Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 3130 - jakie potencjometry?

roback

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam wymienionego w temacie NAD-a i tak się nieszczęśliwie złożyło, że poszły w nim potencjometry od basu, trebli oraz taki podwójny potencjometr volume-balans. Potencjometry poszły w sensie - pourywało im w transporcie nóżki (nie mam pojęcia jak to się stało, ale się stało). Moglibyście mi poradzić, bo się kompletnie na tym nie znam, w doborze potencjometrów? Domyślam się, że najtrudniej będzie znaleść ten podwójny, ale w ostateczności może być pojedyńczy do volume, balans sobie odpuszczę :)

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/30696-nad-3130-jakie-potencjometry/

A nie da się przykleić gałek?

Wylutuj te potencjometry i zabierz do sklepu to coś Ci dobiorą. Pewnie to są typowe potencjometyy, liniowe w reg. barwy i logarytmiczne od głosności, ale trzeba odczytać ile mają kiloomów.

Z tym podwójnym to raczej będzie problem - pozostaje wywalić balas i regulowac tylko głośnością.

NAD stosuje rozne potencjometry ALPS'a. Te wspolosiowe volume/balance sa nie do dostania obecnie. Chociaz mozna sprobowac zastapic je serią produkowaną dla car audio(niestety sa mniejsze wiec trzeba by lutowac kabelki). Mysle jednak, ze najlepiej byloby zafiksowac balans na stale i wstawic np. niebieskiego alpsa RK27. Co do regulacji basu i wysokich, to prawdziwenu audiofilowi sa przeciez niepotrzebne;)

Pozdrawiam

Asterix

Tak, pominięcie tego modułu może być bardzo korzystne, ta sama uwaga dotyczy pot. balansu (ominąć ten regulator).

Ze wzgledu na cenę do wymiany pozosataje więc pot. głosności na czarnego lub niebieskiego Alps'a.

Mam osobiscie preampa 1130. Ty masz integre z tym samym pre. Jesli dales stowke, to warto nawet w niego ze dwie zainwestowc. Zaskoczy Cie dzwiekiem. Samo pre jest miejscem na wiele eksperymentow. Wystarczy pominac sekcje filtrow, przelutowujac kabelki w miejsce odpowiednich zworek i slychac jak znikaja efekty pasozytniczych pojemnosci filrow. Sam pre gra rowno bez udziwnien i jest naprawde niezly. Co do koncowki to sie nie wypowiem, bo nie wiem co w 3130 siedzi na koncu.

• 1 rok później...

Nie chcialbym zakladac nowego watku, dlatego pisze w tym. Mam wzm. jak w tytule. Poszly w nim trany mocy. Juz wiem jak je wymienic, ale:

-mam zamiar zamienic 2n3055/mj2955 na mj15003/mj15004, czy po takiej zamianie nie bedzie wzbudow?

-czy 2sd669 to dobre sterujace, czy warto je wymienic na cos lepszego?

-jaki jest szacowany prad spoczynkowy dla tego typu tranzystorow?

-czy stare potencjometry montazowe(sprzet z lat 80), warto wymienic na jakies nowe pihery?

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.