Skocz do zawartości
IGNORED

tonsile sd426 sd524 pioneer se-a1000

intuos

Rekomendowane odpowiedzi

>intuos

na zdjęciu jest model fostex t40rp - zamknięte, jest jeszcze droższy t50rp - w zasadzie półotwarte. napisz coś jesli możesz o wrażeniach dot. tych słuchawek i porównaniu ich do tonsili i pioneerów, ew. do słuchawek, które miałeś okazję słuchać (jak rozumiem z wpisów - także sennheiser hd-650).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

HD 650 wymaga naprawde dobrej konfiguracji - na podstawie odsluchu z wyjscia sluchawkowego budzetowego wzmaka czy cdeka NIE MOZNA O JEGO BRZMIENIU NIC POWIEDZIEC. Podobnie HD 600 (wg mnie jednak lepsze od 650), Beyerdynamic, Grado czy AKG. Mowie oczywiscie o topowych modelach w/w firm.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W takim razie intuos powiedz mi jakiego wzmacniacza sluchawkowego uzywales porownujac SD 426 i 524 do Sennheiserow HD 600 i HD 650? Jakie byly pozostale elementy toru i okablowanie? Jakie sa Twoje wnioski?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bardzo prosze tez o wskazanie ewidentnych roznic w jakosci wykonania ktore to powoduja ze AKG K 701 sa wykonane jak czolg natomiast Sennheiser HD 650 jak tandetny chinski plastik.

Sposrod modeli HD 600/650 preferuje HD 600 ze wzgledu na jasniejszy dzwiek i wieksza detalicznosc. To bzdura ze maja mniejszy bas od HD 650 - wszystko zalezy od konfiguracji. 650-tki za to sprawdzaja sie w zestawach o duzej jasnosci. HD 600 swietnie graja z Musical Fidelity xCan v3 (kombinacja z Krell'em KAV 280 CD to byl jeden z najlepszych dzwiekow sluchawkowych jakie udalo mi sie slyszec), dobrze graja takze z wieloma forumowymi wzmakami w tym Forum 608 chyba nieco gorzej z Holdegronem. Specjalista od sluchawek na tym forum jest znany mi osobiscie Piotr Ryka ktory bynajmniej nie uzywa Tonsilow ale Grado. Mnie dzwiek Grado nie bardzo odpowiada ale doceniam osiagniecia tej firmy nie tylko w dziedzinie sluchawek ale takze - a moze przede wszystkim - wkladek gramofonowych. Nie sluchalem niestety elektrostatycznego Stax'a ale to jeszcze przede mna. Pare ladnych lat pracowalem na AKG K 241 Studio. To sa "usrednione" profesjonalne sluchawki. Sluchalem tez modelu K 701 i mam o nich bardzo podobne zdanie jak o HD 650. Dzwiek nieco przyciemniony bez najwyzszych skladowych ale za to z fenomenalna przestrzenia. Nie stwierdzilem w zadnym wypadku tak duzej roznicy w jakosci wykonania na korzysc K 701 w stosunku do HD 600/650. Sennheiser swoje produkty dostarcza w walizce wypelnionej elegancka atlasowa tkanina. Odbierajac ze sklepu ma sie wrazenie obcowania ze sprzetem wysokiej klasy. Jest natomiast model sluchawek Sony z cena cos okolo 1600zl ktory jakosciowo przewyzsza HD 600 i 650. Bylem zaproszony na odsluch przez Piotra Ryke i gelo29 ktory zalatwil te nauszniki ale niestety z roznych wzgledow nie dotarlem wiec koniec z koncem musze opierac sie na opinii Piotra Ryki i gelo29.

post-1457-100009170 1170310668_thumb.jpg

post-1457-100009171 1170310666_thumb.jpg

Discomaniac- czy Ty jestes oby "NORMALNY"?

Napisałeś - "Stary ja to gowno (Tonsile) przerabialem w stu konfiguracjach!"- za cos takiego powinienes zostac wywalony z FORUM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mysle ze wszyscy potwierdza ze powinienes przeprosic i okazac skruche, to stwierdzenie było DEBILNE !!!!!!!!!!

