy piffkoo aktualne? W sobote wieczór bedę w Niu Jorku:)

Wczoraj odbyłem jazde autem Jazza po Mazurach. Śniegu co prawdas nie ma ale jest błoto. Auto bardzo słabo sobie z błotem poradziło. Zaklejone opony błotem nie chcoiały ciągnać. Po dodaniu gazu auto opadło na dosć niskie podwozie i klops. Traktor był potrzebny. Potem powrót brzegami Biebrzy odwiedzając stylowe ludowe karczmy. Było juz ciemno i zawiodziły reflektory. Swiatło (ich natężenie) na poziomie małego0 fiata z PRLu.

Ocena ogólna: auto dobre dla panienki, syna z szkoły sredniej lub geja (pedała) który chce byc odebrany za bardzo delikatną istotę. O braku smaku nic mi nie wiadomo.

Oczywiście żartowałem. Nie mam w zwyczaju nikomu dokuczać i zakłucać jego spokój. Ameryka do wielki kraj a ja w nim i tak czas swego pobytu będę miał wypełniony po brzegi, więc pytanie było czysto retoryczne. W pierwszej kolejności będę pływał na rybki jachtem szwagra po zatoce na long island. Planuję również narty i wieczór w jego domku w górach oraz "wpaść" na jakiś koncert do blue note, nie wspominając o interesach i aukcjach.

Pozdr. kolegów z za oceanu.

Od wczoraj jeżdzę Nissanem Patfingerem i jest bardzo fajnie. Mocny silnik, bardzo zrywny, dynamiczny. Na autostradzie świetnie się trzyma na łukach, ma bardzo dobre hamulce i świetną nawigację GPS :)W tygodniu sprawdzę go jak holuje jacht a w najbliższy weekend sprawdzę jego możliwości na drogach ze śniegiem w górach. Wybieram się do Buffalo nad Niagarę i wybiorę drogę przez góry:)

Jazz :-), 21 Gru 2006, 04:27

>Tez ...blebleble.....ble ble...ble....ble ble.......Kupilem wiec dzisiaj srebrna toyote

>fj. Jest smieszna i nietypowa i jest z jajami. ....blebleble...ble blebe ble.

Zaintrygowany tym modelem "z jajami" wybralem sie do mojego sasiada, przez miedze i pytam go, czy nasz lokalny przedstawiciel Toyoty ma taki model..."z jajami"?

Ten, bardzo sie zdziwil ze wiem o tym unikalnym modelu FJ, robiony jest on bowiem TYLKO dla w specjalnych klientow. Wytlumaczylem mu ze nasz Jazz:-) "...is special, alright " i jest tak oryginalny jak ten model "z jajami". Pomachal ze zrozumieniem glowa.

W zaufaniu ze nikomu nie powiem, pokazal mi ten wyjatkowo rzadki SUV z JAJAMI.

Nieprawaz ze prezentuje sie pieknie w terenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie bardzo nawet wiem jak skomentowac. Moze spostrzezenie, ze poczucie humoru jest rownie wyrafinowane jak kunszt grafiki komputerowej oraz znane poczucie estetyki. Wyrazy kondolencji dla zony i dziecka, zakladajac ze nie sa az tak prostaccy jak maz i ojciec.

Taka cena powinna obowiązywać w Polsce :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:):):)

W stanach jest tyle SUVów że mozna sobie głowę ukręcić. Jeden inny od drugiego. Wybrać coś jest naprawdę cieżko. Sprawdza się więc stara prawda, że naistotniejsze do czego komu jest jakiś samochów. Doszpanu juz jest kupić łatwo, a by zaimponować "krajowym" w kraju, jeszcze łatwiej.

Mi świetnie się jeździ Nissankiem. Po raz pierwszy nie patrzę na drogę, gdzie mam jechać. Uwagę skupiam wyłącznie na technicznym prowadzeniu a o drodze informuje bardzo precyzyna nawigacja GPS. Nissan ma również opcje: naped na jedną (tylną oś), automat- sam komputer wybiera, kiedy ma być pełne 4x4 czy 2x oraz można mu załączyć 4x4 na stałe lub przełączać na warunki ciężkie. Wczoraj przy 30 st.F i obłodzonej autostradzie trochę się bawiłem tymi wynalazkami. Jazda sprawia frajdę:)

Niestety wiekszosc systemow nawigacyjnych tak fabrycznych (m.im. nissan) jak i nie OEM sprzedawanych w USA sa bezuzyteczne w EU. Sa pewne wyjatki, ale dotyczy to glownie systemow przenosnych. Te zawierajace informacje map na twardym dysku podobnie do tych uzywajacych DVD jak np Pioneer i te na karty pomino standardowych map od np navteq'u sa zakodowane fabrycznie i te firmy nie oferuja download'u, wiec przy zakupie samochodu w stanach nalezy sie dobrze zastanowic nad opcja nav'u. Pozostaje zakup multimedialnego +nav europejskiego odpowiednika, ale juz za dwukrotnie wyzsza cene. Jedynym znanym mi wyjatkiem (z systemow fabrycznie instalowanych) jest bmw, najprawdopodobniej tez porsche, mercedes, volvo oraz saab.

Własnie wróciłem z zakupowych szaleństw. Jadąc po drodze znalazłem świetnego sprzedawcę samochodów SUV. Przyznam się że nie wiedziałem, że SUV robi sie też jako długaśne limuzyny. Hamer dla przykładu dłuższy od europejskich autokarów wygląda zabójczo :):) Może więc warto się rozglądać za tego typu autami do Polski? Tym bardziej, ze widziałem u tego sprzedawcy całą masę różnych marek. Ciekawe jak takie limo radzi sobie w terenie? Może ktoś miał okazje jeździć czymś takim?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.