Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon DENON DP47F - jak wyregulować

bodziewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc wszystkich, którzy mają dostęp do opisu, instrukcji, schematów tego gramofonu. Własnie otrzymałem przesyłkę z tym sprzętem po wygranej aukcji na eBayu. Nie wiem jak wyregulować ramię. Jest taki efekt, że ramie jakby było w jednej pozycji w płaszczyźnie poziomej, a igła pracuje jak amortyzator, zgodnie z nierównościami płyty, raz w górę, raz w dół. Czasami przy większych nierównościach płyty, odrywa się jakby od powierzchni i są przerwy. Wydaje mi się, że brak ramieniu ruchu w pionie (podnoszenie i opadanie). Może ktoś wie jak wyregulować to cudo, bo bez opisu ja nie mam pojęcia.

Dzięki G.Mark.

Przejrzałem stronę, jest wszystko. OK. Jednak w manualu nie jest wytłumaczone w jaki sposób odbywa się ruch ramienia. Wydaje mi się, że nie podnosi się, tylko przesuwa w poziomie. Chyba jest coś nie tak. Odtwarza bez problemu, ale przy ruchu ramienia (po STARCIE) zahacza o płytę. Brak wyraźnego podniesienia, a następnie opuszczenia ramienia na płytę. Czy jest ktoś na tym forum, kto dobrze zna zagadnienie i zajmuje się regulacjami bądź sprawdzeniem i naprawianiem takiego sprzętu?

Widzisz, jest tak, ramię (-jak na załączonej fotce z jakiejś strony-; jak zrobię zdjęcia mojego denona to umieszczę) jest ruchome, można je poruszać w górę i w dół, ale na zasadzie huśtawki z punktem mocowania gdzieś pod widoczną dużą osłoną. Nie można poruszać całością, tzn. nie da się unieść całości w jednej płaszczyźnie. Wydaje mi się, że powinien być realizowany jeszcze ruch ramienia właśnie w tej płaszczyźnie. Dokładnie nie wiadomo, może ktoś kto ma taki model mógłby się wypowiedzieć. Znaleźć takiego kogoś będzie pewnie trudno, ale może w końcu się trafi. Trochę jestem zmartwiony, gdyż nie sądzę by stało się coś w transporcie, był super zapakowany, no chyba, że sprzedawca zataił być może istniejący feler.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

bodziewicz. Gratuluje zakupu. Zacny sprzet.

Jesli igla odrywa sie na nierownych plytach (pisales cos o hustawce) to w mojej opinii masz po prostu zle ustawiony nacisk na igle (za maly nacisk). Ustaw porzadnie nacisk.

witam.

>jest tak, ramię jest ruchome, można je poruszać w górę i w dół, ale na zasadzie huśtawki z

>punktem mocowania gdzieś pod widoczną dużą osłoną. Nie można poruszać całością, tzn. nie da się

>unieść całości w jednej płaszczyźnie.

bo tak powinno pracowac ramie. na zasadzie hustawki. twoj model ma ramie strerowane mikroprocesorem, ale nie sadze zeby byl tam uklad servo silniczkow utrzymujacych idealne vta. ruch igly jaki obserwujesz jest zupenie normalny. rozumiem ze spodziewales ze ramie bedzie caly czas utrzymywac idealny poziom unaszac sie w calosci w gore i w dol. no bez przesady :)

sile nacisku igly (tracking force) regulujesz pokretlem z prawej strony gramofonu obok ramienia. antistating ustawia sie automatycznie do sily nacisku sam. (taki dziwny patent ma ten patefon) ustaw 1,8 i bedzie ok. chyba ze ma nieseryjna wkladke (nie dl-160) i ze producent wkladki zaleca mniejszy lub wiekszy nacisk. jak slusznie kolega zauwazyl, to ze ci igla i ramie podskakuje, jest wynikiem zlego ustawienia tracking force.

