Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do 2000zł.

robi007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę wymienić swojego suba Kody SW-100b na coś lepszego. Mam sprzęt Denona AVR 2807 i DVD 1930 podłączony do kolumn Tannoy Sensys DC 2. Chodzi mi o to żeby zestaw dobrze spisywał się w pokoju 30m2 z otwartym wyjściem na kuchnię, która ma 15m2. Suba używam przede wszystkim w KD i tam zwłaszcza ma zapewniać ekstremalne przeżycia. Z drugiej strony chciałbym też wykorzystywać go czasami przy muzyce, kiedy brakuje mi basu. Co byście mogli mi polecić w cenie do 2000zł i czy wogóle mam szansę znaleźć coś wyraźnie lepszego od SW-100b w tej kwocie.

https://www.audiostereo.pl/topic/30415-subwoofer-do-2000z%C5%82/

No to może to...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

anabol, 25 Gru 2006, 23:04

>może Paradigm PS-1000, do kina nie ma nic lepszego za te pieniądze.

za cenę nowego to znajdą się równie dobre suby do kina :)

ale widze za 900zl na allegro, takze zgodze się, że w tej cenie do kina nic lepszego nie kupisz, tylko do muzyki się raczej nie nadaje

jeszcze 2 możliwości:

za 1550 zł kupujesz Jamo E7SUB

ściągasz z UK za 1650 zł + przesyłka XLS200

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. O paradigmach PS-1000 i 1200 myślałem, tylko nigdzie nie mogę ich znaleźć w kolorze innym niż czarny. Nad jamo też się zastanawiam, ale chyba cała seria E 6,7,8 ma obudowę zamkniętą i nie wiem czy te suby wytworzą odpowiednie ciśnienie w moim pokoju. A co myślicie o jbl E-250, wydaje się niezły przynajmniej na papierze. Może jeszcze jakieś oprócz wyżwej wymienionych wziąć pod uwagę.

Ps. Poszukuję suba z możliwie najniższym pasmem przenoszenia, bo wydaje mi się że sub którego pasmo zaczyna się np. od 20Hz będzie wyraźnie lepszy od takiego gdzie pasmo zaczyna się np. od 30Hz. Poza tym kolumny zaczynają odtwarzać od 34Hz więc odcięcie w ampli ustawiam na 40Hz, a dalsze pasmo ma uzupełnić właśnie sub. Jeżeli źle myślę lub robię coś nie tak to proszę o oświecenie mnie.

Witam! Jezeli sub ma być głównie do kina to chyba najlepsze są suby padadigma, bo mają niskie i efektowne zejscie, kosztem szybkości ( ale w KD dodaje to jeszcze większej potęgi). E250 sięga tylko do 30Hz, ale potrafi w zamian wytworzyć ogromne ciśnienie akustyczne, aż tynk sypie się ze ścian ( zmierzono mu max SPL 124dB!). Pozdrawiam

robi007, 26 Gru 2006, 11:04

>Ps. Poszukuję suba z możliwie najniższym pasmem przenoszenia, bo wydaje mi się że sub którego pasmo

>zaczyna się np. od 20Hz będzie wyraźnie lepszy od takiego gdzie pasmo zaczyna się np. od 30Hz. Poza

>tym kolumny zaczynają odtwarzać od 34Hz więc odcięcie w ampli ustawiam na 40Hz, a dalsze pasmo ma

>uzupełnić właśnie sub. Jeżeli źle myślę lub robię coś nie tak to proszę o oświecenie mnie.

większośc subów odtworzy i takie niskie częstotliwości ale przy mniejszej głośności...

ja u siebie testowałem i kolumny i suba przy różnych sygnałach i częstotliwośc 20hz mój sub odtworzał bardzo dobrze (mimo że ma podany zakres 28hz+ przy -3db i 24hz+ przy -6db)

A czy jbl E250 nie schodzi czasem do 25Hz, bo gdzieś właśnie wyczytałem że ma pasmo przenoszenia: 25 - 150 Hz (natomiast paradigmy zaczynają się od 22Hz). Od czego zależne jest ciśnienie akustyczne (od wielkości głośnika, obudowy czy też od wzmacniacza w subie).

Daruj sobie te iluzoryczne 3 Hz w dole pasma, zapewne i tak twoje ucho tego nie usłyszy. Paradigmy też sobie odpuść, sub powinien być uniwersalny, a więc nadawać się również do muzyki (to jest priorytet), z tego powodu powinien być szybki i nadążać za rytmem.

Pozdrawiam

Pewnie coex że chciałbym kupić subwoofer, który będzie zarówno dobry w KD jak i w muzyce, ale taki uniwersalny sub to pewnie kosztuje majątek a ja mam do wydania nie więcej niż 2000zł. W tym przedziale cenowym chyba ciężko będzie znaleźć coś co dobrze będzie grało w muzyce (chyba że znowu się mylę). Wnioskuje z tego że wszystkie polecane wyżej suby dają raczej dużo hałasu, ale do muzyki są kiepskie.

