Skocz do zawartości
IGNORED

Czym okablować ten zestaw.

robi007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Denona 2807 + DVD 1930 + Tannoy Sensys 2. Chciałbym poprawić brzmienie tego zestawu poprzez nowe okablowanie. Kolumny tylne sorround mam podłączone kabelkiem niemieckiej firmy Monitor 2x2,5 i one pozostaną bez zmian. Natomiast kolumny frontowe i centralny mam podłączone skrętką Kimber 4TC. Ponadto fronty chcę połączyć z ampli poprzez bi-wiring. W związku z tym mam do was kilka pytań:

1. Czy do głośnika centralnego kupować lepszy kabel (czy zostawić Kimbera 4TC).

2. Jaki proponujecie rozwiązanie kablowe do bi-wiringu (tzn. Kimber 4TC zostaje i jaki dokupić do niego drugi kabel oraz który z nich dać do sekcji niskotonowej, a który do wysokotonowej).

3. Jaki dobry coaxial albo optyk polecacie do połączenia cyfrowego ampli z DVD (obecnie są połaczone coaxialem ULTRALINK CHALLENGER) oraz jaki dobry interkonekt zastosować do połączenia analogowego ampli z dvd (obecnie mam zwykłego Prolinka).

https://www.audiostereo.pl/topic/30709-czym-okablowa%C4%87-ten-zestaw/

Dzieki Kyle, chodziło mi oczywiście o bi-amping (pomyliłem z bi-wiringiem), wysokie będą podłączone w ampli do wyjścia frontów, a niskie do wyjścia surround (6 i 7 kanał - u mnie obecnie nieużywane).

A co byście powiedzieli o kablu Kimbera 4PR do mojego zestawu, bo mam okazję go kupić w dość dobrej cenie (2x3,0mb - 120zł), a podobno jest dosyć dobry. Generalnie poprzez wymianę kabelków chciałbym wzmocnić bas przy słuchaniu muzyki w stereo. A tak wogóle to ktoś ma może podłączone kolumny poprzez bi-amping (szczególnie chodzi mi o posiadaczy Denona) i czy takie połączenie może poprawić jakość muzyki oraz czy połączenie bi-amping bardziej korzystnie wpływa na wydajność amplitunera.

Połączenie bi-amp jak najbardziej zwiększa jakość dźw. wzgl. single amp na tym samym ampli. Większa kontrola basu, spójność dźwięku - nawet w miesięczniku Audio przy okazji recenzji Denon ( niższego bo ) 1707 o tym wspomniano. Z technicznego punktu widzenia też takie połączenie jest lepsze więc o "audiovoodooo" nie ma mowy.

Co do kabla:

im grubszy tym mniejszy opór ale większa pojemność ... ile ten kimber ma przekroju - jeśli 4< [mm] lub

Dzięki Kyle za wytrwałość do mnie. Czyli jednak warto skorzystać z możliwości bi-ampingu, pozostaje jeszcze tylko dobór kabelków. Co do tego Kimbera 4PR to wygląda na dosyć gruby, bo to też plecionka, ale chyba nie ma więcej niż 4mm2. Nie wiem tylko jak się będzie spisywać, a odsłuch odpada, bo kabelek otrzymałbym kurierem. A może jednak poleciłby ktoś w miarę dobry kabel do połączenia bi-amping. Mam jeszcze możliwość sprzedania znajomemu swojego Kimbera 4TC i kupić wogóle coś innego. Wstępnie myślałem o kablu Audionova Moonwalk specjalnym do bi-ampingu za 400zł. Kabel ten wyposażony już jest w 4 banany od strony amplitunera i 4 banany od strony kolumn. Może ktoś już odsłuchiwał ten kabelek i mógłby coś o nim napisać.

Witam

Wiec Bi-Amping jak i Bi-Wiring daje wieszą możliwośc zabawy kablami, możemy zastosowac osobne kable dla poszczególnych sekcji. Możemy użyc do wysokich tonów kabli posrebrzanych, niezagrubych, które (o ile będą przyzwoitej jakości np. z oferty firmy Qed) na pewno odbiją się na jakości i ilości wysokich tonów. Dla głośników średnio-niskotonowych możemy zastosowac kabel grubszy wyposażony dodatkowo w zyły basowe, które mogą pozytywnie wpłynąc na dół pasma (kable takie stosunkowo niedrogie można spotkac w ofercie np. Monstera, Profigolda). Po takim zabiegu różnica na pewno będzie i tylko pytanie czy będzie to korzyśc czy nie. Bo stosując takie zabiegi poprawimy skraje pasma, natomiast może (ale nie musi) odbyc sie to kosztem spójności dzwięku (który przy kimberze na pewno będzie).

Z doswiadczenia wiem, że sensysy (zarówno te z DC jak i bez) ładnie pokazują jakoś użytych kabli, ale też pozytywnie reagują na rozwiazania bi-wire, bi-amp.

Generalnie to zachecam do zabawy z kabelkami.

