Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-F670ES + Elac BS 204.3?

Krs 47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post na tym forum ale jestem na nim obecny już od kilku miesięcy i nieustannie studiuje zamieszczone na nim informacje ;) Na temat połączenia Elac 204 i Sony ES 670 niestety nic nie znalazlem (bardzo nie wiele jest również na temat samych kolumn). Obecnie posiadam wyżej wymieniony wzmacniacz natomiast jako żródło służy mi również Sony, model CD-X222ES. Elektronika ma już ladnych kilka latek ale jest w znakomitym stanie. Od kolumn oczekuje czystej i wyrażistej, ale nie za ostrej góry, dynamicznego i dosyć mocnego basu (nie musi schodzić bardzo nisko i wręcz nie może być buczący, rozlazły, gumowy...) oraz w miarę możliwości ogólnego zrównoważenia przetwarzanego pasma. Zależy mi również na wytworzeniu dużego ciśnienia akustycznego bez większych zniekształceń, kolumny poprostu nie powinny się gubić grając głośno. Z tego co udało mi się usłyszeć Elaci spełniają te wymagania ale nie mam możliwości wypożyczenia kolumn i sprawdzenia ich u siebie więc zwracam się z serdeczną prośba o wyrażenie Waszej opinii na temat tych kolumn, ich połączenia z moją elektroniką (czy raczej mocny piec jakim jest 670ES da radę z tymi wymagającymi kolumnami) oraz ewntualne propozycje monitorów w podobnym przedziale cenowym (Elaci kupowałbym za okolo 2600 pln ale narazie dopiero jestem na etapie gromadzenia na nie funduszy i jeśli okaże się, że można podobnie za mniej mogę z nich zrezygnować). Dodam jeszcze, że moje pomieszczenie to około 14-15 m^2 (4.60 na 3.20 m) i mam dość spore możliwości ustawienia kolumn jak i ewntualnej, w miarę nie skomplikowanej aranżacji akustycznej. Muzyka jakiej slucham to głównie hip-hop, soul, reggae, troche muzyki gitarowej (raczej tej cięższej ale zdażają się również nagrania akustyczne).

Z góry dziękuje za wszelką pomoc z Waszej strony.

https://www.audiostereo.pl/topic/30825-sony-ta-f670es-elac-bs-2043/

Witaj .

Elaki BS 204.2 to świetne i uniwersalne głośniki , ładnie zagrają z lampą , ciepłym tranzystorem ...ale moje doświadczenia wskazują na to że cały swój potencjał pokażą dopiero z mocnym i wydajnym piecem .

Wtedy potrafią stworzyć naprawdę potężną ścianę dzwięku , z mocnym doskonale kontrolowanym basem .

U mnie grały już z lampą , Rotelem , Sound Projectem , Denonem ...i z tym ostatnim jednak podobały mi się najbardziej .Denonek się spalił i w jego miejsce zawitał Sony 670 ES , niestety piecyk przyjechał do mnie nieco uszkodzony tzn. kanały grały nieco nierówno ...ale mimo tego, to co uslyszałem po podłączeniu grata do Elaków wróży na dobre .

Pary mu nie brakuje na pewno , bas z wykopem i i schodzi dużo niżej niż Denon PMA 1560 ...to bez wątpienia .Charakter dzwięku do pewnego , dosyć wysokiego poziomu głośności nosi znamiona ocieplenia , przy czym jest naprawdę dynamiczny i bardzo szczegółowy .

Na wyższych poziomach głośności dzwięk...nie tyle zaczyna ostrzyć , co raczej staje się niezwykle rożdzielczy , taki troszkę jakby - '' elektryczny '' , jest już nieco mniej przyjemny dla ucha , ale w żadnym wypadku nie jest jazgotliwy .

Myślę że cieplejsze kabelki tutaj napewno co nieco pomogą ...scena raczej przed glosnikami i szeroka ...ale duzo więcej będę mógł powiedziec kiedy odbiore wzmaka i podłączę już w pełni sprawnego .

Jak duży masz pokój ?...bo w zbyt małym pokoju , do 18-20 m . Elaki mogą się dusić .