Dokładne pomiary przenoszonego pasma i maksymalnego ciśnienia, dla JBL-a e250, przeprowadzilo jakies znane czasopismo (nie pamiętam już które) i powoluję się na tamte wyniki. Tego suba mam tez w domu i na moje ucho, pomiary mówią prawdę. Większość producentów lubi sobie dodac czasem te parę Hz :-) Dane katalogowe należy zawsze traktowac z dystansem. Przepis JBL-a na takiego kopa, to chyba wielkość membrany (glówny czynnik), jej wychylenie, mocny wzmak i duża skrzynia (która nie jest specjalnie infra dostrojona, jak np. paradigmy).

GT a mógłbyś opisać jak sprawuje się jbl E250 w muzyce. Poza tym mam pytanie do wszystkich czy jest sens przesiadać się z Kody SW 100b na innego suba w cenie do 2000zł. Chodzi mi o to czy za taką sumę da się kupić suba wyraźnie lepszego od tej Kody, która i tak zbierała swego czasu dobre opinie.

robi007 masz wątpliwości czy warto zmieniaś KODĘ ?? no to bierz swoją KODĘ pod pachę i do sklepu niech podepną jakieś inne przez Ciebie wybrane i porównasz czy warto.

zawsze wszystkim powtarzam że odsłuch powie prawdę jak poczytaż dłużej forum to zobaczysz że każdy Ci powie "mam i polecam gra najlepiej w tej cenie" ale ich ucho i warunki akustyczne oraz upodobania dźwiękowe są inne niż twoje

Mam kolegę który kupił jakiś shit ( głośnik 30cm ) za parę dych wystukał skrzynkę i wsadził całość do łużka i nie ma dla niego lepszych wooferków niż jego DIY

nie muwię abyś nie słuchał propozycji kolegów bo są one dobre ale przed zakupem powinieneś posłuchać zakupu

POZDRAWIAM

Robi007 masz fajne kolumienki, do których polecałbym suba odrobinę słabszego niż E250, ale za to z bardziej precyzyjnym i wyważonym dzwiękiem. Nie wiem czy w tej cenie się cos dobrego znajdzie, bo specem od subów nie jestem. E250 to sub dedykowany do współpracy m.in z ogromnymi E100, więc musi byc wyjątkowo mocny. Patrząc pod tym kątem, e250 to nie jest zła konstrukcja, jest wiele innych subów, które może brzmią lepiej ( np. jakiś sub b&w z zamknięta konstrukcją), ale nawet ich nie byłoby slychać z takimi lodówkami. Dlatego kupując suba, musimy sobie odpowiedziec na pytanie, czego oczekujemy, czy chodzi nam o delikatne uzupełnienie naszych kolumn w muzyce, czy ekstremalne wrazenia w KD i głośne odsłuchy. Ważne jest tez to czego słuchamy.

Wracając do brzmienia JBL-a, okreslilbym je nie do końca subowym, bo bas nie jest tak miękki i poduchowaty, jak np. u paradigma, ale absolutnie nie jest też twardy. Po rozkręceniu go w pokoju, na dośc znaczny poziom, mamy brzmienie dośc podobne do takiego estradowego, dośc brutalnego basu (wrażenie jak na koncercie). Szybkości nie ma co się czepiac, bo motoryka e250 jak na 30 cm glosnik jest b. dobra. Sub lubi czasem zabuczeć, nie zawsze możliwe jest też idealne zgranie go z małymi kolumnami, bo jest dość mocno słyszalny w zestawie. Ja mam go w pokoju ~ 20m2 i nie mam z nim problemów, nie zalewa falą basu, gra dość punktowo.

jbl 250 to wielka kupa w porównaniu do tego jamo E7sub i xls200 (na peerlesie xls10 + bardzo solidny wzmacniacz), które polecałem. Sub w obudowie zamkniętej jest szybki muzycznie i potężny w uderzeniu kinowym, właśnie uniwersalny, a 10 cali long-excursion woofer jest idealny do takiej konstrukcji. Referencyjny bas z takiej obudowy (10 cali zamknięte) słyszałem jeszcze z Rela, nie pamiętam modelu...

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Napewno w miarę możliwości spróbuje posłuchać przed zakupem proponowane przez was suby. A czy jeszcze ktoś mógłby mi coś powiedzieć o subie Infinity Beta SW12, bo też go biorę pod uwagę.