Przy grubych kablach na skutek mniejszego oporu , możliwości przesłania prądu o większym natężeniu bas powinien być "mocniejszy" ale na skutek większej pojemności niż w cieńszym odpowiedniku nastąpią większe przesunięcia fazowe co oznacza że góra pasma może być ostrzejsza.

Jeśli dasz na dół pasma kabel "gruby" na górę pasma cieńszy to byłoby optymalnie gdyby nie to że góra pasma będzie na skutek większego oporu kabla cieńszego bardziej ściszona.

To są takie niuanse które pewnie słychać na skrajnych grubościach ( 0,5mm vs. 8mm ) - ja takiego testu nie robiłem ale wypadało by ;)

Przecież w ampli przestawia się w ustawieniach na bi-amp i musi działać, nawet w trybie pure direct. Jeżeli by miało nie działać to byłoby to przecież napisane gdzieś w instrukcji.

I jeszcze znacie może jakieś kabelki dedykowane specjalnie do bi-amp (chodzi mi o jeden kabel z czterema końcówkami z obydwu stron np. jak Audionova Moonwalk).

U mnie w Denonie 2807 jest wyraźnie napisane w instrukcji, że gdy tylne kanały 6 i 7 (surround back) są nieużywane, to jest możliwość podłączenia do nich frontów. Czyli sekcja basowa do kanału 6 i 7, natomiast sekcja wysokotonowa do normalnego wejścia frontowego R i L. Myślę, że przy stereo i direct takie rozwiązanie jest mocowo korzystne dla ampli, ponieważ sygnał wyprowadzany jest przez dwa wzmacniacze znajdujące się w ampli.

Kupiłem dzisiaj najtańszy kabelek po 2zł/mb żeby sprawdzić czy napewno działa połączenie bi-amp. Wszystko jest ok. zarówno w trybie pure direct, direct jak i stereo. Tak więc na 100% bedę wykorzystywał to połączenie. Pozostaje tylko kwestia wyboru kabelka. W związku z tym ponawiam pytanie: czy ktoś może polecić dobry kabel do bi-ampingu i czy warto zainteresować się kablem Audionowa Moonwalk Bi-Amp.

• 3 miesiące później...

Mam problem z połączeniem LCD Samsung (DVI,Video,S-Video,EURO)

DVD Samsung HD 950 do filmów,

DVD Yamaha S 1500 do muzyki,

AMP Yamaha RXV 650.

Sub połączony kablem profigold kolumny Da Vinci i tak chce by zostało.

Wszystko chciał bym połączyć kablami z Profigolda OxyPure jeśli chodzi o LCD i DVD Samsunga to najlepiej podszedł by

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jakaś przejściówka DVI gniazdo HDMI.

Jak kabel do dzwięku OPTYCZNY czy COAXIAL.

Takim samym kablem co Samsunga chciał bym okablować Yamahe do muzyki.

Najwiekszym problemem dla mnie jest jakim kable połączyć Yamahe DVD z LCD chce czasami zobaczyć jakiś koncert.

Samsung nie daje mi takiego dzwęku co Yamaha a lubie czasami podkręcić głośniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do SZYBA

zawsze mnie fascynują takie wizje, masz w domu samsunga 950, który kosztował ok 600-700 zł za komplet.

Za cąłkiem bogaty komplet bo i kabel HDMI-HDMI oraz drugi HDMI-DVI więc realnie wartość samogo odtwarzacza to pewnie 400-500 zł. Chcesz do niego dokupić kabel wart tyle samo co on sam ?

Sory ale czegoś nie rozumię, naprawdę uważasz że kabel kosztujący tyle samo co źródło sygnału ma sens ?

Naprawdę uważasz że ten niezwykle skomplikowany element jakim jest kabel jest ważniejszy od tego jakże prostego elementu jakim jest DVD ?

Ja jak czytam, że ktoś kupuje sobie extra kabel za tyle, prawie tyle lub o zgrozo za więcej niż za ile kupił urządzenie do którego jest podłączony to robi mi się trochę żal tej osoby... Jacy ludzie bywają naiwni :)

A takich osób (także na tym forum) jest całkiem sporo...

do sebol81

Warto jeszcze zauważyć że kolega zamierza podłączyć oba odtwarzacze do amplitunera "takim samym kablem" co w zasadzie jest jednoznaczne wyeliminowaniem różnic między nimi bo w obu przypadkach działają te same przetworniki C/A w amplitunerze ....

Ciekawe czy kiedykolwiek podpiął analogowo tego samsunga do ampa ?

----prezes2005----

Pomiedzy dwoma aukcjami są dwa słowa "albo ten" to coś znaczy,pomysl.

Oby dwa DVD mam podłączone takmi samymi analogami i jest różnica w dzwięku i tak samo kablemi coxial.

Najbardziej słychać to przy głośnym słuchaniu muzyki.

do SZYBA

Że przy połączeniu analogowym jest różnic ato samo z siebie jest oczywiste, pracują przetworniki w odtwarzaczach a te są inne.

No jeśli słychać przy głosnym słuxhaniu to ja już wszystko kumam :-)

Kup najdroższego Profi-hyper-golda to dopieor będzie cyfrowa jazda :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.