>Jest taki efekt, że ramie jakby było w jednej pozycji w płaszczyźnie poziomej

jak pislem to ramie sterowane "komputerowo" zachowuje sie troche czolgowato. taki jego urok.

>Odtwarza bez problemu, ale przy ruchu ramienia (po STARCIE) zahacza o płytę. Brak wyraźnego podniesienia, a >następnie opuszczenia ramienia na płytę.

to kwestia regulacji tzw. windy, u ciebie czegosc takiego chyba nie ma bo calosc jest sterowana elektronicznie, ale napewno da sie ustawic i wyregulowac. nie wiem czy nie 4 przyciskiem od prawej. mechanizm opuszczania ramienia w trybie auto moze byc zwyczajnie rozregulowany. jesli tak jest i igla zawadza o plyte gdy ramie sie ustawia nad nia, to uzywaj trybu manual, gdzie podnosisz ramie i opuszczasz recznie up lifter. jezeli to tez zle dziala, to to rowniez mozna wyregulowac. podobnie ma sie sprawa z "trafianiem" w plyte. sa regulacje do 7' 10' i 12' osobne, albo calosc sie reguluje jako zakres.

tu jest wszystko opisane, to servisowka.

Ukryta Zawartość

akurat z tym modelem nie mialem doczynia, ale uzeralem sie kiedys z podobnym sprzetem.

z tymi automatami to jest tak, ze fajnie dzialaja, ale tylko kiedy sa dobrze ustawione, a potecjometry regulacyjne na plytce lubia sie zakurzyc i poprzestawiac z czasem. regulacja jest upierdliwa bo musisz wczolgac sie pod gramofon stojacy na specjalnym statywie i gmerac srubokrentem, wyczoliwac sie i parzyc na efekt czy wszytsko dziala ok. i tak do skutku :) powodzenia.

to bardzo fajny sprzet, ale musisz go poprostu ustawic, dobrze by bylo przejzec mechanike ramienia itp.

jak nie czujesz sie na silach. zaloz watek "zlece regulacje gramofonu, dobrze place" ;)) ja odpadam :)

Ukryta Zawartość

Sabatiel napisał:

"...bo tak powinno pracowac ramie. na zasadzie hustawki. twoj model ma ramie strerowane mikroprocesorem, ale nie sadze zeby byl tam uklad servo silniczkow utrzymujacych idealne vta. ruch igly jaki obserwujesz jest zupenie normalny. rozumiem ze spodziewales ze ramie bedzie caly czas utrzymywac idealny poziom unaszac sie w calosci w gore i w dol. no bez przesady :)..."

Własnie tak jest! że ramię utrzymuje idealny poziom, a na nierównościach płyty igła zachowuje się jak amortyzator!!! ona ugina się bardziej lub mniej, w zależności od odkształceń powierzchni płyty. I to jest to o co mi chodzi, myślę, że właśnie nie powinno tak być, ramię powinno jak huśtawka poruszać się wraz z płytą. Teraz wiem, że wiesz dokładnie na czym polega mój problem. Ten przycisk UP lifter chyba nie działa, nie podnosi się ramię, ale jak strzałkami w lewo czy w prawo naciskam, to przesuwa się, ale oczywiście po płycie! proszę pomózcie, ZLECĘ REGULACJĘ TEGO PIĘKNISIA!, po prostu bardzo na niego zachorowałem, wybuliłem 280 euro, więc musi mi pięknie działać. Niedługo pokażę wszystkim moją AIWĘ XK S9000E, też ślicznotka! Jeszcze nie doszła. Pozdrawiam i czekam na żądnego regulacji (io trochę grosiwa).

nie wiem co z tym linkiem, sprawdzalem ok jest, ale faktycznie tu nie dziala. moze tylko mozna z ich strony wejsc.

moze tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Może to głupie co teraz napiszę, ale... Czy mata na talerzu jest ułożona prawidłowo? To znaczy, czy otwory w niej wycięte, trafiają na otwory wycięte w talerzu?