1- słuchawki Tonsila są oficjaLNIE "KULTOWE" nie tylko na tym FORUM, wiec o ich jakosci nie powinno sie dyskutowac

2- przetworniki Tonsila mozna spotkac w zachodnich kolumnach za dziesiatki tysiecy złotych, wiec czapki z głów

Pozdrawiam

Discomaniac- popraw sie bo Cie wysmieja

Sławek Kostańczak i do disco71

to bedzie troche glupie co napisze ale jezeli uwqzacie ze macie dobre samochody mozemy kiedys sie spotkac przy dobrej aurze i zobaczymy kto i na jakim sprzecie i za ile i jak nowym da rade,znaczy jezeli wasze samochody posiadaja ponizej 350KM to nie ma wogole poco sie spotykac,

taka totalnie glupia forma porownania przyszla mi do glowy,ale jak czytam ze stare moze sie schowac(czytaj tonsil)to ja chetnie pokaze wlascicielom subaru impreza ,evo7 itp ze niestety ale powachaj spaliny z mojej mesi(z wygladu stary,co z tego jak gro nowych gti moze wogole nie stawac w szranki).

ja rozmowe skonczylem na ten temat,stwierdzenie jest proste ja mam swoje zdanie a wy swoje,i ja bede tego bronil i nie ulegne bo uwazam ze jest jak mowie.

>Disco

Tak sobie przeczytałem temat i ręce lecą w dół.

Odkrył chłopak jaką wielką frajdę mogą dać słuchawki. Pisze sobie co nieco na forum. OK! Przed nim otwierała się droga do przodu - poszczególne AKG, Koss-y, Beyery, co tam uda się posłuchać, kolejne stopnie, a na końcu dopiero odkrycie że Beyery 650 są tak naprawdę g. warte.

Kilkoma dosadnymi wpisami, z wielką swadą i wielką "fachowością" pozbawiłeś go tego.

MOJE GRATULACJE

.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

intuos nie masz nic do powiedzenia wiec generalizujesz - czytales moje wpisy na forum? zauwazyles ile pisze o starszych klockach? poczytaj sobie.

znajomy ma w Myslenicach firme tuningujaca BMW - sam jezdzi przerabianym rekinem ostatnio mial 470KM ale wciaz mu bylo za malo teraz ma pewnie wiecej - i co to zmienia?

Czy Ty chociaż przeczytałeś mój wpis??? Czy widzisz tylko z zacietrzewienia plamki przed oczami?

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chlopie z jakiego zacietrzewienia? Daj se luz.

Staralem sie tylko spokojnie i logicznie napisac kilka slow na temat brzmienia sluchawek renomowanych firm i nic wiecej. Naszemu mlodemu koledze to sie przyda bo na pewno nie sluchal wiekszosci z nich a teraz wydaje opinie. Choc w sumie jak sie HD 600/650 podepnie do boomboxa to na pewno zagraja gorzej jak Tonsile.

Dico, prosze, też daj sobie luz.

Niech mac chłopak z odkrywania muzyki frajdę, a nie tylko wiedzę że jest głupi bo Tonsile są be a inne słuchawki cacy. Swędzą mnie palce, ale tylko tyle napiszę. Za co go to spotkało? Wtedy nawet nie dowie się np. jak fajnie potrafią zagrać choćby i Amfitony 15, nawet nie będzie wiedzieć co to takiego. Ot, taki przykład z sufitu. Ślicznie podkładasz nogę. Nie dochodziłeś sam do pewnych rzeczy? Czy ktoś Tobie odbierał tą przyjemność? Chyba że Twoja droga to była droga przez mękę. A, to przepraszam.

Trochę sensu poproszę.

Disco, dzisiaj są inne czasy, inne możliwości - weź sobie jakiś kredyt, sprzedaj działeczkę czy cuś takiego i KUP sobie w końcu to co tak bardzo chcesz, zrealizuj się w końcu, moze coś Ci w końcu puści i przestaniesz tak pisać bogu ducha winnym ludziom na forum.

Trochę sensu poproszę.

no coz mam fostexy uznane za bardzo monitorowe brzmienie i lubie je ale wole tonsile sd524 wiec moze mi ktos wytlumaczyc ,czy moze cos ze mna nie tak,przez 2 tyg jak bylem u brata w anglii sluchalem hd650 no i niestety nie za bardzo mi przypadly-zrodlo to nad 541,wzmacniacz creeka(potem jeszcze testowane na holdregonie), porownalem do tego moje pioneery i faktycznie sa bardzo podobne,tyle tylko ze przestrzenia je przebijaja,conajmniej o klase,nie interesuje mnie to ze sa tansze 3 krotnie jezeli prezentujabardzo podobny charakter brzmienia,mialem grado,ale wypadek mechaniczny i smutek,potem akg500,teraz tonsile i pioneer

chciaz stac mnie na rs1 to niestty mam inne wzniejszzee wydatki na glowie

disco71 mam swoje zdanie,faktem jest ze beyerow nie sluchalem,ale nie wydaje sie mi zeby byly lepsze od grado ktore mialem,a grado do tonsili-dwie rozne szkoly grania ktorych nie porownuje

disco jezeli chodzi o sprzet i to na czym slucham to juz nie bede sie rozpisywal,

stac mnie na to zeby kupic teraz jak pisalem rs1,linn-a jako nosnik, i naprawde dobry wzmacniacz ale poco mi to teraz kiedy ciesze sie z tego co mam,sluchame roznych rzeczy,tyle tylko ze nie jestem audiofilem pelna geba ktory jak inni forumowicze slyszy poza skala.......ludzkiej slyszalnosci, i szuka pierodl za dziesiatki tys.zl.