Znacie może dobre sklepy audio w Łodzi lub okolicach.

no ja mam tego suba :)

w kinie domowym rewelacja, w muzyce już jest tylko średnio dobrze (po części to troche wina ustawienia i ogólnie małego pokoju - tylko 15m i u mnie stoi z konieczności 1m od narożnika)...

pierwsza sprawa - trzeba go odciąc bardzo nisko (40-50hz) bo inaczej zagłuszy zupełnie kolumny

do muzyki z szybkim basem w stylu dance, techno ten sub nie nadaje się, bas się odczuwalnie opóźnia względem kolumn, przy troche wolniejszej muzyce jest już dużo lepiej

z tego co zauważyłem na tym subie najlepiej wypadają basowe kawałki przy muzyce rockowej i w metalu, ale pamiętam że i Oldfielda też przyjemnie się słuchało

ja Infinity SW12 kupiłem głównie dlatego, że mam małe pomieszczenie a koniecznie chciałęm potężnego suba, a ten Infinity ma właśnie system rabos (dopasowanie do pomieszczenia), dzięki któremu można wyeliminowac zjawisko "buczenia" i to naprawde działą :)

generalnie ja suba nie używam wogóle przy muzyce, basu mam pod dostatkiem chociaż kiedyś z konieczności próbowałem się wspomóc subem bo nie miałem dobrego basu z samych kolumn (jak się okazało to była wina zbyt słabego amplitunera kinowego, po dokupieniu wzmacniacza stereo problem zniknął)

Dziękuję wszystkim za pomoc. Cały dzisiejszy dzień spędziłem na osłuchach wszystkich polecanych przez was subów (oprócz suba XLS200 polecanego przez americano). Po odwiedzeniu kilku salonów (byłem nawet w sklepie dla idiotów) wybrałem pardigma Ps-1200. To co mnie przekonało do niego to jego potęga w KD. Drugi po nim JBL E250 dawał też nieźle czadu, ale nie dorównuje jednak Ps-1200. Pozostałe suby czyli Dali Concept Sub, Infinity Beta SW 12 i Jamo E7 Sub były jednak słabsze od dwóch wyżej wymienionych (przynajmniej w KD). W muzyce prawie wszystkie grały podobnie (przynajmniej dla mnie) i przy szybkich utworach z basem często nie nadążały za frontami. Najlepiej w muzie wg. mnie wypadł Jamo E7, ale w KD grał dosyć słabo (nie było tej potęgi, mocy itd.). Wybrałem Paradigma Ps-1200 bo w zasadzie przy muzyce jaką słucham, sub i tak rzadko byłby wykorzystywany. Co innego w KD, tutaj musi być dobry sub, a po dzisiejszych odsłuchach jestem pewien, że dobrze wybrałem.

Ps. Mam pytanko do posiadaczy Paradigma Ps-1200. Czy ta żółta dioda na przodzie suba ma się cały czas palić, czy tylko jak sub się załącza.

robi

suby które proponowałem wymagają conajmniej 100 godzin mocnego wygrzewania, takie mają niestety głośniki... Bez takiego wygrzania bas jest stłumiony i jakby "drewniany" ;) Jamo napewno by się dotarł do kina, a i w muzyce nabrałby większej swobody. Paradigma 1200 nie brałem po uwagę bo przekraczał budżet i jest raczej kinowy, ale może kupiłeś taniej więc gratuluje. Lubię kanadyjskie suby: paradigm, energy, mirage.

pozdrawiam

Nie wiem czy kupiłem tanio bo dałem za niego równe 2200zł, oczywiście nowy z gwarancją polpaku i w dodatku w kolorze jaki chciałem. Dzisiaj wszystko dokładnie poustawiałem w subie i w ampli i muszę powiedzieć że jest to naprawdę ekstra sub. Odcięcie zrobiłem w Denonie na wszystkich kolumnach na 40Hz, w subie głośność ustawiłem na godzinie 11 i teraz nawet w muzyce gra całkiem nieżle (przynajmniej na płycie Sade, gdzie jest dużo basu, ale spokojnego).

Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa: jak w ampli ustawiam odcięcie na 40Hz, to czy w subie działa pokrętło odcięcia (zakres w subie mam od 50-150Hz). Bo wydaje mi się że jak pokrętło ustawiam na 150Hz to sub zaczyna głośniej grać, a chyba nie powinien, jak ampli odcina do 40Hz.

• 7 lat później...

Witam! Przymierzam się do zakupu subwoofera do KD i Stereo 40/60%. Posiadam Ampli HK260 + Fronty Monitor Audio RS6. Pomieszczenie ok 30m2. Do niedzieli muszę podjąc decyzję pomiędzy JBL E250P a Jamo E7Sub.. Czekam na wszelkie sugestie. Nie mam jak i gdzie ich odsluchac, więc będę polegał tylko na Was, więc proszę o szczere opinie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.