Czy ramię po przesunięciu nad początek płyty i naciśnięciu przycisku "Start" opada w dół? Czy ramię zrównoważyłeś i ustawiłeś prawidłowy nacisk igły na płytę?

GM

Mata jest ok, ramię, jak pisałem wcześniej porusza się TYLKO w poziomie, samo w sobie ma możliwość poruszania się w pionie jak huśtawka, ale nie odbywa się to w czasie najazdu na płytę. Tak jakby coś nie funkcjonowało do końca. Nie wiem jak regulować nacisk i inne, próbowałem, ręcznie jak położę na płytę, wszystko jest ok, tylko przy zbliżaniu się ramienia bliżej środka płyty (końcowe utwory), następuje jakby odrywanie się igły od płyty, na nierównościach, tak jakby w środku płyta była "zapadnięta", a ramię jest ciągle w poziomie - jak już wspominałem. Nierówności kompensowane są igłą, która amortyzuje (jak przednie teleskopy w motocyklu). Praktycznie ona pracuje, ramię tylko przesuwa się w poziomie. Jak ręką podniosę, to nie stawia oporu, natomiast tylko przed krawędzią początku płyty mogę ramieniem poruszać w dół (igła jest poniżej poziomu tafli płyty). Jak ją przesunę już nad płytę (np, pierwszy utwór), to już w dół ramię nie można "bardziej docisnąć".

cd:

tak, jakby coś je (to ramię), blokowało. Tylko igła dotyka płyty i ugina się wraz z nierównościami. Może teraz przybliżyłem bardziej zjawisko, które występuje w tym Denonie. Myślę, (a w zasadzie pocieszam się), że to nie kwestia usterki, tylko regulacji. Jeszcze ten UP lifter, ramię powinno wyraźnie się unieść nad płytę, a nie dzieje się nic.

Obejrzałem pobieżnie oba manuale. Żeby każdy sprzęt miał taki service manual, mój boże. W każdym razie z takim materiałem mozna grzebać. Żeby tylko mieć czas. Ja nie mam.

bodziewicz. Przeczytalem wszystkie Twoje wpisy i wreszcie zrozumialem w czym rzecz. To ramie podczas odtwarzania w ogole nie pracuje w plaszczyznie pionowej, a powinno. Jest czyms zablokowane.

Rozejrzyj sie czy nie ma w ramieniu zadnych blokad transportowych.

bodziewicz

przeczesujac siec wpadlem na goscia, ktory kiedys usilowal sprzedac taki patefon i najwyrazniej mial go przez jakis czas. skontaktuj sie z nim, moze ci pomoze.

Tel. 0126341916

e-mail: [email protected]

Jeszcze raz przypomnę, że właśnie ramie nie pracuje w pionie, ale jak ręką poruszę (tylko w położeniu przed płytą - między miejscem uchwytu, a płytą) to da się poruszać w górę i w dół. Można nawet puścić je swobodnie, to zawiśnie poniżej poziomu płyty. Jednak gdy już znajdzie się nad płytą, to tak jakby je coś zablokowało. Patrząc z boku odnosi się wrażenie, że ramie jest idealnie w jednej płaszczyźnie, nie porusza się w rytm ugięć jakie ma płyta (nie faluje razem z nią), wisi po prostu nad płytą jakby zamrożone w jednej płaszczyźnie, tylko igła ugina się w rytm nierówności na płycie (jak teleskopy w motocyklu). Przy zbliżaniu się do końcowych utworów (bliżej środka płyty) co jakiś czas odrywa się od płyty, jakby płyta ku środkowi się zagłębiała i powstają drobne przerwy w odtwarzaniu, a nawet w pewnym miejscu ramię już nie posuwa się tylko się zacina i przeskakuje (taki powstaje duży odstęp pomiędzy płytą, a igłą). Nie widzę żadnej blokady, jest tylko mała śrubka z tyłu ramienia, (nie widoczna na tym zdjęciu co umieściłem), ale ona nie dotyka tego łuku pod nią (w serwisówce to widać, jest taki łuk, może magnes, czy jakiś czujnik). Chętnie bym się z gramofonem wybrał do kogoś, kto podjął by się regulacji i przejrzenia. Pozdr i czekam na dalszą pomoc. Jak dopadnę cyfrówkę to narobię różnych ujęć.

