Skocz do zawartości
IGNORED

SanyoZ4 - kłopoty z bielą

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem. Otóż gdy wyświetlam obraz z SanyoZ4 to gdy jest to biała plansza to widzę, że mniej więcej prawa połowa obrazu jest śnieżnobiała (zimny niebieskawy odcień bieli) a lewa jest bardzo ciepłym kolorem, biały złamany czerwonym - wygląda to jak źle ustawiony balans bieli w aparacie, gdzie śnieg dostaje określony ciepły odcień.... w normalnym oglądaniu jest to praktycznie niewidoczne - poza filmami czarnobiałymi, gdzie jest dostrzegalne....

znacie coś takiego?

projektor użytuję ok. 300 godzin od nowości, jest w miarę dobrze skalibrowany....

https://www.audiostereo.pl/topic/30632-sanyoz4-k%C5%82opoty-z-biel%C4%85/

Mam podobnie, z tym że na odwrót: lewa strona ma odcień zimny, a prawa ciepły. Niestety mnie to przeszkadza na napisach.

Projektor nawet był już 3 razy w serwisie, ale nic z tym nie zrobili. Za drugim razem projektor oddali ze złym balansem szarości (był prawie fioletowy) :(

Ja myślę, że to może być albo coś z matrycą, albo może z kablem. Choć to drugie jest mniej prawdopodobne, bo używam dwóch różnych i z innych firm: HDMIHDMI 10m i DVIHDMI 5m. Są też dwa źródła: DVD i PC. Nie jest to też wina ekranu, bo jak przesuwam obraz, to efekt też się przesuwa.

Generalnie może też być jakieś działanie pola elektromagnetycznego, ale to byś wiedział przecież, czy jakieś takie urządzenie stoi obok projektora.

Daj znać jeśli uda Ci się rozwiązać problem.

od niedawna tez posiadam z4 i takiego problemu nie zauważam...aczkolwiek musze przyznać,że mam nikłe doswiadczenie w dziedzinie projektorów (pierwszy własny) ,a na chwile obecna mam wstępna podniete wielkim obrazem i nie zwracam jeszcze uwagi na takie niuanse :)...ale zerknę uwazniej czy i u mnie widać ten problem z białym...

spytam tez przy okazji innych posiadaczy(z wiekszym doswiadczeniem) z4 czy maja jakies sprawdzone porady co do kalibracji tego projektora...na chwile obecna wygląda to u mnie tak: z4+hdmi supra+samsung950;pokój o jasnych ścianach 5,30x3,20 ,meble ciemne,mozliwość całkowitego zaciemnienia pomieszczenia i na chwile obecna niestety jeszcze brak ekranu...

Adams,jak podłączyłeś PC-ta

Mr.T

W karcie graficznej (ATI 9500@9700) mam wyjście DVI. Tam wetknąlem kabelek :)

Może mała informacja: ja mam Hitachi TX200, ale to nie ma chyba większego znaczenia w tej sytuacji.

o kalibracji Z4 jest bardzo duży wątek gdzieś na necie... niestety nie mam linku - uzyj tutejszej wyszukiwarki to może gdzieś w wątkach znajdziesz.....

propponuję zakup dobrej płyty kalibracyjnej - to sporo pomaga ;-))

u mnie jakies 15% obrazu lewej strony na białym tle delikatna jest roznica. Prawie nie odczówalne na białym tle. W filmach tego nie widać.

Ogolnie to projektor mam uszkodzony HDMI nie widzi i jeszcze kilka mniejszych nieprawidłowosci. Podobno jest to pierwszy projektor OPTOMA Hd 70 w serwisie.

. Serwis bedzie mi wymieniał na nowy.

Serwis powiedział mi, że na produkty optyczne obowiązują normy i są dopuszczane do sprzedaży egzemplarze z takim niejednorodnym świeceniem :(

Dali mi też jasno do zrozumienia, że po to są sklepy, żeby sprawdzić egzemplarz przed zakupem.

No tak... bez komentarza.

KOpyt25, 4 Sty 2007, 16:29

>. Serwis bedzie mi wymieniał na nowy.

To masz szczęście, że Ci wymienią. W moim nawet płytę główną wymienili, ale egzemplarza za cholerę nie chcą.

Kopyt, ty to masz szczęście. Najpierw Panasonic uszkodzony, teraz Optoma. A kiedy ty wreszcie sobie spokojnie filmy pooglądasz?

Odnośnie problemu w wątku - ja także tak mam, ale raczej mi to nie przeszkadza. Niemniej jak jest jakiś sposób aby to usunąć to jestem zainteresowany.

Gdzieś na AV forum czytałem że to znany problem projektorów LCD i wiąże się to z kalibracją paneli w fabryce. Czy ten efekt występuje czy nie zależy od sztuki i szczęścia. Nie wiem czy jest możliwość kalibracji w Service Menu, ale to bardzo prawdopodobne, ale ja tam nie grzebie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.