oczywiscie sprzet za 50000tys zagra wzorowo,ale zawsze nawet on udaje orginal,bo lepiej pojsc do filcharmonii albo na koncert,wydasz na bilet 50zl a kiedy wrocisz do domu i wlaczysz sprzet za 50tys i powiesz ze to zagralo lepiej niz koncert-to zapraszam do tworek

Panowie, zupełnie serio.

Słuchalem SD426 nie wygrzanych fakt - dźwiek jak dla mnie taki sobie: gladki, lekko ocieplony, ogólnie taki typ prezentacji określam jako "zrobiony", ładnie zrobiony, ale zrobiony.

W tej konfrontacji douszne Creativ ep630 sa moim zdaniem sporo prawdziwsze, ale tez nie każdy moze korzystać z takich "czopków".

No ale...dawno temu kupowałem swoje sd524. W salonie porównywalem je do Sennheiserów kosztujacych 300zł i trzykrotna różnica w cenie na moje ucho to powinna być...ale w drugą stronę !:)

Dobra, mijaly lata;) Zostalem audiofilem hehe, kumpel mial w domu 2 pary sennheiserów HD600 własnie i chyba HD500(cena ok 300zł).

Pożyczyłem od niego te tańsze, przynioslem do domu...słucham na Tonsilach....przełączam na senki....poprawiam kabel:) jeszcze raz poprawiam kabel:)) jeszcze raz....:)))

senki za 300zł przy sd 524 grają jak ze studni. Szok.

Tonsile są równie dynamiczne, czystsze z lepszą górą pasma i plastyczna średnica, a senki co tu gadać brzmią przy nich tanio.

Nie porownywalem niestety z HD600, bo w miedzy czasie zatopilem swoje 524(spalilem jeden przetwornik przy testach z preampem, te słuchawki są OK, ale 30V stałego na wyjściu ampa nie lubią:))

Tak, ze nie powiem jak te słuchawy brzmią jedne przy drugich z 600-kami, ale mialem okazje posluchać tych dwóch par Sennheiserów i nie wydaje mi sie, zeby różnica była znaczaco większa...

Dodam, że po tym jak zjarał mi sie ten jeden nausznik kupiłem na allegro chyba z 10różnych wkłądek tonsila(po3zł/szt;) do jakichś "legendarnych sn60", do 409 czy jakos tak, nie ważne w kazdym razie 4-5 różnych typów i wszystkie grały kupa.

524 są świetnymi sluchawami, przy Grado padną(dynamika/impuls), ale to chyba nie ujma ?

Zwlaszcza, ze już RS2 nie zostawiają suchej nitki na 600-kach(przynajmniej jak dla mnie)

Juz niedrogie SR80 graja muzykę, a nie "detale", "barwy", czy inne tam audiofilskie wymysły.

Gdyby ktoś miał na sprzedaż chętnie przygarnę - 524 mam na myśli:). Zupełnie serio jestem zainteresowany.

Tylko kto teraz sprzeda ?:)

Nawet pisałem do tonsilu dlaczego nie robią tak świetnych słuchawek, może jakas petycję napiszemy ?:)

Może jeszcze jedno: jakis czas temu(już po awarii 524) kupilem Beyery DT150, w porównaniu z HD600 mają słabszą górę pasma, ale też bardziej dynamiczną...wogole całe są dynamiczniejszcze i cieplejsze...za cieple na dluższą mete - sprzedałem po kilku miesiącach...a tonsile do końca swojego żywota latami służyły :)

Intuos, Twoj ostatni wpis to clou tego jak brzmi większość urządzeń. Czasami mam wrażenie, ze niektóre urzadzenia "grają dobrze" tylko dlatego, ze faktycznie wlaściciele wydali na nie kupę kasy...No skoro mr.X wydał xxxxxeuro, to to nie moze brzmieć źle ?:) Na koncu tej drogi sa ludzie, którzy przewalili najdroższe klocki i wracaja do tanszych, bo już wiedzą, ze drożej nie równa sie lepiej. My nie mam tej kasy, więc pozostaje zaufać na słowo;)

A z tego co słyszałem własnousznie coś w tym jest...

Ale mówię Ci już RS2(RS1 nie słyszalem) są bardzo OK i grają muzykę - tak jak Tonsile:), tylko znacznie lepiej.