PS. ...jesli tak grają wzmaki które '' nie maja prawa grać '' ....to co powiedzieć o budzetowych Rotelach , NAD'ach czy CA ...??

Dzieki za opinie. Piecyk mam juz od jakiegoś czasu ale jeszcze nie miał okazji zagrać z porządnymi kolumnami a na moich przejściowych brzęczykach wharfedale diamonod 7.1 za wiele nie można usłyszeć (no może poza tym, że Soniak ma wystarczająco dużo pary żeby je przesterować na godzinie 10-11 mimo stosunkowo niskiej skuteczności kolumn).

słuchaj ...napiszę przyzwoita opinię jak posłucham kilka dni z wpełni sprawnym wzmacniaczem ...pozostaw Elaki w kregu zainteresowań , naprawdę warto , najlepiej by było gdybyś mógł je odsłuchac przed ewentualnym zakupem .

pzdr

Zdecydowanie Elac pozostaje w kręgu zainteresowań a jak już wyskrobie te 2600 to napewno najpierw ich posłucham. Zastanawiam się jeszcze nad jakąś sensowna alternatrywą gdyby Elaki "nie zmieściły" mi się w tych 15m^2... CZy ktoś mogłby mi coś poradzić w oparciu o założenia przedstawione wyżej?

Btw Sprocket mógłbyś mi opisać jak objawiała się ta nierówność pracy pomiędzy kanałami (mam na myśli czy była znaczna)? Troche mnie wręciłeś i możliwe, że teraz szukam dziury w całym ale wole mieć pewność, że wszystko gra (na moich przejściowych kolumnach naprawde słychać niewiele i w dodatku są ustawione na naprawdę żenujących, prowizorycznych standach DIY więc drobne różnice, które slysze bądż wydaje mi się, że słysze mogą być spowodowane kolumnami).

Poprostu lewy kanał grał znacznie ciszej od prawego przez co głosniki nie budowały sceny jak należy .

Korekcja balansem powodowała znaczną utratę jakości dzwięku .

Jak za BS 204.2 to cena nie jest zła , lecz wydaje mi się że widziałem w sklepie internetowym troszkę taniej.

Pierwotnie cena wynosiła 4400 zł.

Do 15 m odsłuch konieczny.

Jeśli lubisz dzwięk Elaka to możesz zainteresować się też BS 103.2 , troszkę mniejsze głośniki , już nie tak fajnie wykonane jak 204 , bez wstęgi Jett III , ...ale w pokoju do 15 m2 będą wymiatały nie gorzej od Dynaudio Audience 42 ....wiem bo miałem u siebie jedne i drugie...a cena znacznie niższa , można ustrzelić za ok. 1200-1300 zł.

Cholera moge kupić BS 103.2 bardzo tanio ale to musi być szybka decyzja bez możliwości odsłuchu.... Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś napisał mi możliwie jak najwięcej o ich brzmieniu, bo możliwe że poprostu się na nie zdecyduje i w końcu przestane szukać sprzętu a zaczne słuchać muzyki...

Dzisiaj kupiłem BS 103.2 nowe za 920 zl z przesyłką :) Mam nadzieje, żę się nie zawiodę bo niestety kupowałem w ciemno ale cena była bardzo okazyjna... W każdym razie dziekuje za pomoc w wyborze :) Pozdrawiam

Poprostu udało mi się trafić powystawowe w idealnym stanie (przynajmniej mam taką nadzieje...) a to jest moim zdaniem najlepszy sposób na kupowanie nowego sprzętu (chyba, że masz jakieś wtyki bezpośrednio u producenta:).

Jak kolumienki do mnie dotrą napewno coś napisze o pierwszym wrażeniu, potem może nawet jakąś opinie skobnę.

Dzisiaj dotarły do mnie kolumienki i powiem Ci, że pierwsze wrażenia z cichego odsłuchu niewygrzanego sprzętu to szczęka na podłodze :D Jeśli tylko się nie pogubią przy głośniejszym odsluchu będzie poprostu idealnie.

Btw miałeś racje w sprawie basu jest go naprawde sporo w 15 m. Napisze więcej jak sie wygrzeją ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.