Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny wzmacniacz Gisbetsa ...

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich - tego wzmaka jeszcze chyba na forum nie widzialem wiec moze ktos sie skusi na powielenie - szczegolnie na powielenie plytki i zrobienie jakiegos grupowego zamowienia bo konstrukcja wyglada na ciekawa :) Jezeli ktos byl by zainteresowany to mam skan calego artykulu - niestety jest po Niemiecku (przy odrobinie wysilku da sie domyslec o co chodzi) - calosc dostepna mailem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30317-kolejny-wzmacniacz-gisbetsa/

witam

Skan artykułu tego wzmacniacza jest na Elektrodzie (wersja angielska) link:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ok, jak wróce do domu to sobie poczytam dokładniej. W święta mam wolny czas, to zrobie wstępną płytke, a póki co pomyśle o modyfikacjach układu, bo bym zmienił pare rzeczy (sposób zasilania op-ampa, dodał pare kondków filtrujących etc) i zobaczymy co powiedzą na to inni :)

ghost666 ~ doszly do Ciebie moje maile ze skanami? wyslalem dwa razy ... a co do plytki to jak najbardziej mozna by ja wykozystac :) ale trzeba by ja bylo albo wrysowac do jakiegos EAGLEa albo Protela albo porzadnie zeskanowac z oryginalu :)

Ano też fakt, nie pomyślałem że porządny zakład nie przyjmie czegoś takiego :D. No to korzystając z okazji ze mimo wszystko bede robił płytke ręcznie w eaglu, proponuje wprowadzić kilka zmian ;).

Po pierwsze - zasilanie op-ampa, tego po lewej stronie schematu, co w sprzężeniu siedzi. Dodam kondensatory filtrujące to napięcie przy tej części układu i myśle nad LM317 i 137 zamiast tych zenerek obniżających i stabilizujących napięcie. Uniezależnimy się dzieki temu od stabilności napięcia zasilającego cały układ.

To tyle, ile póki mam na projekcie już zmian. Reszta bedzie na bieżąco omawiana. Póki co myśle nad modyfikacją/wywaleniem zabezpieczenia (przekaźnik i reszta) i modyfikacją zasilania - wiecej pojemności :)

Mam schemat z angielskiej wersji czasopisma, zreszta schemat to schemat, opis nie jest aż tak szeroki, zeby zmieniał coś znacznie w projektowaniu układu. Zmian nie ma zbyt wiele i są kosmetyczne - więcej pojemności na zasilaniu stopni wstępnych wzmacniacza. Oczywiście są to małe pojemności, więc poza płytką kondensatory też być muszą (płytke zasilacza też moge machnąć, a może zaproponowac jakiś lepszy, stabilizowany zasilacz? coś wam później pokaże...). Ponadto zupełnie inne zasilanie wzmacniacza operacyjnego w sprzężeniu - LM317 i 337 dokładniej mówiac, rezystory należy dobrać dla napięcia odpowiedniego (chwila liczenia to jest), żeby wyszły takie napiecia zasilające op-amp, jak chcemy. Jaki op-amp to juz nasz osobisty wybór bedzie, pasują nóżkami wszystkie.

Zastanawiam sie nad zamianą tych podwójnych tranzystorów na SSM-y albo nawet MAT-y, raz - ze względu na lepsze parametry, dwa - ze względu na prostote projektowania. Nie wiem tylko co na to parametry obu kostek, być może cos by trzeba zmieniać, a to już za dużo. Gdzieś w PL te tranzystory są dostępne, więc o to sie nie martwmy :). Miejsce na rezystory mocy bezindukcyjne, ale jakby co i inne sie pomieszczą napewno. Na wyjściu jednakowoć juz zwykły rezystor, ponieważ tam indukcyjność jest pomijalna, tak czy inaczej cewke o niekrytycznej(!) wartości tam mamy.

Wywaliłem układ zabezpieczenia głośników. Jakoś nie widze konieczności jego stosowania; w poprawnym układzie nie powinno sie nic stać, szczególnie że układ ma spory zapas mocy, a raczej wytrzymałości elementów na spalenie - może, jak widać z artykułu, grać nawet od 2R. Podobnież olałem ten dodatkowy układ (dodatkowa płytka) wykrywająca przestery. W czasie normalnego słuchania nie powinno być takiej potrzeby, aby takie coś było.

Nie jest to płytka finalna. Wymaga jeszcze kilku kosmetycznych zmian napewno, ja czekam cierpliwie na jakieś wskazówki co zmienić. Na wejściu powinien znajdować się jeszcze kondensator, tylko jest on dosyć duży. Wolicie mieć do na płytce, czy luzem, obok, pomiedzy gniazdkiem a płytką? Jeśli na płytce, to na jaki sie decydujemy? trzeba by ustalić jakiś raster(y).

Prosze, mimo wszystko, wpisywać się na liste chętnych na ten wzmacniacz. A może jest ktoś chętny na pre wspominane w tym artykule? do niego też mam projekt :>

Ukryta Zawartość

post-12980-100001182 1170307635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.