Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowa integra 3000-4000 zł co kupić ?

lipo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy wpis na tym forum i na początek pozdrowienia dla wszystkich "pochłaniaczy nut".

Chcę w najbliższym czasie kupić sobie lampową integrę w cenie 3000 - 4000 zł,

moi faworyci to Prima Luna One, Jolida JD 202, JD 707A, Vincent TAC-34 , kolumny na które się zdecydowałem to Epos 12.2,

czy możecie podpowiedzieć co są wart wymienione integry, a może coś innego ???

Pokój który trzeba napędzić nie jest duży 18m2, tak więc nic specjalnego do nagłośnienia.

Za wszystkie sugestie i podpowiedzi z góry 100krote dzięki.

Pzdr Radek Łódź

Lorelei od Andrzeja Markówa ,wzmacniacz jest autentycznie rewelacyjny i jest w stanie pociągnąć wymagające głośniki.

Kosztuje dokładnie 4000 i żadne inne lampy w tej cenie nie są w stanie konkurować z tym wzmacniaczem w jakimkolwiek zakresie.

Skorzystaj z wyszukiwarki,sporo na ten temat znajdziesz.

Potwierdzam wpis Franka- Lorelei. A jeśli znajdziesz trochę więcej forsy to SPA (spójnie Pana Andrzeja) 100watt kl.AB / 70-kl.A lub 35 kl.A w triodzie. A potem długooooooooo nic lub wydatek od 10tyś w górę za część brzmień jakie oferują propozycje.

=>Lipo1

bez pudla polecam to na czym sam gram. Sparka 710. Ktos na forum pisal, ze jest do wziecia ostatnia sztuka od polskiego dystrybutora na gwarancji za 4.300PLN (oficjalna cena byla okolo 7.000).

uzywam 2 Sparkow : 530 na gore i srednie oraz 710 na bass. Nawet nie mysl o Jolida.

Panowie!

Dajecie do porównania hifi do hi-endu. L.R I SPA to najwyższej klasy brzmienie jakie oferuja wzmacniacze za naprawdę duże pieniądze. Kiedy w Was zaswita zdrowe myslenie???? Nigdy?! Czas chwalić swoje i dawać zarobić rodzimym rzemieślnikom a nie z Francji czy z Chin.

HUH - Panowie !!!

ale kołomyja, kurcze już sam nie wiem co robić ???

> dawid33 - podsunął linka z jolida 707 którą też własnie brałem pod uwagę

>dartman - pisze aby nie myśleć o Jolidzie, czmu ??? co warte te lamy 6P3P,

jaka będzie różniaca między EL34, a 6P3P, na pewno jakaś, ale jaka ????

a co z PrimaLuna ??? dostała sporo rekomendacji w prasie fakowej, wiem papier wszystko przyjmie, ale jednak opinie są przychylne, jeszcze dystrybutor na miejscu w miescie Łodzi,

10 lat temu 13 lat temu miałem integrę lampową Audio Innovations 300 MkIII - podsyłam fotkę ( 2 x 9W ) i byłem z niej zakoochany po uszy, tak więc to co tu proponuję i tak będzie o niebo lepsze,

i nadal nie wiem co wybrać, mętlik w głowie, mygła w oczasz, ale pracuje nad tym !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zydelek ma racje oceniając tylko dźwięk to za 15 tyś z drugiej ręki trudno by znaleźć coś lepszego. Ja mimo sympatii do Konstruktora tego wzmacniacza bym nie nabył z całkiem innych względów / obaw – powiedzmy ogólnie konserwacyjnych (sprzęt w cale nie jest prosty w budowie, części jak mówią tanie ale Pan Andrzej ma wiedzę (może talent) w ich wyszukiwaniu a ja nie itp…).