Jezeli ramie jest "luzne" i blokuje sie dopiero w pozycji na plyta, to nie ma mowy o blokadzie transportowej. A czy gdy ramie jest nad plyta to wcisniecie przycisku do podnoszenia i opuszczania ramienia cos daje. Jest jakis minimalny ruch w pionie czy zero jakichkolwiek zmian?

Zycze Ci by nie byl to problem sterowania mikroprocesowego ramienia, choc wg. mnie wszystko na to wskazuje.

Przejrzalem serwisowke. Gramofon musialby obejrzec jakis spec i przynajmniej pomierzyc napiecia w odpowiednich punktach (sterowanie ramienia), ktore sa opisane w serwisowce.

Manewr taki przynajmniej dalby odpowiedz czy elektronika jest ok, czy nie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy gdy naciskasz przycisk opuszczania/podnoszenia ramienia, gdy ramię jest nad początkiem zapisu, słychać odgłos pracującego silnika? I czy po naciśnięciu tego przycisku, zapala się kontrolka na panelu gramofonu?

GM

Jak już wspominałem powyżej, przycisk UP Lifter po naciśnięciu świeci się kontrolka czerwona, ale nic się nie dzieje, nic nie słychać. Natomiast przyciskanie strzałkami (w lewo, w prawo) powiduje przesuwanie ramienia, ale po plycie! drapie płytę. Boję się bardzo, że to jest jakieś uszkodzenie. Ciekawe czy u niemców jest możliwa reklamacja, kupiłem go jako TOP ZUSTANDT! Powinien być bez zastrzeżeń. Co robić?

sluchaj, jesli nie masz smykalki amatora elektronika, to odeslij im to i popros o zwrot kasy. ciezko kupic dobrze wyjustowanego uzywanego automata. ja lubie takie sprzety, ale zawsze spedzam troche czasu na ustawianiu ich. nawet jesli sprzedawca na allegro czy ebay zachwala ze wstanie idealnym. to jest nieprawda, jak by byl idealny to ktos by go uzywal i dbal o niego. a jak lezy u handlarza ... lepiej jesli sie nie znasz na takich urzadzeniach, kupuj z pierwszej reki i to z kims kto ma pojecie o temacie.

aha kontaktowales sie juz z czlowiekiem ktorego namaiary ci podalem?

Sabatiel

Wiesz, bardzo zachorowałem na ten sprzęt i to głównie z powodu jego design. Ciężko mi odesłać tak piękną sztukę, jest niemal w idealnym stanie wizualnym, pięknie się prezentuje i wolę go naprawić niż odesłać i niemiaszkiem kontynuować wojnę. Wątpię by mi przyjął zwrot, nie mówiąc już o zwrocie gotówki (280 Euro + koszty wysyłki 32 euro + opłata za przelew 60zł) Nazbierało się tego kupę kasy, czekałem na niego 3 tygodnie, niemiec leciał w kulki z wysłaniem. W końcu doszedł, super zapakowany, a tu masz Ci los! Coś nie tak. Ten z namiarów jeszcze nie odpowiedział, poczekam do jutra i będę dzwonił. Może jednak coś z regulacją jest nie tak. Nie ma gdzieś serwisu DENONA lub w ogóle sprzetu o takiej precyzji?

Chyba pesymistyczne domniemania sabatiela będą słuszne. Ale jeszcze zanim go oddasz, czy nie mozna rozróżnić czy owa nieruchomośc ramienia gdy znajdzie sie nad plytą (i chyba po naciśnięciu Play czy Down) ma charakter oporu mechanicznego czy też jest wynikiem silnego (za silnego) tłumienia. Dla bezpieczeństwa na czas badań wyjąłbym wkładkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.