A z kolumn, to Rehdeko oczywiście polecam ;)

Pozdrawiam

lancaster moge ci pomoc w reaktywacji tonsili sd524, mam male dojscia do tonsila i przy odrobinie szczesci bede mogl zalatwic ci przetworniki do nich bo one jeszcze sie ostaly w jakiejs tam ilosci:)

tazke w miare mozliwosci moge pomoc

A ja mam przy okazji offtopik. Tak odnośnie mniejszych pułapów cenowych.

Szukam pomysłu na kilkanaście słuchawek, w cenie oscylującej koło 50pln, takich które w miarę ok odizolują od otoczenia, ale nie spowodują zwrotu pitej kawy z ust, tak jak zdarzyło mi się ostatnio próbując odsłuchać znakomite Tracer 750.

Ma ktoś może jakiś pomysł?

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W takim razie po kolei.

Przepraszam kolege gagacka za ton mojej wypowiedzi. Rzeczywiscie swoim wpisem odebralem intuosowi przyjemnosc wchodzenia na coraz to wyzsze pulapy brzmienia (nie ceny).

Intuos do znudzenia bede powtarzal ze sluchawki tej klasy co HD 600/650 AKG Beyerdynamic itp potrzebuja wzmacniaczy sluchawkowych a nie wejsc sluchawkowych w klockach i to budzetowych. Jednak nie potrzebuja tego Tonsile z serii SD xxx. One i tak sa sporo lepsze od produkowanych w latach 80-tych serii SN (przynajmniej IMHO). Mam takze pytanie do lanncastera - w jakim zestawieniu sluchales tych Grado RS 2 i HD 600? Troszke genaralizujesz i uogolniasz. HD 600 brzmia zupelnie inaczej od innych modeli firmy. Nawet HD 580 (niektorzy mowili ze to HD 600 w innej obudowie) graja slyszalnie gorzej (nie wierzysz mojej opinii przegladnij watek o sluchawkach wysokiego lotu). Jak graja HD 650 napisalem wyzej.

Wydaje mi sie ze w tych wszystkich opiniach jest jedna wazna rzecz: KONFIGURACJA. Z kiepskimi klockami Tonsile zagraja niezle a juz Sennheisery obnaza ich niedoskonalosci. Przed zalozycielem watku jeszcze daleka droga - kiedys zmieni swojego HD 710 (niewazne czy po tuningu czy nie) na cos znacznie lepszego i wtedy okaze sie ze nie tylko Tonsile ale i owe Pioneery pojda do szafy a do lask wroca (zaleznie od preferencji) Sennheisery AKG Beyerdynamic i inne. Intuos powodzenia w audiofilskich poszukiwaniach!

disco, pierwsza rzecz, fajnie powtarzasz tą mantrę: "Sennheiser AKG Beyerdynamic" - serio mi się podoba:)

Co do generalizowania...Grado sluchalem ze wzmakiem Sound Projecta (ok 1,5Kzł - modelu nie pamietam, praśczaj)

HD600 ze Scorpionem. U siebie Sennheiserów(HD500?) słuchałem z preampem DIY na OPA552. Z tym preampem porównywalem tez Scorpiona - dźwiek jak dla mnie podobnej klasy OPA mial ciekawszy dól, Scorpion górę, średnica bardzo podobna klasą, aczkolwiek z lampy łagodniejsza, a z OPA bardziej dobitna(to też kwestia podstrojenia układu - preampa stroilem pod DT 150 - kto słyszal wie o co chodzi)

SD524 cały czas grały podlaczone do kompa. Po przełaczeniu na zewnetrzny preamp dźwiek dopiero nabrał ciala i wigoru, więc nie opowiadaj, ze one nie poznają sie na lepszych ampach niż wbudowane do CD playery.

W całej ofercie Tonsilu tylko te sluchawy mi podeszły.

Słuchaleś ich chociaż, czy tylko wydaje Ci sie niewiarygodne, ze dobrze brzmią ?:)

Po SD524, to już raczej ani "Sennheiser AKG Beyerdynamic" tylko Grado :)

Intuos, pisze na priva, dzieki :)

Pozdrawiam

>lancaster

No toś chłopie dowalił:) A słyszał Ty kiedy DT931 że tak super fajnie generalizujesz?

:)))

Trochę sensu poproszę.

??? Z resztą nie ważne..

To było tylko odnośnie tego "tylko Grado". A Disco naprawdę bardzo rzetelnie odpisał!

Każdy ma swojego cichego faworyta i okopuje się czekając na zaczepki wroga:)

Dyskretnie ponawiam swą prośbę o pomoc w słuchawkach niskiego lotu.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.