Skocz do zawartości
IGNORED

problem z lampami EL 90

johny68

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam wzmacniacz lampowy na EL 90; Właśnie zakupiłem na Allegro kilka lamp o tym oznaczeniu ( EL 90) i okazaly się mniejsze i niepasujące do podstawek.Czy możliwe są różne wymiary lamp oznaczonych takim samym symbolem ( EL 90) ?

https://www.audiostereo.pl/topic/30830-problem-z-lampami-el-90/

problem sam w sobie ciekawy.Mam osiem katalogów i te lampy, i wszędzie są EL90- siedmionózkowe bo taka też była ta cała seria( mniejsza).Nie napisałeś jakiej firmy i jakia podstawka jest tej wiekszej lampy.

Wzmacniacz to monobloki SPARK SP-1.Podstawki są na 9 nóżek, obok napis EL90 co sugeruje zastosowanie tych lamp :) Obecnie są tam zamontowane lampy oznaczone EL90 z jednej strony; z drugiej obok chińskich krzaczków napisy 798 J i 6 P I .Zakupiłem lampy EL90 ZAERIX made in England i są o dziwo mniejsze ( albo właśnie te z wzmacniacza są jakieś nietypowe ) Przyznam ,że problem przerasta moją wiedzę na ten temat.Proszę o pomoc :)

załączam fotki lamp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to niestety też przerasta moje wiadomości>typową lampą jest ta mniejsza.Być możę że ta większa jest lampą o parametrach EL90 ale w obecnych czasach wsadzona do bańki z podstawą nowal jako bardziej uniwersalną.6P1 katalogach też ma inne wyprowadzenia .pozdrowienia

Dziekuję za informacje; czytałem gdzieś że można zastąpić te lampy NP.EL84, mam takie 2,pasują do podstawek,ale wzmacniacz z nimi nie działa :( z jedną owszem ale z dwoma EL 84 już nie...chyba czeka mnie kłopot,kiedy obecne lampy sie zużyją :(

zawsze coś da się zrobić-znależć inne ,przecokołować itp.Ale nie mozna tak wtykać inne ,tylko na zasadzie że podstawki te same.Na razie graj .Jeśli masz możliwość postaraj się zmierzyć te lampy u kogoś co do podstawowych parametrów-poki sa jeszcze dobre.Pozdrowienia

generalnie to zbliżone lampy. Ale zamieniając trzeba już sprawdzić czy w układzie normalnie to da się zrobić.Bywa że piszą że jest to mozliwe ale tak naprawdę po uprzednich małych zmianach w układzie>Generalnie istotny jest transformator tzn jego przekładnia a lampy zawsze znajdziesz podobne.

Pewnie chodzi o radzieckie 6 Pi 1 Pi. Maja 9 nózek i ściśle odpowiadają EL90, czyli 6AQ5. Mam ładny kwartet tych radzieckich lamp, nieużywanych, plus kilka używanych tylko przez 5 minut, moge tanio odstąpić. Na Allegro chodzą po kilka zł sztuka. EL84 tez by tutaj pasowały, ale trzeba przelutować doprowadzenia.

tt

• 5 lat później...

Temat trochę archiwalny ale podobny problem mialem w AriiP-1 MENG.

Na tabliczce opisowej jest 6AQ5 czyli równoważnik 6P1P (rozyjskiej)

Z uwagi na b podobne charakterystyki z parametry zasilania,producent daje sobie prawo wyboru co wstawi.

U mnie tez firmowo siedzialy 6P1P ale opis jak wyzej EL90(6AQ5).Oczywiście cokól jest novalowy 9pinowy

Dopiero za rada kol Stern'a podlaczyłem cokoły tak aby można bylo zastosować wymmienie El90(na przejsciowce heptal >noval)) i 6P1P bezposrdnio w cokól novalowy.

Z uwagi na różnice noval-heptal można od razu ocenić na jakich lampach pracuje dany egzemplarz.

Jeszcze nie odpalilem-brak odwagi :)

Uruchamiaj na wolnym powietrzu, z dala od skupisk ludzkich, chowając się za jakąś przeszkodą terenową;)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.