Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-560 + Scherzo350 + Większy Bas

Mateusz_GTI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam to co w temacie i chciałbym uzyskać większy bas za około 150zł. Myślałem nad tubą samochodową, ale z głośnikiem 8 Ohm. Tylko nie wiem czy ten denon wystarczy i czy lepiej kupić taką co ma z 900 Wat max i 400 RMS czy jakąś 700 Wat max i 350 Wat RMS. Bo wydaje mi sie ze taka słabsza zagra głośniej na wzmachu 2x70Wat.

Co o tym myślicie?? Czy to w ogóle dobry pomysł?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam

Ahaa.. zapomniałem jeszcze o tym że ta moc to jest przy 4 Ohm... czyli jak jest 400RMS to pewnie przy 8 Ohm Bedzie jakoś 200 Wat co?? Nieznam się zabardzo dlatego pytam.

Z góry dzięki

Pozdrawiam :)

No tak efektywność... ale jak podłączyłbym powiedzmy jakąś kolumne 180 Wat RMS do wzmacniacza 2x10 Wat a kolumna miałaby większą efektywność od jakiejś 80 Wat RMS to podejrzewam że ta druga by głośniej zagrała i byłaby w pełni wykorzystana, a co do pierwszej to wzmach nie dałby rady jej napędzić i grałoby to dziadosko. Dobrze mówie, czy nie????

Także chodzi mi o to jaka może być największa moc tuby RMS do tego wzmacniacza? Tak żeby sobie z nią poradził a zarazem żeby nie charczała, jeżeli już mam dwie Scherzo 350 po 180 Wat RMS.

Dzięki za odp.

PZDR!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Caly ten temat uwazam za idiotyczny. Mialem kiedys PMA 560 i Scherzo 350 takze. Gralo to ze soba jak gralo ale basu nigdy nie brakowalo. Scherzo dudnia jak diabli a Denon po wlaczeniu loudnessu tez niezle wymiata. Dla fana tupaniny w sam raz. Inna rzecz ze 560 to bardzo przyzwoity wzmacniacz. Moze troche suchy ale sprawia wrazenie jakby mial przynajmniej 100 watt a nie 70 przy 8 ohmach.

No Bas niby duży, jak pierwszy raz to usłyszałem to wydawało mi sie dobrze, ale jak usłysze w jakimś pubie Altusy 110 to tamto wali 10 razy mocniej... !! I ja też tak chce! A wydaje mi się że te moje powinny lepiej grać i niby mają lepszy bas z tego co czytałem.

Tak a źródło to PC z dobrą kartą dźwiękową, i foobar2000 tam mam equalizer to jakoś jeszcze to gra, ale mam jeszcze tuner Denon TU-215RD i jak z radia coś puszcze to tam w ogóle basu niema.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak myslalem... Kup porzadnego cdeka. Altusy przy Scherzo w basie to sa pierdziawki. 560 to zupelnie dobry wzmacniacz ktoremu basu nie brakuje. Masz 2x 25cm w basie na kanal. Ja bym sie martwil sopranami bo ta tonsilowska kopulka piaszczy dzwiek. Srednica sie drze - ale tp tylko Tonsil przeciez...

Aaa i jeszcze jedno, przy jakiejś muzyce typu hip-hop itp. to w miare dobrze jest, ale ja słucham głównie muzyki klubowej trance, house (czyli takie łagodniejsze techno) to przy tym ten bas taki rozlazły jest jakiś, nie wali równo z bitem tylko sam bit to tylko takie PYK PYK (najczęście) i po każdym Pyk jest takie dudnienie. A to ma udeżać równo z bitem a nie jekieś dziwactwa się dzieją.

No i jeszcze jedno! Mojego kolegi kuzyn ma altusy 110 w domu i ponoć z kompa puszcza muzyke. To zawsze ten mój kolega mówi mi że te jego głośniki lepiej grają, że taki super bas i w ogóle a że ten mój sprzęt coś lepiej mógłby zagrać.

No a ten kolo co ma altusy ma jakąś zintegrowaną karte. Ja puszczam mp3 i on napewno też. A jak nagram mp3 na płyte CD Audio i odpale to w Cdku to co dobrze będzie.. ?? :/:/

"ale jak podłączyłbym powiedzmy jakąś kolumne 180 Wat RMS do wzmacniacza 2x10 Wat a kolumna miałaby większą efektywność od jakiejś 80 Wat RMS to podejrzewam że ta druga by głośniej zagrała i byłaby w pełni wykorzystana"

Głośniej zagra ta, co ma większą efektywność. Moc kolumny, to jest tak naprawde jej wytrzymałość mocowa, i nie ma nic do głośności.

Może po prostu potrzebny Ci mocniejszy wzmacniacz?

Niemam kasy na nowe kolumny a nie jestem audiofilem i dźwięk jaki się z nich wydobywa na moje ujdzie, tyle że ten bas mnie rozczarowuje. A nikt mi jeszcze nie wyjaśnił dlaczego ten koleś ma większe basy w altusach 110 i w pewnym pubie też w altusach 110 są lepsze basy a muze tam też puszczają z komputera, tyle że niewiem jaki wzmacniacz ale wątpie że jakiś lepszy niż ten mój denon, a już wogóle wątpie że wzmacniacz tego kolesia jest lepszy bo to chyba unitra diora. :( :/

W innym pokoju też miałem te głośniki. W takim co miał z 35 m kwadratowych i grało tak samo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmak masz dobry, pokój malutki, za duże kolumny i złe ustawienie dlatego ci tak to śmiesznie gra i słychać same dudududu. Sprzedaj te kolumny i kup jakieś podstawkowe z drugiej ręki. Wpisz w wyszukiwarce 10m2, a co do ustawienia kolumn to odwiedź dział "artykuły". Inaczej nikt ci nie poradzi, a tylko wyśmieje.

Nie mogę kupić mniejszych kolumn bo jak czasami robie jakieś imprezy to gdzie z takimi na podstawkach. A w ogóle sylwester się zbliża to będą mi potrzebne takie duże. Będą grały w pomieszczeniu 62 m2 . A poza tym mniejsze nie dałyby rady nawet do pokoju bo ja lubie duże basy, to z takimi moimi ustawieniami mogę słuchać max na 3/4 potencjometru i tak czasami słucham (z PC). Głośniej już charczą basowe. Chyba że z tunera leci muzyka to na 1/3 jest tak samo. Z kompa znacznie ciszej gra. Ale z tunera nie lubie słuchać bo niema equalizera tylko te pokrętełka na wzmachu a tam jak sobie basy podkręcę i loudnees to są takie nie przyjemne, wysokie i słabe basy.

A podpięcie kolumn w przeciw fazie to znaczy: - do + , + do - tak????

Ja mam podpięte - do - / + do + jakby co ;]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.