>lipo1

A posłuchaj dokładnie czego się da i jak się da, a potem zadzwoń do pana Piwowarczyka. Możesz być bardzo zaskoczony. Dlaczego nie istnieje na polskim rynku, to teraz już chyba wiesz:)) No, chyba że Ciebie interesuje etykietka a nie wzmacniacz, to inna para kaloszy. Jakby coś to priv.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Nigdy nie polecam tego czego nie znam a L.R. z gorących rekomendacji (nielicznych) kolegów nie znam. Poza tym Panie uważam, że J.O i Amplifony (rodzimy wyrób jaby ktoś nie wiedział) WT30II i WL25 to dobre integry lampowe, wystarczająco dobre jak do Eposów M12.2. Osób, które obrażają innych już nie widzę :-)

Masz słaby wzrok :-)

W moim odczuciu Amplifony to bardzo przeciętne lampiaki,za tą cenę można o niebo lepiej.

Hehe, zawsze wydanie negatywnej opinii na temat Amplifona uchodziło na tym forum za coż obrazliwego.

To bardzo zastanawiające.

:-)

Zgadzam się z Frankiem. Wprawdzie nie przesłuchałem całej oferty Amplifona, ale słuchałem kilku, i żadnego z nich nie byłbym w stanie zaakceptować. Co więcej, Amplifon WT40 mk II którego słuchałem w swoim systemie to chyba najgorszy lampowiec z jakim dane mi było się zapoznać. Wykonany ładnie i solidnie, ale kompletnie nie gra muzyki.

W podanym zakresie cenowym IMHO godne uwagi będą również Cayin TA35, ukraińskie Omak i PhaSt. Polecam, słuchałem z różnymi kolumnami, Prima Luna im nie dorównuje.

->Frank,

Tak, wzrok też juz słabnie na szczęście śpię w czapce, więc trochę słuch oszczędzę :-))))

Co do Amplifona, Twoja wypowiedź wcale nie jest obraźliwa, masz prawo tak sądzić czyż nie? Subiektywizm.

Profil, ani moim, ani (jak sądzę ) Franka celem nie jest atakowanie kogokolwiek, lecz pomoc koledze pytającemu o lampowce. Nie obruszaj się tak, bo nie ma o co.

Niech nasz forumowy kolega pozna różne opinie, i niech nie kupuje niczego w ciemno na podstawie laurek wystawionych przez prasę tzw. "fachową" lub też przez internautów. Najlepiej odsłuchać samodzielnie co najmniej kilka modeli i wybrać na tej podstawie.

Ale jaja!

Profi, ok:))

Najfajniejsze że głównie wypowiadają się ci vo tak naprawdę nie słyszeli albo słyszeli stare konstrukcje. Lipo, nie czytaj tylko słuchaj, masz listę rekomendacji i sam wyciąg wnioski

:))

Trochę sensu poproszę.

spark 710 jest w W-wie

Link:

Ukryta Zawartość

kosztuje 4,6 tys. (obniżka z 6,8 tys.) 2 lata gwarancji.

Porównaj sobie tego wzmaka i Lorelei. I wybierz.

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

A ja powiem tak.

Od razu zaznaczam że absolutnie nie chcę tutaj nikogo obrażać. Rynek rządzi się swoimi prawami. Nie słuchałem nigdy Lorelei, wzmacniacz z pewnością gra ślicznie, potwierdzone to zostało przez wielu słuchaczy, co prawda to też kwestia gustu itd. Ale wiedząc jak ten wzmacniacz jest zbudowany, ja np. za chiny ludowe nie chciałbym go mieć w mieszkaniu.

Trochę sensu poproszę.

Jeśli chodzi o budowę i długowieczność, to stawiałbym na tego Jadisa, który już był proponowany. Za niewiele więcej byłaby nawet wersja Ref. i lampki KT 90 tej Orchestry - może to nie jest absolutny szczyt jak te rzemieślnicze wzmacniacze, ale na pewno porządny, solidnie wykonany sprzęt, który w dodatku bardzo przyjemnie gra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.