Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Daniel wymiana kabli w ramieniu

PIL

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie bardzo na czasie bo ja wkrótce również będę przystępował do takiej samej operacji w takim samym gramofonie. Pod spodem tulejki jest śrubka kontrująca, dwukrotnie próbowałem ją odkręcać, niestety bez powodzenia - ani drgnie. Problem w tym, że nie mam odpowiedniego śrubokręta - króciutkiego i dostatecznie szerokiego.

Pozdrawiam

Udało Ci się ją wykręcić? Niewykluczone że całe ustrojstwo jest dodatkowo w środku przyklejone. Na allegro jest sprzedawca specjalizujący się w częściach do starych polskich gramofonów, m.in. Daniela, tak sobie myślę, że może on będzie wiedzieć? Próbuję wykopać instrukcję serwisową od takiej wersji Daniela ze wzmacniaczem, którą kiedyś udało mi się zdobyć, ale nie pamiętam żeby tam cokolwiek pisało na ten temat.

Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To znany problem.

Oprócz śruby, gniazdo jest wklejone w ramię. Ja wyciągam gniazda stykowe z ramion, za pomocą starego "koszyka", który montuję w gnieździe. Niestety ramię musisz zdemontować. Jeśli będzie ono tkwić w łożysku, to nie uchwycisz go na tyle mocno, aby najpierw obrócić gniazdo za pomocą "koszyka", a następnie je wyciągnąć. Na forum padła kiedyś sugestia, aby lekko podgrzać ramię w miejscu jego styku z korpusem gniazda. Ale trzeba to zrobić delikatnie, bo plastik stanowiący izolację w gnieździe, ulegnie zdeformowaniu.

GM

To ja jeszcze spytam gwoli ścisłości - "obrócić" - masz na myśli solidny obrót o 90 stopni, czy po prostu "rozruszanie"?

Pytam, bo u mnie od góry wygląda to tak jakby kawałek plastiku wchodził w aluminium ramienia, zapobiegając obracaniu właśnie...

Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wystarczy "rozruszać" gniazdo, aby "zerwać" klej. Nawet jeśli ta blokada plastikowa ulegnie uszkodzeniu, w niczym to nie przeszkadza, aby prawidłowo zmontować ramię po wymianie przewodów.

GM

• 1 rok później...

>>>>irtu

przejrzyj forym było dużo wpisów.OD cardasa do VdH . zakup -internet.

Lub w ramach minimum-Srebrzanka w teflonie- 24AWG , ale bardzo "flexi".Bywa taki w małych paczkach na ul. Promenada lub Jagielońska w W-wie.

3-4 PLn 1m,

Odnosnie symetrii sygnału .sprawdż płytkę odcinania sygnału po podniesieniu wkładki.Sa tam 2 tranzystory . Albo prawidłowosć podłaczenia samej wkładki w headshellu.EW."przedzwoń" przewody ramienia.do płytki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.