Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny-dziwna średnica (fatalny wokal)

pooo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wygląda suma po całkowitym wywaleniu cewki z Tonsila (gora 4u7, 0,4mH i 5ohm).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pooo, hehe no niezłe te pomiary:)

Zmniejsz R do 2,2-3,3ohm, dalej C=3,3-3,9uF i L=0,22mH(a może nawet mniej, ale jestem dobrej mysli, ze to wystarczy - w "razie czego" cewkę odwiniesz).

Z tym filtrem który masz 1-2KHz dla ARV jest tłumione zdecydowanie za słabo, tym bardziej, ze ten głosnik w tym zakresie pewnie pięknie nie brzmi(nie mam pojęcia szczerze mówiac, bo go w rękach nie mialem)

Ten głośnik jak dla mnie to wogóle do 2 way z większym niż 13cm i podzialem 4K(i to dosć ostro cięty) sie nie nadaje...pól biedy gdyby Ci sie podobało jak zniekształca ;)

A może zrobić mu jakaś pułapkę dla zakresu 1-2K ? Może spróbuj dac np. C=15uF+L=0,82mH równolegle do niego(z tą wartością elementów w pulapce "strzelam" - ale jak już liczymy na fuxa, to obstawiajmy;))

Chory ten głośnik jakiś(ARV). Ten pomiar jest wiarygodny?

Pozdrawiam

Widać na nim jaki jest wiarygodny :)

A tak na serio to myśle, że ten mój mikrofonik przenosi poprawnie gdzieś do 10k. Wykres wklejony wczesniej jest oficjalnie podawany przez tesle.

Myślałem o pulapce, ale troche wyżej (okolo 4k). Jak nic nie wymyślę innego to wlutuje. Cewka na midbass nie moze byc mniejsza niz 1mH. Absolutne zero basu.

Ok. 90% sukcesu. Zrobiłem lepsze pomiary i inaczej podszedłem do sprawy. Zmierzyłem głośniki osobno mocno cięte. Następnie ustaliłem tłumienie dla ARV i zmierzyłem całość. Zgodnie z przewidywaniem pojawił się spory dołek w okolicy częstotliwości podziału. Następnie zmniejszając tłumienie uzyskałem prawidłowe połączenie pasm obu głośników. Oczywiście jest lepiej, ale nie do konca. Myślę, że więcej będzie trudno wyciągnąć z tych głośników.

Parametry filtru: Midbass - 1,2 mH bez korektora (może dolutuję), arv - 8Ohm 2u2 + równolegle 0,4mH. Polaryzacja odwrotna.

Poniżej wykresy w kolejności: tylko Tonsil z filtrem II rzędu, tylko Arv z filtrem II rzędu, suma z widocznym pasmem podziału. Przepraszam, że obciąłem oś x, ale widać siatkę :)

Ukryta Zawartość

post-9184-100009444 1170310230_thumb.jpg

post-9184-100009445 1170310228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd. "Ok. 90% sukcesu."

Zaznaczam, że ten mikrofon jest wiarygodny do około 10k. Poniżej charakterystyka końcowa zestawu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.