Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki JBL E-60 i co dalej?

Ferol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam sprzęt amplituner Yamaha 495, cd Yamaha 496, głosniki JBL E-60 i zamierzam coś w tym zestawie zmienić najprawdopodobniej dzięki Allegro...

Najlepiej było by zmienić ampli na wzmaka albo ampli stereo (chodzi mi głownie o słuchanie stereo nie kino domowe) ale na jaki? Chciałbym poruszać się przy pioneer, sony, yamaha, denon, onkyo-oczywiście nic z nowości bo mnie na to nie stać-jakaś używka. Czy ktoś próbował jakiś inny sprzęt od tego co mam z JBL60?

A może kolumny zmienić na inne?

Pokój 20m2

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30822-g%C5%82o%C5%9Bniki-jbl-e-60-i-co-dalej/

JBLe podobno lubią się z Harmanem. Na tym forum już drążono ten temat o ile pamiętam. Zaraz zresztą pojawią się ultrakompetentni forumowi wyjadacze tórzy rozszerza temat. Ja jako profan niegodny im wiazać sznurowadeł zmykam. A tak przy okazji ,jak się sprawują te JBL? tez jestem na etapie poszukiwania kolumn

odp 1. sianka? hmmm.. myślę że za wzmaka używkę więcej niż 700-800 zł nie chcę wydać

odp 2. muza jaką słucham.... nirvanka, pearl jam, illusion, ... te klimaty, ponadto posłucham też rush, the cult, marillion, the cure i wszystkiego innego po trochu

odp3. w obecnym systemie chciałbym więcej "sopranów" bo bas jest ok

a może dokupić korektor graficzny yamahy np EQ-330 tylko czy moj ampli może się podłączyć do tego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>jesli chodzi o ten equalizer to ja stanowczo odradzan takich zabiegow (to tak jak by gowno zawinac w sreberko i cieszyc sie z bizuteri) ale oczywiscie to tylko moje prywatne zdanie -szkoda kasy!!!

>No wiec tak...jesli planujesz wydac 700-800zl oczywiscie jest kilka propozycji np.

ROTEL-to stara szkola wzmacniaczy z audiofilkim rodowodem (czyt. adresowana do specjalnych odbiorcow) Wszystkie wzmaki tej firmy cechuje wspaniala dynamika (bas nie jest moze porywajaco wielki i ciezki ale bardzo punktualny itwardy...Jak wybuch fajerwerka.. taki lubie!! ) czytelnosc przekazu min.za nieznaczne podkreslenie wyzszej srednicy iwysokich ale zabieg ten jest zrobiony w taki wyrafinowany sposob iz dzwiek nie popada w natarczywosc!! (przypadlosc budrzetowych wzmakow)

>podobne walory brzmieniowe prezentuje CREEK z tym ze jest nieco barzdziej dociarzony basem

PS. nie zwracaj uwagi na skromne gabaryty tych urzadzen oraz moce!!!!! bo graja naprawde z sercem!!!

>Bas jest ok. i bedzie bo jest to wizytowka tej firmy.Natomiast nie wiem jak ty ja w tego rodzaju muzyce uwielbiam kidy bas jest dobrze kontrolowany puntkualny szybki prezny mocne krutkie udezenia (szczegolnie realistycznie wypada wtedy perkusja) na rzecz rozmytego dudniacego zbyt obfitego ggrrrrr..!!!

>oczywiscie

ROTEL RA 931 mkII,rc1070-(E-BAY) ,RA820A ,RC980bx,

CREEK 4140 s2 ,5350 4040, 4240 4330

To sa wzmacniacze godne uwagi niektore przewyszaja twoj budrzet ale szukaj tez na e-bay

>no i cierpliwosci

Ja rozgladalem sie za rotelem- ale oferty z second handu byly wygorowane.

Poza tym obserwowalem i czytalem o wzmacniaczach yamahy. Wnioski

ze studiow byly niestety sprzeczne. Jednak w sobote namierzylem ciekawa

propo i stalem sie posiadaczem yamahy ax 890 - zreszta od Kolegi z forum.

Sprzet jest w swietnym stanie, pilot obsluguje moje cd a klasa......

.... nie ma porownania do ampli rx 396. Cos mi sie wydaje, ze ta yamaha

psuje do moich jbl. Uzupelniaja sie. Dzwiek jest bardzo przyjemny i sprawia

wrazenie pelnego, slucham na Pure Direct i jestem zadowolony.

Pojawila sie przestrzen i spory porzadek, a dzwiek nie jest meczacy. Szcegolnie

jesli chodzi o muzyke rockowa. Wydaje mi sie, ze te E60 potrzebuja sporo mocy

zeby zagrac. Wiecej nie napisze bo mam za malo doswiadczenia :)

Pozdrawiam

Ujawniam się jako druga strona transakcji:) Niech służy jak najdłużej i szczęśliwie bo to całkiem przyjemna maszyna, mogę szczerze wyznać ( nikt przynajmniej nie posądzi o marketing), że ta Yamaha bardziej odpowiadała mojemu mniemaniu o dobrym dźwięku niż Denon PMA 1500AE który był znacznie droższy, ale niestety nic ciekawego nie proponował poza fajną budową wewnętrzną....

P.S. Cieszy mnie, że mój kochany wzmacniacz trafił w dobre ręce a nie np. do jakiegoś nikczemnego handlarza:)

Pozdrawiam Kolegę!

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja miałem ostatnio Vincenta 226mk i moja jamaszka pobiła go w każdym aspekcie brzmienia. To naprawdę świetne wzmaki AX890 nie znam, ale podejrzewam że również jest pożądnym sprzętem. Denon 1500AE też legnie w takim zestawieniu :)

hej master:)

Widziałem, że już myślisz o zmianie swoich E80?

Dlaczego? Chwaliłeś je sobie chyba, ale domyślam się, że nasza choroba w postaci pogoni za króliczkiem Cię dopadła:)

Pozdrawiam

tylko, żebyś Ty nie słuchał tego strasznie mocnego metalu a rocka, to wtedy zmiana kolumn by pozwoliła ocenić różnice w dźwięku:) nie jestem złośliwy, ale wg mnie wiele kapel metalowych strasznie słabo nagrywa płyty i ja bym się zastanawiał czy inwestować w inne kolumny niż E80, ale to tylko taka mała dygresja:)

Pozdrawiam wzajemnie :)

Tak na pogon za kroliczkiem trzeba uwazac..... to wciaga.

Mam jeszce jedno takie hobby ktore niszczy - tak zwana

czarna dziura w wodzie :)

Wzmacniacz super

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.